Puig destaca que l'Agència de la Innovació posarà el seu treball a la disposició dels regantes per a aplicar nous processos en el sector agrari

Guardar

jornada_fecoreva_foto_01
jornada_fecoreva_foto_01

El President de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que l'Agència Valenciana de la Innovació estarà oberta a les necessitats de les comunitats de regants perquè "tots processos d'innovació en el camp es puguen aplicar des de l'espai públic".

L'objectiu d'açò, com ha explicat, és "aconseguir una major eficiència en l'ús de l'aigua i de l'energia per a l'activitat agrària", la qual cosa permetrà "intensificar la rendibilitat del sector agrari valencià".

Així s'ha expressat durant la inauguració de la jornada organitzada per la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana (Fecoreva) per a commemorar el Dia Mundial de l'Aigua, un acte en el qual ha estat acompanyat de la consellera d'Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián.

El responsable del Consell ha assenyalat que la Generalitat "recolza les justes i importants reivindicacions de les comunitats de regants" i ha expressat la seua voluntat de treballar conjuntament amb elles. "Les institucions estan per a formalitzar acords que recolzen els processos productius", ha indicat.

La Comunitat Valenciana celebra la commemoració del Dia de l'Aigua "com un dia de reivindicació, reflexió i esperança" perquè es complisca amb la universalitat del dret a l'aigua, ha afirmat el President, que ha destacat els esforços que realitzen els regants per un ús racional dels recursos hídrics del territori valencià.

"Som acurats i extremadament responsables en l'ús i la reutilització de l'aigua", ha remarcat Puig. En aquest sentit, ha recordat que la productivitat econòmica de l'aigua a la Comunitat Valenciana supera en un 30% al conjunt d'Espanya.

Segons les dades facilitades per Puig, en 14 anys, el reg per degoteig a la Comunitat Valenciana ha passat a representar del 14% al 50%, i el reg per gravetat ha passat del 86% al 49%. A més, el 90% de l'aigua reutilitzada s'empra en agricultura, enfront del 61% de la mitjana espanyola, i per cada metre cúbic d'aigua per a reg la Comunitat Valenciana genera 1,20 euros de PIB agrari, mentre que la mitjana espanyola és de 0,92.

"Hem de treballar amb l'aigua com a impulsora de noves activitats econòmiques i aspirar a un major protagonisme de l'economia de l'aigua", ha indicat el President, que ha subratllat també que "l'aigua i la terra són factors de producció que constitueixen el rostre de la Comunitat Valenciana".

Després de la intervenció del cap del Consell, la jornada de Fecoreva ha continuat amb una ponència de l'economista, enginyer, polític i professor Jaime Llepe d'Espinosa, que també va ser ministre d'Agricultura entre 1978 i 1981.

En la seua exposició, titulada "L'aigua del món - El món de l'aigua", Llepe d'Espinosa ha proposat un decàleg d'actuacions per a la gestió dels recursos hídrics. Entre altres qüestions, ha advocat per establir un Pacte d'Estat de l'Aigua en el qual contribuïsquen les autonomies i ha demanat unitat d'acció a les comunitats de regants davant la Unió Europea amb l'objectiu de poder implementar polítiques de regs a Espanya.

Finalment, Puig ha fet lliurament a l'economista de la Medalla de Plata de Fecoreva com a reconeixement a la seua contribució en la defensa i consolidació del regadiu valencià.

Arxivat a:

Destacats