El so de les xarangues desapareix a Ciutat Vella

Aquesta mesura no s’aplicarà durant les Falles ni durant celebracions especials, com la Nit de cap d’any

Guardar

charangas-valencia
charangas-valencia

  • La Línia 10 de metro podria passar pel Mercat Central
  • Un pas més per a frenar l'expulsió de residents a Ciutat Vella

Fa uns mesos, a València Extra, us informàvem de la petició que el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana feia a les administracions públiques perquè s'adoptaren mesures que frenaren la contaminació acústica que patien diferents barris valencians. La publicació del mapa de soroll de 2017, que mostrava com s'havia anat reduint els sorolls nocius en la nostra ciutat, també reflectia que alguns districtes com Extramurs o l'Eixample seguien patint problemes que incidien en la contaminació ambiental. Un problema compartit amb el districte de Ciutat Vella.

El Carme s'ha convertit, en els últims anys, en una de les zones d'oci per excel·lència. Així, no és d'estranyar que la zona haja patit un increment notable de locals i hotels, així com un augment dels lloguers que ha fet perillar la permanència dels comerços de proximitat, però també una fugida de veïns a barris més tranquils i més econòmics. Moltes han sigut les reivindicacions veïnals que s'han realitzat perquè es posara una solució urgent a un problema que afecta, especialment, als caps de setmana, quan els veïns es veuen en l'obligació de suportar botellons fins a altes hores de la matinada o comiats de solter/a, acompanyades de les famoses xarangues. Però, pel que sembla la solució ja ha arribat.

L'Ajuntament de València ja ha aprovat la declaració com a Zona Acústicament Saturada (ZAS) al districte de Ciutat Vella, per la qual cosa s'aplicarà en els barris del Carme, el Pilar, el Mercat, la Seu i la Xerea. Unes mesures definitives que no han agradat a tots, ja que des de diferents associacions de comerciants, hotelers i hostalers ja han informat que s'uniran per a crear una plataforma en contra d'aquestes mesures, que entre altres coses, prohibeix la concessió de llicències i permisos per a nous locals o hotels turístics; la reducció de l'horari de terrasses, que hauran de tancar a les 00.30 hores; o la restricció del tràfic rodat des de les 22.00 a les 08.00 hores, excepte per a residents, serveis de transport públic i emergències.

No obstant això, una de les mesures que més controvèrsies podria ocasionar és la prohibició d'ocupar la via pública per a diferents activitats, entre les quals es troben 'la instal·lació de qualsevol tipus de màquines expenedores; actuacions de caràcter artístic musicals amb repercussió sonora, com a música i similars; així com xarangues, cercaviles i activitats anàlogues que es desenvolupen amb motiu d'esdeveniments privats'. Per descomptat, aquesta mesura no s'aplicarà durant la celebració de les Falles, ja que es regularà pel Bàndol de Falles, ni durant la celebració de festes assenyalades, com són la Nit de Nadal, la Nit de cap d'any, Any Nou i Nit de Reis.

Així mateix, la declaració de Ciutat Vella com a Zona ZAS també implicarà 'la intensificació del control de l'ordre públic mitjançant la presència policial en la zona', i l''engegada de mesures de conscienciació i sensibilització social'. En aquest sentit, Mª José Broseta, Presidenta de la Federació de Veïns de València, ha mostrat la seua conformitat amb aquestes mesures, ja que, tal com explicava a València Extra, 'aquest moment anava a arribar, ja que estan avalades per una sentència judicial que es va dictar fa nou anys. Crec que ja era hora que s'engegaren'.

Plataforma contra les mesures de Ciutat Vella

València Extra ha parlat amb Toni Rodilla de la Unió Gremial que ens ha explicat com s'està formant aquesta plataforma, que pretén revertir algunes de les mesures que s'aplicaran a Ciutat Vella, després de ser declarada Zona ZAS. 'Aquesta plataforma la vam iniciar en 2010 sota el nom de 'Ciutat Vella viva'. No aconseguirem res amb l'anterior equip de Govern, i davant les mesures que s'aplicaran, hem pensat que és una bona opció tornar a formar-la per a poder dialogar amb l'Ajuntament. Tenim clar que Ciutat Vella ha de tenir un tractament especial, però aquest increment de mesures, com la retallada de terrasses i els seus horaris, l'única cosa que pot suposar és una retallada de llocs de treball. A més, en les dues ocasions en les quals es va reduir el tràfic rodat, la contaminació acústica va descendir notablement'.

Així mateix, ha afegit que 'existeix una Taula del Soroll, formada per la Federació d'Associació de Veïns de València, la Federació d'Hostaleria i l'Ajuntament de València, en la qual no ens sentim representats ni els comerciants, ni els hostalers. No s'està dialogant amb els vertaders interessats, ja que no tots els veïns estan en contra de les terrasses, només algunes associacions, com 'Amics del Carme', que jo els cridaria 'Enemics del Carme', que tampoc té una gran representació en el barri. En canvi, la plataforma que estem tornant a crear sí que compta amb el respatler de diferents col·lectius, com l'Associació Albarca, l'associació de veïns del barri del Mercat, o l'associació de Veïns del Carme'.

Quant a les actuacions que han dut a terme, Toni Rodilla ha explicat que 'hem presentat les objeccions a les mesures plantejades i els suports rebuts en el període d'al·legacions. La nostra intenció és crear una taula de negociació en la qual estiguen inclosos, tant la plataforma i l'Ajuntament, com les associacions que vulguen per a cercar solucions per a totes les parts. Si no aconseguim eixe diàleg que cerquem, i sense ànim d'amenaçar, durem a terme accions que mostren el nostre rebuig a aquestes mesures, com el disseny de cartelleria o qualsevol altre tipus de manifestació pública'.

Els decibels permesos se superen a Ciutat Vella

L'informe sobre el soroll que s'ha realitzat a Ciutat Vella per a determinar la declaració com a Zona ZAS ha deixat patent que, durant els mesos de maig a setembre, s'han registrat una superació de decibels entre tres i cinc vegades per setmana. Així, durant els mesos més freds, les superacions han disminuït fins a dues vegades per setmana.

Arxivat a:

Destacats