Puig demana al Govern central que lliure ja a la Comunitat Valenciana els 1.500 milions d'euros de liquidació corresponents a l'exercici 2016

El president ha lamentat que “el Govern d’Espanya estiga sense assumir la seua responsabilitat” i ha demanat que “prenga la iniciativa” perquè s’avance “almenys” a través del Consell de Política Fiscal i Financera

Guardar

FOTO_02_COMISISIO_MIXTA_FINANÇAMENT
FOTO_02_COMISISIO_MIXTA_FINANÇAMENT

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha sol·licitat al Govern central que lliure ja a la Comunitat Valenciana els 1.500 milions d'euros corresponents a la liquidació de l'exercici 2016. Puig, que s'ha manifestat en aquests termes després de la reunió de la comissió mixta Consell-Corts per a la reforma del sistema de finançament autonòmic, ha demanat que "es faça justícia", atés que es tracta de recursos que reté l'Estat, però que "són dels valencians".

Per això, ha exigit que "es facen efectius ja, en aquest moment", i no al juliol. A més, ha criticat la decisió del Govern central de retallar a la Comunitat 353 milions dels lliuraments a compte dels recursos el finançament de l'exercici 2018, alguna cosa que ha qualificat de "xantatge".

El responsable del Consell ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió de la comissió mixta Consell-Corts, una trobada en el qual també han participat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra; el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler i el representant de la Comunitat Valenciana en la comissió d'experts, Francisco Pérez, així com representants de les cinc formacions polítiques amb representació en el parlament valencià, els rectors de les cinc universitats públiques i els representants de la CEV, UGT-PV, CCOO-PV i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Durant la reunió, que ha tingut lloc en el Palau de la Generalitat, s'ha presentat el segon informe de la comissió d'experts titulat 'Propostes per a un nou Sistema de Finançament Autonòmic', així com l'informe dels representants del Comité Tècnic Permanent d'Avaluació del Consell de Política Fiscal i Financera sobre finançament autonòmic, un document, aquest últim, que, segons ha assenyalat Puig, trasllada a l'àmbit del Consell de Política Fiscal l'informe dels experts donat a conéixer a l'agost.

Respecte a l'estat de la reforma del sistema de finançament, el cap de l'Executiu valencià ha lamentat que "el Govern d'Espanya estiga sense assumir la seua responsabilitat" i ha demanat que "prenga la iniciativa" perquè s'avance "almenys" a través del Consell de Política Fiscal i Financera.

Puig, qui ha assegurat que "la definitiva solució al problema del finançament és un element clau per a solucionar els problemes d'Espanya", ha assenyalat també que "no es pot continuar en aqueixa dinàmica que no és guanyar temps, com plantegen alguns, sinó perdre un temps vital per a resoldre el problema territorial d'Espanya".

A més, el president ha lamentat que el Govern de Mariano Rajoy haja incomplit la seua promesa de tancar un nou model de finançament en 2017. "Hi ha un incompliment per part del president que nosaltres esperem que s'esmene en les pròximes setmanes", ha manifestat.

"Portem 4 anys de retard en el canvi del sistema", un model que, ha recordat, "va nàixer per a 5 anys i ja porta 9", en el que suposa, ha criticat, "una anomalia democràtica evident".

Respecte a l'informe de la comissió d'experts presentat, ha informat que ressalta diverses qüestions, com són la insuficiència del sistema, amb unes estimacions que "han passat de 13.000 a 16.000 milions d'insuficiència global" o la falta d'equitat i desigualtat vertical entre les diferents administracions. "Mentre que les comunitats autònomes hem perdut al voltant d'un 15% des del 2009, l'Estat, tot el contrari, ha augmentat un 5%", ha denunciat Puig.

"El que estem fent des de la Generalitat, i des del conjunt i les institucions valencianes, és sempre fer un diagnòstic", que en aquest cas és "una denúncia", al mateix temps que es fa "una proposta", ha expressat.

Finalment, respecte a la comissió d'experts, el cap del Consell ha manifestat que és "la peça clau" de la base argumental valenciana. Una base que, com ha explicat, "té la solvència suficient per a afrontar aquest debat més enllà de la irracionalitat, el nominalisme o el que és la confrontació per la confrontació".

En aquest àmbit, ha ressaltat que la reunió celebrada aquest dilluns "respon a la voluntat de transparència, participació i corresponsabilitat del conjunt de la Comunitat Valenciana" cap al problema "fonamental" de la "viabilitat de l'autogovern dels valencians".

Unitat en la reivindicació

Per la seua banda, la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, ha incidit en la "unitat" que ha mostrat la societat valenciana a l'hora d'expressar la reivindicació d'un sistema de finançament just per a la Comunitat Valenciana.

A més, ha afirmat que el problema de l'infrafinançament no es resumeix en "sols nombres", ja que és una qüestió que té "un impacte directe en les nostres vides i en serveis públics fonamentals com són l'educació, la sanitat o serveis socials".

En aqueix sentit, Oltra ha fet referència a la "bretxa" que el sistema de finançament actual genera en la despesa pública i les polítiques socials, d'acord amb les dades presentades en les conclusions de l'informe de la comissió d'experts nomenada per les Corts Valencianes.

Segons ha explicat, en l'àmbit de l'educació, la despesa pública per alumne/a en el territori valencià se situa a molta distància de les comunitats del nord peninsular, que superen a la valenciana en entre un 20% i un 50%, mentre que en sanitat la distància en despesa per habitant és d'entre un 10% i un 15%.

"I les diferències ja són abismals en les polítiques de protecció social, on la Comunitat Valenciana se situa un 60% per baix de les comunitats que més inverteixen en aquests àmbits", ha finalitzat.

Destacats