El Monestir de Cotalba i el Palau de Ducal de Gandia proposen un estiu històric amb música, gastronomia, cinema i cultura

Guardar

gandia palau Ducal
gandia palau Ducal

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba i el Palau Ducal de Gandia han presentat en el Cub dels Comarques la seua programació cultural i turística per a aquest estiu 2018. L'acte ha comptat amb la intervenció de les responsables de la gestió de tots dos monuments històrics units per 600 anys d'història, Leonor de Arizón i Balbina Sendra, respectivament, així com la diputada de Turisme de la Diputació de València, Pilar Moncho.

La màxima responsable de l'Àrea de Turisme de la Diputació ha felicitat ambdues responsables perquè “sou molt valentes. Esteu donant vida no solament a aquests magnífics edificis sinó a tota una comarca que, més enllà de les seues magnífiques platges, també té molta història que contar”. Segons Pilar Moncho, “La unió de tots dos projectes representa la col·laboració perfecta entre l’administració pública i els agents privats per a la posada en valor dels nostres recursos amb productes turístics excel·lents”.

Leonor d'Arizon ha agraït la col·laboració prestada per l'administració i ha destacat que “tots els ingressos obtinguts en qualsevol de les activitats o esdeveniments organitzats en el monestir s'inverteixen directament en el seu manteniment i rehabilitació”.

D’altra banda, Balbina Sendra ha comentat que el Palau Ducal de Gandia ofereix “un producte turístic que complementa i amplia la tradicional oferta de sol i platja i connecta al visitant amb el pols vital de la ciutat”.

Una unió de més de 600 anys

Les dues entitats, Monestir de Cotalba i Palau Ducal de Gandia, treballen de forma conjunta des de 2013 quan es van llançar les visites coordinades a tots dos monuments, però la seua connexió respon a una estreta vinculació històrica iniciada en el segle XIV.

Ja des de l'origen dels edificis, el Palau Ducal de Gandia primer i el Monestir de Sant Jeroni temps després, han avançat units com a centre de poder polític i centre de la vida religiosa respectivament, compartint en les seues vicissituds històriques els més importants personatges dins del ducat de Gandia.

Cal destacar a dos d'ells, que es corresponen també a les dues etapes de màxima esplendor del ducat. En primer lloc a Alfons “el Vell”, primer duc real de Gandia, que serà qui promoga la fundació del monestir en 1388 i qui situe la seua residència i la dels futurs ducs en el palau de Gandia. La seua cort, composta pels majors representants de les lletres del segle d'Or valencià, com els March o els Martorell, visitarà de forma estreta tots dos monuments.

En segon lloc, en l'etapa Borja iniciada per la compra del ducat en 1485 per part d'Alexandre VI, molts seran els ducs d'aquesta important família que veuran en el monestir un espai de recolliment i espiritualitat, encara que sens dubte hem de destacar a María Enríquez de Luna, primera duquessa de Gandia i una de les dones més rellevants de la història de la localitat.

La duquessa María, dins el seu vast procés de millora del territori, va realitzar alguns importants canvis en el cenobi, com l'ampliació del claustre alt o la construcció de la cisterna medieval.

D'aquesta manera, el Palau Ducal de Gandia i el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba continuen amb una estreta vinculació iniciada pels seus primers habitants, fa més de 600 anys.

Palau Ducal de Gandia

La programació cultural que presenta el Palau Ducal de Gandia en la seua temporada estival de 2018 abasta una àmplia varietat d'activitats culturals, concerts de música en directe, òpera, cinema i gastronomia.

En primer lloc, continuaran les visites nocturnes, que es realitzen des de fa anys i so les més esperades en aquestes dates estivals. Permeten visitar el palau amb un recorregut ampliat respecte al que s'ofereix durant la resta de l'any. Tenen lloc tots els dimarts i dijous des de finals de juny fins a agost i mostren espais tan especials i interessants com són l'armeria, el pati de canyes, l'aljub, l'església o l'antiga presó.

Per tercer any consecutiu tindrà lloc el “Cinema Pot d'Estiu”, un cicle de cinema d'autor que es projectarà tots els dimecres al Pati d'Armes, i del que es podrà gaudir també, com en edicions anteriors, en còmodes hamaques.

També al Pati d'Armes tindrà lloc el mini cicle “Música en Pantalla”, en el qual es projectaren tres òperes internacionals diversos divendres de juliol i agost. A més enguany també realitzarà una actuació en directe en el mateix pati l'Orquestra Filharmònica de Càmera de Colònia.

El Palau Ducal ofereix també en la seua programació dos interessants esdeveniments gastronòmics: “Sopars Borgianas” a ritme de jazz i “Llúpol i més”.

Els “Sopars Borgians”, que ja estan en la seua 2a edició, ofereixen al comensal una suculenta selecció de menjar típic i compten enguany amb l'element diferenciador d'estar amenitzades per dos destacats grups de jazz en directe.

“Llúpol i més” és sens dubte la novetat d'enguany 2018. Es tracta d'unes jornades gastronòmiques on es marida la cervesa artesanal amb plats de la gastronomia mediterrània de gran qualitat, juntament amb l'explicació de cada producte maridat.

Monestir de Sant Jeroni de Cotalba

El Monestir de Sant Jeroni de Cotalba, situat a Alfauir (València), a només 8 km. de Gandia, en la seua programació cultural estival presenta una nova edició del seu ampli cicle de concerts en directe, “Música en Sant Jeroni de Cotalba”, que enguany compleix ja la seua 11a edició.

La 11a edició de “Música en Sant Jeroni” compta amb una programació completa i variada amb diverses formacions de reconegut prestigi. Aquesta edició de 2018, abasta una àmplia varietat d'estils, sense deixar de costat la dedicació especial del festival d'acostar la música clàssica, antiga, l'òpera i el jazz, al públic.

Tots els concerts es poden combinar amb visites guiades al monestir abans de cada concert, a les 18’00 h, i sopars als seus jardins romàntics, després de cada actuació.

El divendres 13-juliol a les 20’00 h tindrà lloc la inauguració d'aquesta 11a edició de 2018 del cicle de concerts amb l'actuació de la formació de música clàssica “Ventus Quintet” amb motius operístics de Mozart, Rossini, Verdi, Grieg i Bizet interpretats pel quintet de vent.

Continuarà el 21 de juliol amb la formació internacional “The George Lacson Project”, liderada pel baixista nord-americà George Lacson. El seu so és una potent fusió de jazz, soul i funk amb les innovadores influències de la música contemporània.

La formació valenciana “Capella de Ministrers” torna a repetir la seua assistència el 4 d’agost a aquesta edició, presentant “Lucrecia Borja”, un interessant viatge de música antiga per l'època d'aquest personatge històric de profundes arrels valencianes.

El 11 d’agost serà el torn de “Camerata Lírica” amb una selecció de les òperes i sarsueles més conegudes de la història, interpretades per la soprano lírica Inmaculada Laín, el gran tenor aragonès Rodolfo Albero i el mestratge de Sergio Kuhlmann al piano.

El swing i el jazz de la formació valenciana “Babalu Swing Band” serà l'encarregat de clausurar el 18 d’agost aquesta 11a edició, proposant un viatge a l'Amèrica dels anys 40 a través d'una posada en escena plena de referències als anys daurats del cinema de Hollywood.

Les entrades dels concerts es poden adquirir en totes les oficines de Caixa Popular, patrocinadora un any més d'aquesta 11a edició o directament per internet en el portal de venda d'entrades del monestir.

Destacats