El CMI centrarà el seu treball en l'abús de les TU, la LTGBiFobia, el bulling i el respecte al medi ambient en 2018

L’alcaldessa, Carmen Martínez, destaca les aportacions dels consellers i conselleres a la Llei d’Infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana

Guardar

quart
quart

L'Ajuntament de Quart de Poblet va celebrar este dijous el ple que, coincidint amb els actes commemoratius del 20 de Novembre, Dia Mundial de la Infància, converteix en protagonista al Consell Municipal d'Infància i Adolescència (CMI) del municipi. La sessió, presidida per l'alcaldessa, Carmen Martínez, acompanyada per la regidora d'Infància, Adolescència i Joventut, Consue Campos, serveix perquè els consellers i conselleres traslladen les seues propostes a l'equip de govern i facen balanç del seu treball al llarg de l'any. En aquesta ocasió, Carmen Martínez va destacar la responsabilitat i la coherència demostrada pels xics i xiques en la seua participació tant en l'elaboració de la Llei d'Infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana com en el II Pla d'Infància i Adolescència de l'Ajuntament i en el procés de pressupostos participatius.

En l'actualitat, el CMI té 64 membres, triats per l'alumnat dels 9 centres educatius de Quart. En les últimes eleccions, van participar 769 xiquets i xiquetes, com es va explicar ahir en el ple, al que van assistir també la directora general d'Infància, Rosa Molero, i el president d'UNICEF Comitè Comunitat Valenciana, Jorge Cardona. El cap de setmana passat es van reunir en el Casal d'Esplai El Saler per a conéixer-se millor i plantejar els temes a tractar durant aquest nou curs. Alguns d'ells són: la prevenció contra l'abús de les noves tecnologies i el desenvolupament de campanyes per a evitar la LGTBifobia i el bulling, o sobre conscienciació mediambiental sobre la contaminació i neteja d'espais públics.

Carmen Martínez va traslladar als consellers i conselleres que el 26 de setembre es va aprovar en ple el nou Pla d'Infància i Adolescència (PIA), vigent fins a 2021. Al costat de Consue Campos, va agrair la col·laboració de totes les entitats participants en el Fòrum de la Infància i, especialment, del CMI, que han ajudat en l'elaboració d'aquest pla, fent possible que reflectisca i arreplegue les expectatives i necessitats de les xiquetes, xiquets i adolescents de Quart de Poblet.

Les conselleres i consellers van exposar tot el treball que han realitzat durant aquest últim curs per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania de menor edat de Quart de Poblet. La primera activitat destacada va ser la seua participació en el procés d'elaboració de la nova Llei d'infància i Adolescència de la Generalitat Valenciana, en el qual es va consultar a 12 consells de participació infantil de la Comunitat Valenciana. El 10 de juny, en una jornada celebrada a Piles, van traslladar les seues aportacions a la llei davant la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero i la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra.

Aportacions que van presentar també en les Corts Valencianes al novembre durant el XX Fòrum Infantil d'UNICEF, representant a Quart com a Ciutat Amiga de la Infància. Carmen Martínez, vicepresidenta de les Corts, els va acompanyar i ahir va destacar que el CMI de Quart "ho va fer molt bé i va donar molt contingut a la sessió".

Entre les seues propostes figuren que s'afavorisca la creació de consells de participació infantil, que l'educació siga de més qualitat i garantisca el desenvolupament de la intel·ligència emocional, que la llei incloga més programes de protecció del menor quant a la prevenció d'abusos i violència i, finalment, que es prenguen mesurades perquè les ciutats i els entorns en els quals creixen xiquetes i xiquets siguen adequats a les seues necessitats.

Els consellers i conselleres també van abordar la seua intervenció en el procés de consulta dels pressupostos participatius (van ser els únics menors de 16 anys que van poder votar) amb propostes que van ser triades finalment per la ciutadania, com l'habilitació de parcs inclusius i el camí escolar segur. Vinculat a aquesta última mesura, també van ser cridats a intervenir en l'elaboració del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible.

Durant l'any, han participat, al seu torn, en activitats que han realitzat de manera conjunta amb altres consells d'infància, com la celebrada a Torrent i la trobada de Cibercorresponsales a Salamanca, i han col·laborat en esdeveniments desenvolupats a Quart, com el Joc Solidari, la Fireta de Nadal o la Fira d'Associacions i Comerç, en els quals aprofiten per a fer difusió dels drets de les xiquetes i els xiquets. A més, són els artífexs de la campanya "Jo sóc Net", en la qual premien el bon comportament dels qui mostren un comportament respectuós amb les seues mascotes i amb l'entorn.

El president d'UNICEF Comitè Comunitat Valenciana, Jorge Cardona, va afirmar que "és un orgull i un privilegi poder participar en actes com aquest, en el qual esteu demostrant que sou ciutadans i ciutadanes de hui, no solament de demà, i teniu dret a fer sentir la vostra veu i també al fet que us escolten i se us prenga en consideració. La societat està descobrint que teniu molt a dir per a ajudar a canviar la realitat que vivim".

Per la seua banda, la directora general d'Infància i Adolescència, Rosa Molero, va posar l'accent en el procés de participació en la nova Llei d'Infància i Adolescència, destacant que "les aportacions més interessants han sigut les dels xics i xiques que han col·laborat. Els necessitem, necessitem les seues idees".

Destacats