Puig advoca per un acord d'Estat per la ciència que permeti forjar aliances amb el teixit econòmic i impulsar un desenvolupament sostenible

Guardar

alianzas
alianzas

Puig s'ha pronunciat d'aquesta manera durant la cerimònia de lliurament dels premis Rei Jaime I 2016, acte presidit per Les seves Majestats els Reis i que s'ha desenvolupat a la Llotja de Mercaders de València.

El President ha assenyalat en el seu discurs que resulta "imprescindible" un "pacte de tota la societat" per la ciència, un "desig" que, per ser transformat en "certesa", necessita d'"una aliança per la ciència, una aliança entre la ciència i l'empresa i una aliança intergeneracional".

El cap del Consell s'ha mostrat a favor d'una aliança per la ciència que permeta "substituir el cortoplacisme per polítiques de llarg recorregut" amb un horitzó pressupostari que transcendisca la legislatura.

A més, ha destacat la importància de buscar una aliança que aposte per la unió entre la ciència i l'empresa per superar les febleses existents en aquest àmbit i, així mateix, per promoure també una aliança intergeneracional per un desenvolupament sostenible.

"Cada generació té el dret a mirar cap endavant, un dret que es frustrarà si, amb la nostra acció o la nostra desídia, els condemnem al fet que el seu futur es convertisca en una forçosa reparació del passat que els deixem com a herència", ha dit.

"Aquí a la Comunitat Valenciana estem teixint aliances, amb iniciatives com el Pacte Social per la Ciència", que ha aconseguit unir a la Generalitat, universitats, institucions investigadores, empreses i sindicats, o la propera engegada, en 2017, de l'Agència Valenciana de la Innovació, ha detallat després.

El President ha agraït també el "suport" de Les seues Majestats "a la Comunitat Valenciana i als Premis Jaume I, una presència que, segons ha agregat, projecta cap a la resta d'Espanya l'atenció sobre els valors que representen aquests guardons.

Puig, que ha iniciat el seu discurs compartint la "tristesa" per la defunció de la exalcaldessa de València Rita Barberà, ha reivindicat durant la seua intervenció el protagonisme que ha de tenir precisament la ciència en qualsevol societat avançada. "Sense ciència tot es para; sense ciència ens empobrim espiritualment i ens empobrim econòmicament", ha indicat.

En aquest sentit, ha animat als joves que comencen la seua carrera investigadora a "perseverar" en el seu treball. "En el seu esforç no solament ens veiem reflectits, sinó que ens comprometem com a societat", ha assenyalat.

A més, ha definit com a prioritari el desplegament de mesures perquè els investigadors que es van marxar "puguen tornar" i "perquè molts altres decidisquen venir perquè veuen a la Comunitat, a Espanya una oportunitat". Per a això, és "urgent" una reorientació de la sortida de la crisi "amb polítiques diametralment oposades a la restricció exacerbada" i centrar les inversions en educació, recerca i innovació, ha agregat.

Puig ha felicitat també als guardonats, amb els quals -ha dit- "s'enriqueix el brillant patrimoni científic i emprenedor que acumulen ja els Premis Jaume I".

Guardonats de l'edició de 2016

El guanyador del Premi Rei Jaume I de Recerca Bàsica ha estat el microbiòleg Francisco Juan Martínez Mojica, professor titular de la Universitat d'Alacant. El jurat ha premiat el descobriment del CRISPR, la base de la immunitat innata en bacteris, un gran avanç en biologia molecular perquè permet diagnosticar, de forma més precisa, les malalties produïdes per aquests organismes.

El Premi Rei Jaume I d'Economia ha estat lliurat a Albert Marcet Torrens, doctor en Economia per la Universitat de Minnesota i director de l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE - CSIC), per la seua important contribució en diverses àrees de la macroeconomia moderna i el disseny de polítiques econòmiques.

El Premi Rei Jaume I de Recerca Mèdica ha estat atorgat al professor i anatomopatòleg Elías Camp Güerri, per la seua labor en la classificació de diferents leucèmies. Això ha permés diversificar els tractaments, millorar la supervivència d'alguns dels grups d'aquest tipus de càncer i reduir els efectes secundaris dels tractaments.

El Premi Rei Jaume I a la Protecció del Medi ambient ha reconegut el treball de l'investigador del CSIC Miguel Basts Araújo, que ha estat fonamental per a l'establiment dels actuals estàndards de modelització que prediuen els canvis en la biodiversitat en el temps i a l'espai.

El Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies s'ha lliurat al doctor en Ciències Químiques i catedràtic de la Universitat Politècnica de València Hermenegildo García Gómez. El jurat d'aquests guardons científics ha premiat el seu treball en el desenvolupament de catalitzadors en fase heterogènia, que han servit per a impulsar noves tecnologies en química sostenible o energies renovables.

Finalment, el Premi Rei Jaume I a l'Emprenedor ha estat per a l'empresari Alberto Gutiérrez Garrido, fundador de la companyia Aquaservice. La fallada del jurat ha valorat la seua capacitat per generar ocupació, innovació i riquesa entorn d'un producte bàsic com és l'aigua de beure.

Destacats