Puig: "No hem de ser excessivament optimistes, estem encara en moments molt complicats"

Guardar

incendio_llutxent_activo
incendio_llutxent_activo

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha manifestat aquest dimecres que no creu que s'haja de ser "excessivament optimistes" respecte a l'incendi declarat aquest dilluns en el terme municipal de Llutxent (València), que afecta altres municipis com Pinet, Barx, Gandia, Ador i Quatretonda, perquè "estem encara en moments molt complicats".

Així ho ha traslladat als mitjans de comunicació des del lloc de comandament avançat de l'incendi de Llutxent, després de l'última reunió del Cecopi, una trobada en el qual la direcció tècnica de l'incendi ha explicat al 'president' que la situació en aquests moments "continua sent extraordinàriament complicada".

No obstant això, ha insistit en el "gran esforç per part de tots els mitjans aeris i tots els medis terrestres". "Estic convençut que hui donarem un bon resultat, però l'èxit depén de condicions que tenen a veure en gran part amb la meteorologia", ha agregat.

Així, ha explicat que els efectius que combaten el foc en la zona estan "pendents de com evoluciona la meteorologia", ja que aquest dimecres és "possible que avancen vents de llevant, que al final de la vesprada podrien tornar a dificultar la situació". "En qualsevol cas, hi ha una gran quantitat de mitjans aeris i humans de tots els cossos i administracions", ha reiterat.

Puig ha lamentat que els vents van ser "huracanats" durant aquest passat dimarts i "hi havia vents a més multidirecció que feien impossible atallar el foc en cap direcció". "Després, també és evident que eixes llengües de foc que s'han produït properes a algunes urbanitzacions han fet que siga molt difícil donar una resposta que, en alguns casos, si s'haguera intentat donar més, s'haguera posat en perill a moltes persones".

"Durant aquests dies hem vist com hi ha hagut una sèrie de concatenacions climatològiques, al costat de la situació de la mateixa massa forestal, que han fet absolutament impossible" donar a l'incendi de Llutxent "la resposta que amb altres condicionants s'hauria pogut donar, però cal tenir en compte que s'està lluitant en les condicions en les quals s'està lluitant, que és una zona molt complicada. Estem convençuts que en els pròxims dies es podrà donar una solució definitiva", ha assegurat.

"ÉS MOLT DUR ABANDONAR LA CASA"

El president de la Generalitat ha remarcat que "el primer són les persones" i "l'única cosa que no es pot recuperar és la vida d'una persona", per la qual cosa ha demanat als ciutadans que "atenguen a allò que els diguen les autoritats". "És molt dur abandonar la casa, extraordinàriament dur, però és necessari perquè no hi haja desgràcies personals", ha subratllat.

Puig ha recordat que hi ha 2.600 persones desallotjades, "que han trobat allotjament a la seua casa o de familiars", o ben recolzades pels ajuntaments. "No podem encara garantir la seua seguretat dins del perímetre de l'incendi, per la qual cosa demanem que es mantinguen en eixes condicions i, en el transcurs del dia, hi haurà també novetats. Si és possible, al final de la vesprada, es canviarà la decisió, segons com evolucione l'incendi", ha afegit.

En la mateixa línia, ha reconegut que desallotjar un habitatge és "dolorós perquè és deixar la teua casa, però era absolutament necessari i, gràcies a aquestes actuacions, probablement hui podem parlar d'una manera molt diferent de la qual ho faríem en aquestes circumstàncies si no s'haguera produït aquests desallotjaments". "No es pot arriscar en la seguretat de les persones i tampoc es pot arriscar en la seguretat dels bombers forestals i agents de seguretat, no podem arriscar-nos a la pèrdua de vides humanes", ha recalcat.

Preguntat pel nombre de cases afectades pel foc, ha explicat que la xifra no es pot precisar "fins que no s'entre i no es veja", ja que "fins i tot el mateix perímetre del foc ha passat de diferent manera per diferents llocs", per la qual cosa "hi ha zones en les quals l'afectació de les cases és molt menor i unes altres en les quals estan totalment calcinades".

"AJUDAR A LES FAMÍLIES I RECUPERAR EL PATRIMONI NATURAL"

D'altra banda, el president de la Generalitat ha valorat que els alcaldes "són la primera frontera de la resposta política" i ha agraït el seu "gran esforç de comunicació amb la ciutadania i la seua ajuda en els desallotjaments".

"A partir de quan acabe l'incendi, en el postincendi, Generalitat i totes les administracions estarem al costat dels ajuntaments per a reposar les infraestructures danyades, ajudar a les famílies i, sobretot, recuperar més ràpidament que tard tot el que significa el nostre patrimoni natural, que hui plorem", ha afegit.

"ESTEM EN BONES MANS"

El president de la Generalitat ha agraït el "treball de tots els professionals que estan donant tot el millor de si mateixos per a combatre un foc extraordinàriament complicat". "Estem en bones mans", ha destacat.

Així mateix, Puig ha informat que aquest dimecres al matí ha parlat amb el ministre d'Agricultura, Luis Planas, que "ha posat a disposició tots els mitjans que facen falta", i ha mantingut contacte també amb el president del Govern central, Pedro Sánchez. "Hi ha una gran solidaritat per part de totes les comunitats autònomes espanyoles, i estic convençut que entre tots aconseguirem més ràpid que tard acabar amb aquest incendi", ha ressaltat.

"SITUACIÓ D'EMERGÈNCIA MOLT GRAN EN TOTA LA COMUNITAT"

El cap del Consell ha advertit, a més, que tota la Comunitat Valenciana registra "tempestes seques que estan produint diferents incendis, alguns afortunadament ràpidament poden ser sufocats, per exemple a Llucena".

Puig ha emfatitzat que "s'està actuant des d'un territori molt afectat, amb una situació d'emergència molt gran en tota la Comunitat". Així, ha indicat que "s'està produint cada dia molts xicotets incendis que, afortunadament i gràcies a la professionalitat i que cada vegada hi ha millor capacitat de resposta ràpida, finalment acaben en res".

Arxivat a:

Destacats