Les principals ciutats de l'Estat coordinen les seues polítiques de cooperació

Guardar

Ciudades -justicia
Ciudades -justicia

Responsables municipals de València i d'altres huit ciutats s'han reunit a Barcelona per a compartir els seus esforços de cooperació internacional, i analitzar el nou context tant internacional com a estatal, al costat del nou rol per a les ciutats com a actors clau per a resoldre els grans problemes globals (escalfament climàtic, pobresa urbana, violència de gènere, crisi humanitària en el Mediterrani, etc.).

Equips polítics i equips tècnics de les ciutats de Madrid, València, Saragossa, Còrdova, Màlaga, Cadis, Iruña, Gasteiz i Barcelona, han analitzat l'origen de les polítiques de cooperació municipal des dels anys 80, la institucionalització durant els 90 i 2000, la crisi i el desmantellament de molts dispositius, la involució de la cooperació espanyola, i per a plantejar a on han de dirigir-se les ciutats en la seua acció exterior.

La regidora de cooperació i migració, Neus Fàbregas Santana, ha remarcat que "les ciutats tenim un paper protagonista en la construcció de ciutadania responsable amb el món i en fomentar la connexió que existeix entre nosaltres, cada vegada és més propera i palpable". La regidora Fàbregas ha reiterat el seu compromís en aquest sentit: "seguim treballant per la justícia global des de la regidoria impregnant a tota la institució i a tota la ciutat. Som un agent transformador juntament amb les entitats socials que porten anys treballant en Cooperació Internacional i com a tals, assumim el nostre rol".

Les ciutats han decidit crear aquest espai de trobada tècnica i d'actuació política, i comunicar dos aspectes:

Primer, que les ciutats s'han convertit en ciutats globals perquè la seua economia, la seua cultura, la seua població s'ha anat internacionalitzant. Que les ciutats presents, aspiren a seguir i incrementar el seu compromís econòmic, tècnic i polític, en matèria de cooperació internacional i la justícia global.

Davant les greus problemàtiques globals i regionals, i en particular la crisi humanitària del Mediterrani, les ciutats tenim l'obligació de dedicar encara majors esforços per a resoldre'ls assumint un rol progressivament més important i no subsidiari dels Estats.

Segon, que el Govern espanyol acaba d'aprovar un nou Pla Director de Cooperació que la majoria de les ciutats presents qualifiquen de decebedora i denuncien la falta de participació del sector i de les mateixes ciutats, com a actors clau de la cooperació tal com assenyala la CONGDE. Un Pla que no els representa. Les ciutats presents dediquen esforços propers a l'objectiu del 0'7 dels seus pressupostos, expressant una Europa antagònica a la qual expressa el Govern espanyol amb les seues actuacions.

La trobada ha sigut coordinada per l'Adreça de Justícia Global de l'Ajuntament de Barcelona, i tindrà la seua continuïtat en una segona trobada en la ciutat de Madrid organitzat pel seu ajuntament.

Des de l'ajuntament de València, s'ha remarcat el compromís amb seguir dedicant el 0,7 % del pressupost municipal a cooperació. Una xifra que està per sobre de l'ajuda oficial al desenvolupament per part del govern central, que suposa únicament un 0,21% del pressupost, una dada molt llunyana de la mitjana europea, que està en el 0.51%.

Destacats