Pep Galarza: 'Només entrar a governar aplicàrem una baixada dels sous en tots els càrrecs polítics d'un 20%'

’Impulsem xicotetes accions que milloren el dia a dia dels veïns de Massamagrell'

Guardar

pepe-galarza
pepe-galarza

La Ruta del Grial de Massamagrell, la importància de protegir la Marjal o els projectes que s'impulsaran en aquest municipi valencià, gràcies a l'EDUSI, són alguns dels temes que València Extra ha abordat amb Pep Galarza, Alcalde de Massamagrell. La proximitat, la transparència i l'honestedat formen part del segell d'identitat del nou equip de Govern, i l'objectiu de millorar el dia a dia dels veïns amb xicotetes accions ha sigut el motor de la seua legislatura.

Comencem amb un balanç dels projectes més importants que heu impulsat.

En primer lloc, podem dir que ja estem en el projecte del segon camp de futbol. S'estan acabant les instal·lacions, i hem pogut donar resposta a una demanda dels usuaris. A més, quant al carril bici que arriba al mar, tornem a estar en contacte amb Diputació per a veure què podem fer. En el seu moment, es va fer un vull i no puc, i ara estem treballant per a construir alguna cosa molt més seriosa.

Per descomptat, no ens podem oblidar del tema de la Marjal. Hem apostat per aquest projecte amb el qual hem entrat en una iniciativa d'espais degradats, gràcies al que ens arribarà una subvenció de 50.000 euros, aproximadament, per a poder rehabilitar-la i netejar-la, fer una zona visitable i, a més, ens estem plantejant crear una zona transitable amb un observatori d'aus. Així mateix, en la platja també disposem d'acordonament de la zona dunar, que ens va fer la Demarcació de Costes, i que la vam estrenar al novembre, per a protegir aquest espai.

I després hem dut a terme diferents iniciatives, com una escoleta per als xiquets de dos anys, la instal·lació de jocs biosaludables, la creació de zones d'esplai per a gossos, ens hem adscrit a la Xarxa Llibres, hem fet una aposta molt gran per la programació cultural a Massamagrell, que l'anterior govern ho havia deixat abandonat, i, a més, impulsem la Ruta de la Tapa, que no es feia, i la veritat que té molt d'èxit. Així mateix, i per primera vegada a Massamagrell, apostem per un procés de participació ciutadana per a decidir en què s'invertia una part dels pressupostos.

Parla'ns de les dificultats que t'has trobat al capdavant de les àrees que has dirigit

El principal problema de la meua àrea és la neteja viària. Nosaltres partim d'unes gestions ja heretades en les quals ens trobem que només comptem amb sis persones per a netejar els carrers. Per tant, un poble de 15.000 habitants amb sis persones per a la neteja, i la màquina que et puga aportar la Mancomunitat, no es pot realitzar el treball que a nosaltres ens agradaria. I quin problema s'afig a aquest? Que el senyor Rajoy no ens deixa contractar a més personal. Quan entrem a l'Ajuntament, ens trobem amb un deute, que Rajoy el va incloure en un pla de proveïdors, i que hem hagut de pagar sempre que teníem superàvit. Ara, i des del mes de setembre, Massamagrell es troba en deute zero. No obstant això, i encara que tornem a tenir superàvit, Rajoy, per la Llei d'Estabilitat Pressupostària, no ens permet contractar més personal. Nosaltres estem intentant tornar a remunicipalitzar la neteja per a intentar, a través de, per exemple, programes d'ocupació, posar a més personal en aquesta àrea.

Com a membre de Compromís, que ha abanderat la lluita per la infrafinanciació a la Comunitat Valenciana, Quina és la teua opinió?

En Compromís hem reivindicat sempre un finançament just per a la Comunitat Valenciana. El problema està que van passant els anys, i cada vegada estem pitjor finançats respecte a altres autonomies. Així, amb els escassos diners que rebem de l'Estat, no podem dur a terme importants actuacions en competències tan importants com l'educació o la sanitat. Afortunadament, ara, tota l'esquerra també s'ha sumat a aquesta reivindicació, i esperem que la Comunitat Valenciana vaja notant millorances quant a finançament.

Vau ser a FITUR amb la Ruta del Grial, Quin atractiu té per als turistes?

El que s'està intentat fer, sota el lideratge de l'Agència Valenciana de Turisme, és una versió del Camí de Santiago. A Massamagrell se li proposa formar part d'aquesta ruta com a última parada abans d'arribar a la Catedral de València. Ens sembla una idea il·lusionant, no sabem què procés es durà a terme ni quina serà la projecció, però ens agrada la proposta. Tot el que puga venir de turisme a Massamagrell és ben rebut per a donar a conéixer també la nostra cultura, la nostra història i la nostra gastronomia tradicional.

Parlem de l'EDUSI. Què s'espera amb aquest projecte?

En aquesta tercera convocatòria, hem demanat deu milions d'euros, que es repartiran quatre milions per a Massamagrell, com a municipi que lidera la proposta, tres per a Rafelbunyol i altres tres per a Museros. Ja hem aportat tots els papers necessaris, i estem a l'espera que se'ns done una resposta.

