Política Lingüística destina 2.700.000 euros per a la promoció del valencià en ajuntaments, institucions i associacions

Política Lingüística destina 2.700.000 euros per a la promoció del valencià en ajuntaments, institucions i associacions
02/11/2016 -

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha publicat aquest dilluns les resolucions per les quals es convoquen les ajudes a la promoció del valencià en ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals, així com les ajudes a institucions, entitats i associacions.

Segons el director de Política Lingüística, Rubén Trenzano, “estem compromesos amb la recuperació i promoció de l’ús del valencià, per la qual cosa, la Generalitat vol impulsar i fomentar l’ús del valencià en tots els àmbits de la societat valenciana”.

El conseller Vicent Marzà i el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, van presentar fa uns mesos l’enquesta ‘Coneixement i ús social del valencià 2015’. De l’enquesta s’extrau que el 85% de la població valenciana creu que el valencià s’hauria d’usar igual o més que en l’actualitat, per la qual cosa el conseller Marzà ha comentat que “això demostra que les valencianes i els valencians tenim una actitud positiva respecte a la llengua pròpia. Les llengües no entenen de zones, entenen de persones, i la Generalitat té l’obligació de garantir el dret de totes les valencianes i valencians, visquen on visquen, de conéixer i usar les dues llengües oficials”.

Enguany, com a novetat, en la convocatòria de les ajudes a ajuntaments, mancomunitats de municipis i entitats locals menors valencians podran accedir a aquestes ajudes municipis del Carxe: Yecla, Jumilla i Abanilla. Aquesta mesura s’ha dut a terme per a aplicar les recomanacions de l’informe de gener de 2016 del Consell d’Europa sobre la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries en la qual s’indicava la necessitat de potenciar el valencià en zones com el Carxe.

Així mateix, en la convocatòria d’ajudes per al foment del valencià per a les institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa, per primera vegada s’inclouen les persones jurídiques públiques i privades que realitzen projectes singulars de foment del valencià i del multilingüisme en l’àmbit social.

Una altra de les novetats és la possibilitat que les xarxes universitàries, en les quals participen almenys tres universitats públiques valencianes, puguen accedir a aquestes ajudes.

Ajuntaments, entitats locals i mancomunitats

Pel que fa a les subvencions per a ajuntaments, entitats locals i mancomunitats, l’import global màxim que podrà assignar-se en concepte de subvencions per a aquesta convocatòria serà d’1.000.000 d’euros. Els programes subvencionables seran retolacions i senyalitzacions; cursos de valencià destinats a empleats públics de l’Administració local, col·lectius específics i població adulta; campanyes i accions de voluntariat lingüístic; campanyes i accions d’acollida lingüística a nouvinguts; activitats culturals, accions, activitats i campanyes municipals de sensibilització i promoció de l’ús del valencià i creació i funcionament d’oficines o serveis de promoció del valencià. També rebran subvencions, els programes d’ús del valencià en les xarxes socials de l’entitat. A més, també és nou en aquesta convocatòria que les oficines de promoció del valencià podran ser pròpies dels ajuntaments o mancomunades entre diferents entitats locals a fi de donar servei més nuclis poblacionals.

Institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa

L’import global màxim que podrà assignar-se en concepte d’ajudes per aquesta convocatòria serà d’1.700.000 d’euros. Aquest import suposa un augment del 1.700% respecte a les ajudes de l’any passat, quan es destinaren per al mateix concepte 100.000 euros. Les ajudes es divideixen en quatre modalitats, segons siguen per a institucions, entitats i associacions sense finalitat lucrativa, universitats o xarxes universitàries valencianes, centres valencians de l’exterior del territori valencià i entitats públiques i privades que presenten projectes singulars que fomenten l’ús del valencià i el multilingüisme en l’àmbit social.

Les activitats subvencionables per a les institucions, entitats i associacions seran subvencionades amb 800.000 euros. Aquestes subvencions seran per a activitats que tinguen com a objectiu afavorir, difondre i promoure l’ús del valencià i la cultura valenciana en general; accions de voluntariat lingüístic; campanyes i accions d’acollida lingüística; activitats de formació en i del valencià dirigides a col·lectius específics, sempre que l’oferta formativa en la població o en l’entorn més immediat no siga suficient; activitats de foment de la lectura en valencià; activitats de divulgació de cinema i produccions audiovisuals en valencià; funcionament d’oficines o serveis de l’entitat de promoció de l’ús del valencià.

Les activitats de promoció del valencià per part d’universitats valencianes i xarxes universitàries seran subvencionades amb 300.000 euros, que es dividiran en 150.000 euros per a universitats i 150.000 euros per a xarxes universitàries amb entitat jurídica pròpia en què participen almenys tres universitats públiques valencianes.

La quantitat destinada a entitats i centres valencians de l’exterior serà de 100.000 euros. Aquestes ajudes seran per a activitats que tinguen com a objectiu afavorir, difondre i promoure l’ús del valencià i la cultura valenciana en general. També podran subvencionar-se cursos de valencià, la compra de llibres en valencià i la subscripció a publicacions de premsa i revistes en valencià.

Així mateix, es destinen ajudes per valor de 500.000 euros a entitats públiques i privades que presenten projectes singulars que fomenten l’ús del valencià i el multilingüisme en l’àmbit social. Podran ser subvencionables projectes i activitats que fomenten l’ús del valencià i el multilingüisme en l’àmbit de la societat valenciana, la diversitat lingüística i cultural, i la interacció de col·lectius en cas d’exclusió social; projectes que fomenten el multilingüisme a través de mitjans telemàtics; projectes que posen a l’abast del públic productes audiovisuals que fomenten el multilingüisme, el coneixement i l’intercanvi cultural; projectes que possibiliten la creació de xarxes en entorns multilingües; projectes multilingües dirigits a grups amb risc d’exclusió social i projectes que potencien les competències lingüístiques, el coneixement de llengües i cultures i l’estatus del valencià.

tags
Compartir

Notícies relacionades

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

prevencion accidentes ciclistas
sona la dipu
biopark
ACST Torrent
Aplicacion movil
Anunciate en Valencia Extra