Puigdemont i part del Govern se'n van a Bèlgica

La Fiscalia General de l'Estat ha presentat una querella contra tot el Govern per rebel·lió, sedició i malversació de cabdals públics

Guardar

puigdemont detenido alemania
puigdemont detenido alemania

Després de l'aplicació de l'article 155 divendres passat, el president Puigdemont ha marxat a Bèlgica amb part dels exconsellers. Segons El Periódico de Catalunya, són Quim Forn, Meritxell Borràs, Dolores Bassa, Toni Comin i Meritxell Berret. Segons aquest mateix mitjà, Amadeu Altafaj, el delegat de la Generalitat a Brussel·les destituït pel Govern de Mariano Rajoy, podria haver gestionat el viatge.

Puigdemont i aquests exconsellers tenen previst demanar asil polític, un dia després que Theo Francken, secretari d'Estat d'Asil i Migració de Bèlgica, oferira, a través de Twitter, aquest asil polític allí. No obstant això, el primer ministre, Charles Michel, va eixir al pas d'aquestes declaracions i va assegurar que "no està en l'agenda" del país.

Hui mateix, a més, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha presentat una querella contra tot el Govern, al que acusa de rebel·lió, sedició i malversació de cabals públics.

Delictes de rebel·lió i sedició

Segons el Codi Penal, el delicte de rebel·lió se li atribueix a aquells que s'alcen "violentament i públicament" per a "declarar la independència d'una part del territori nacional". La pena oscil·la entre els 15 i els 25 anys de presó i la inhabilitació de les seues funcions durant aqueix temps. La interpretació d'aquest delicte és polèmica, ja que cap dels membres del Govern ha fet ús de la violència en cap de les seues actuacions.

El delicte de sedició, per la seua banda, podria suposar entre 10 i 15 anys de presó i la inhabilitació absoluta per aqueix temps a aquelles persones que "s'alcen públicament i tumultuàriament per a impedir, per la força o fora de les vies legals, l'aplicació de les lleis" o "el compliment de les resolucions administratives o judicials".

Destacats