Amb el pressupost sol·licitat, es destinaran 300.000 euros en la modernització de l'administració, concretament, en la renovació dels equips informàtics, la implantació d'una Targeta Ciutadana, que conjuminarà tots els serveis administratius, com traure un llibre de la Biblioteca, l'accés a la piscina, la retirada de medicaments, etc. en una mateixa targeta, o la incorporació d'un sistema intel·ligent. Quant a l'objectiu de mobilitat i medi ambient, Massamagrell invertirà 1.200.000 euros en l'eliminació de barreres arquitectòniques, la millora d'eficiència energètica en edificis i enllumenat, així com la millora de la carretera que connecta el nostre municipi amb Rafelbunyol. Finalment, emprarem 500.000 euros en la rehabilitació integral de l'Escorxador i dos milions d'euros en la regeneració del barri de la Magdalena, especialment en carrers i voreres, i la Zona Oci.

Com dueu a terme una gestió econòmica eficient en el Consistori?

El primer que vam fer quan vam entrar a governar va ser aplicar una baixada dels sous en tots els càrrecs polítics d'un 20% i, a més, vam dur a terme una rebaixa de les taxes de l'escola de música, de l'escola d'adults i de les taxes d'examen per a l'accés a les borses de l'Ajuntament.

Quant a la gestió de l'Administració. El meu pensament és com si estiguera en la meua casa. Vull dir, si tu tens, per exemple, 1.000 euros al mes, has de fer números. Primer hauràs de pagar les despeses obligades, com la hipoteca o la llum i l'aigua, i si després et sobra diners per a dur a terme algun altre projecte, doncs ho farem. Per descomptat, intentem realitzar accions eficients per a reduir despeses, per exemple, en la factura de la llum, així com cobrir, com a prioritat, les necessitats bàsiques dels veïns. Després, si podem fer les festes una poc millor, les farem, però no és una prioritat.

Què queda per fer a Massamagrell?

Queda molt per fer. Tenim projectes en funcionament que ens agradaria acabar, a pesar que l'Administració és molt lenta, com el projecte de la Marjal, que ho portem des del primer any de legislatura, o el carril bici, que no sé si ho acabarem, però que segur ho deixarem molt encaminat perquè es continue. Això com a projectes grans, però després també intentem tenir en compte les xicotetes accions que milloren el dia a dia dels veïns.

En aquest sentit hem dut a terme una demanda històrica dels estudiants del municipi, que consistia en una sala d'estudis de 24 hores en època d'exàmens. No estem parlant d'un gran projecte, però sí que dóna resposta a una necessitat dels veïns. En aquesta línia, estem dotant de més aparcabicis el municipi, s'estan senyalitzant els passos de zebra escolars o, per exemple, s'ha avançat el torn de preguntes i suggeriments dels veïns al principi dels plens perquè no s'hagen d'esperar fins a les 23.00 - 00.00 hores. Una altra cosa que hem fet, i que ja se li exigia a l'anterior govern, és la retransmissió en streaming del Ple. Són accions que no suposen una gran inversió, però que ens diferencien del que hi havia abans.

En línies generals, Com ha canviat el poble des de l'anterior govern fins a l'actualitat?

Crec que hem guanyat en proximitat. Per exemple, abans, en l'entrada del Consistori, hi havia una espècie de tanca i una persona que et preguntava qui eres i on anaves. Nosaltres, des del primer dia, vam llevar eixa tanca, i la gent accedeix lliurement a l'Ajuntament. Ara, si un veí vol tractar un assumpte amb mi, o amb qualsevol regidor, pot pujar, preguntar a la secretària i, si no pot ser en el moment, et concerta una cita en el menor temps possible. Per descomptat, intentem solucionar tots els problemes que ens traslladen els veïns, i si no és possible, almenys cride per a comentar-li què es pot fer i què és el que no.

Com valores la relació entre els partits que formeu l'equip de Govern?

La veritat que la relació és molt bona. Cadascun tenim les nostres àrees, però la relació d'equip de Govern entre PSOE i Compromís ha sigut bona des del primer moment perquè estem parlant de persones, és a dir, quan ens reunim per a abordar temes de diferents àrees mai es posa la barrera entre PSOE i Compromís. I, ara, amb les dues persones que s'han incorporat d'Empoderem Massamagrell seguim en la mateixa línia.

En l'àmbit més personal, Sempre has volgut dedicar-te a la política?

Mai ho havia pensat. És cert que sempre he estat lligat, directament o indirectament, amb la política a xicoteta escala. Més tard, quan es forma el Bloc a Massamagrell ja entre a formar part d'aquest grup polític, i en 2004 – 2005 comptem amb el primer regidor. Quan, després de vuit anys més o menys, ens anuncia que es retira, comencem a cercar un substitut i, la veritat, que mai havia pensat que el relleu anava a ser jo. Però, com ningú feia el pas, i molts del partit em deien que havia de ser jo, finalment em vaig decidir. Vam continuar en l'oposició fins que, en les últimes eleccions, tot va donar una bolcada i vam arribar al Govern.

I, Com t'ha canviat la vida des que eres Alcalde?

Molt. Jo abans era autònom, treballava com a repartidor i m'organitzava el meu treball. Ara, com a Alcalde tinc altres responsabilitats. El meu objectiu sempre ha sigut millorar la vida de les persones, i ara ho puc fer duent a terme les peticions que fan els ciutadans. En definitiva, són xicotetes accions, però que milloren el dia a dia dels veïns de Massamagrell.
Destacats