Puig homenatja als escriptors que “van alçar les seues plomes contra la barbàrie” en el II Congrés Internacional d'Escriptors per la Defensa de la Cultura

L’acte ha estat presidit per Carmen Negrín, néta del president del Govern de la II República, Juan Negrín

Guardar

puig-congreso-escritores
puig-congreso-escritores

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que l'acte commemoratiu del 80 aniversari del II Congrés Internacional d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura pretén "recuperar la transcendència històrica d'aquell moment i del que va suposar per a un país en guerra la reunió d'un nombre tan important d'escriptors que van alçar les seues plomes contra la barbàrie i contra el nazisme".

Així s'ha expressat durant l'acte commemoratiu de l'aniversari d'aquesta cita, que ha tingut lloc a l'Ajuntament de València, on també han acudit el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i la consellera de Justícia, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo.

Davant la presència del comissari de la commemoració de l'aniversari, Francisco Pérez Moragón, i de Carmen Negrín, néta del president del Govern de la II República, el President ha ressaltat la importància d'aquest acte per a recuperar els valors de la Il·lustració que es van posar de manifest en aquella trobada.

"Centenars d'escriptors de tot el món amb llengües, tradicions culturals i posicions polítiques distintes van compartir en aquella trobada una preocupació comuna per la cultura universal amenaçada ", ha assegurat al respecte.

En aquesta línia, ha destacat el simbolisme que té aquesta commemoració "per als demòcrates i per a aquells que rebutgem la barbàrie enfront de la Il·lustració" i ha elogiat el valor dels participants en el congrés del 1937, que va comptar amb ponents com Rafael Alberti, Teresa León, Miguel Hernández, Luis Buñuel, Hemingway o el valencià Carles Salvador, entre d'altres.

L'any passat el Consell va declarar 2017 com l'any commemoratiu del 80 aniversari d'aquest congrés internacional, que va tindre lloc a la ciutat de València, quan era capital de l'Estat espanyol, i es va crear una comissió encarregada de preparar el desenvolupament dels actes.

Història

Entre els dies 4 i 11 de juliol de 1937 es va celebrar a la ciutat de València, en aquell moment capital de l'Estat espanyol, el II Congrés Internacional d'Escriptors per a la Defensa de la Cultura. Aquest congrés, que va estar precedit per un fort bombardeig que va afectar la ciutat, va ser promogut per l'Aliança d'Intel·lectuals Antifeixistes per a la Defensa de la Cultura, i va ser inaugurat per l'aleshores president del Govern, Juan Negrín.

L'any 2017 es compleix el 80 aniversari d'un congrés que les diferents institucions valencianes han volgut commemorar, ja que s'emmarca en l'assumpció de la capitalitat de l'Estat espanyol per la ciutat de València durant el govern de la II República.

El principal objectiu, tal com es desprèn del decret 90/2016, de 15 de juliol, aprovat pel Consell, és que es recupere "una part deliberadament oblidada del nostre passat, ja que aquest parèntesi en la memòria col·lectiva és també una mena d'amnèsia en la nostra identitat, que va des dels fets que van viure els nostres avantpassats, aquells que han desaparegut i ja no poden transmetre el relat de la història, als sons i projectes pels quals hui treballem".

Destacats