València signa l'acta de la Xarxa de Ciutat per l'Agroecologia

Ribó ha destacat la responsabilitat i la preocupació de les ciutats per la recuperació d'una agricultura sostenible

Guardar

ribo-alimentacion
ribo-alimentacion

L'alcalde de València, Joan Ribó, l'alcalde de Saragossa, Pedro Santisteve, i el tinent d'alcalde del Prat de Llobregat, Sergi Alegre, han signat hui electrònicament l'acta fundacional de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, una iniciativa urbana dirigida a donar impuls a l'alimentació sostenible, la sostenibilitat ambiental i la gestió justa i saludable dels recursos naturals.

Altres 20 ciutats també s'adheriran previsiblement a la Xarxa, que tindrà, per tant, una representativitat de més de 9.000.000 d'habitants. Entre aquestes ciutats, hi ha Madrid, Barcelona, Múrcia, Palma, Lleida, Valladolid, Còrdova, Oviedo i Las Palmas de Gran Canària, junt amb altres municipis. La signatura de l'acta fundacional es produeix just un any després de la primera reunió entre ciutats, que va tindre lloc a Saragossa. Amb la rúbrica per part de les tres ciutats fundadores s'inicia la formalització de l'entitat col·laborativa.

Tal com ha explicat l'alcalde de València, Joan Ribó, «l'agroecologia és l'agricultura que vol ser respectuosa amb el medi ambient i sostenible, i que havia estat molt abandonada en ares d'una agricultura industrial i de l'abandó de tots els espais periurbans propers a la ciutat». «Per això –ha afegit- estem ja treballant, tant en l'àmbit propi com amb diverses ciutats espanyoles, com en aquest cas Saragossa i altres, en la creació d'aquesta xarxa d'agroecologia que potencie la preocupació per una alimentació sostenible pensada des dels agricultors i agricultores, des d'un consum i uns mercats de proximitat, i des de l'educació de tota la ciutadania, des de la infància, que ha d'ocupar-se de menjar més natural».

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia es perfila com a un espai de trobada entre el personal tècnic i responsables municipals, junt amb les entitats socials i persones productores de les ciutats interconnectades, totes elles compromeses amb el dret a l'alimentació i la recuperació d'un model agroalimentari just, sostenible i saludable. La Xarxa aspira a ser un espai de referència per a la promoció de polítiques innovadores per a la sostenibilitat local, i es preveu que funcione com a plataforma i altaveu de les necessitats i èxits de les ciutats.

A més del seu paper de ciutat impulsora, «València participa en la xarxa des de dos àmbits: en primer lloc, amb el programa d'agricultura sostenible que ja s'està desenvolupant a la ciutat. I, d'altra banda, amb el projecte d'àmbit mundial que València duu a terme al costat de la FAO, el Centre Mundial d'Alimentació Sostenible, que desenvoluparà enguany», ha afirmat Ribó.

La Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia abasta un ampli espectre d'assumptes de treball: des de l'impuls de pautes alimentàries sostenibles i saludables, a la protecció de l'espai agrari periurbà i la revitalització del sector agrari, així com l'accés en equitat a aliments de qualitat -ecològics i locals- per part de tota la població, o les relacions equilibrades entre camp i ciutat.

En març de 2017 es va impulsar el procés de creació de la Xarxa de Ciutats per l'Agroecologia, i al maig es van posar en marxa els primers seminaris en línia per al debat i la innovació entre personal tècnic de les ciutats implicades. A partir de l'esdeveniment celebrat a València el setembre passat, les activitats s'han anat ampliant, amb la presència de la xarxa en l'organització d'esdeveniments amb diverses ciutats implicades o altres organismes (fundacions, centres de recerca, organismes internacionals com la FAO, etc.).

Després de la seua última reunió, el 28 d'abril a Fuenlabrada (Madrid), la xarxa s'ha dotat d'un pla de treball de dos anys, amb els següents objectius: facilitar l'intercanvi i donar suport al treball de les ciutats membres; facilitar un millor accés a una alimentació sostenible, local, justa i saludable per al conjunt de les seues poblacions, articulant amb eixe objectiu administració i actors socials i econòmics locals; redefinir la perspectiva de sistema alimentari, articulant camp i ciutat i acurtant distàncies entre producció i consum; i enfortir el compromís polític per millorar les competències de les ciutats en matèria de sistemes alimentaris.

Després de la signatura de l'Acta fundacional, al novembre se celebrarà a Saragossa la primera Assemblea de la Xarxa, en la qual es triarà a la seua primera Junta Directiva.

Arxivat a:

Destacats