Front comú a Paterna contra l'opacitat de les empreses d'aigües

Tres empreses es reparteixen la gestió de l’aigua en la localitat i els veïns denuncien falta d’informació

Guardar

paterna plataforma h2o
paterna plataforma h2o

Veïns i veïnes de Paterna han dit prou. Dissabte passat, la plataforma cívica H2O Paterna va impulsar la creació d'una Mesa de l'Aigua amb l'objectiu de millorar la fiscalització de les empreses que gestionen les aigües en la localitat. Els ciutadans denuncien falta de transparència, i amb aquesta nova eina integrada per partits polítics i representants veïnals es pretén posar fi a aquesta opacitat.

A la Mesa s'han adherit tots els partits polítics excepte el PSPV, que ostenta el govern local. Partit Popular, Ciutadans, Compromís, Esquerra Unida i Paterna sí es pot, participaran en aquest nou organisme amb representants de la plataforma H2O i veïns del municipi.

Segons dades d'Enginyers sense Fronteres (ISF), la factura de l'aigua a Paterna representa més del 4% de la despesa familiar en la llar, sent amb gran diferencia el major percentatge registrat en els municipis de l'àrea metropolitana de València. Li segueix la capital del Túria, que supera el 3%. Aquesta barrera, la del 3%, és la que no hauria de sobrepassar la factura de l'aigua en la despesa total de la llar, segons indica la mateixa organització.

La privatització del servei implica uns sobrecostos del 22%, assegura, i denuncia la dificultat per a obtindre informació sobre la seua gestió en Paterna. I d'altra banda, alguns veïns de la localitat han patit talls de l'aigua en els seus vivendes per no poder fer-se càrrec de la factura, la qual cosa des d'H2O Paterna consideren preocupant i volen esclarir quants casos com aquests s'han donat.

La gestió de l'aigua a Paterna

Són tres les empreses que es fan càrrec actualment d'aquest servei a Paterna. Una d'elles és Aigües de Paterna, una companyia mixta participada al 51% pel consistori i al 49% per Hidraqua (multinacional Suez). Malgrat açò, la plataforma H2O denúncia que el gerent d'Aigües de Paterna pertany al soci privat, per la qual cosa és aquest qui realment gestiona l'empresa mixta. D'ahí, asseguren, que escape a la fiscalització per part del poble.

A l'esquerra, l'alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo (PSPV)

Hidraqua és l'actual denominació de l'empresa que abans es deia Aquagest, involucrada en diferents casos de corrupció com el cas Pokemon pels quals va acabar canviant-se el nom en 2013 per a fer-se un llavat de cara.

La plataforma cívica posa sobre la taula que Aigües de Paterna contracta les anàlisis de qualitat de l'aigua a empreses pertanyents al mateix grup Suez, a més de gastar-se 14.000 euros anuals en publicitat o altres 9.000 en premsa, i dedicar diners a càrrecs administratius innecessaris. Per la seua banda, Jorge Ochando (Ciutadans) critica que encara que l'empresa es cobra per conceptes com a 'costos de personal' i 'despeses generals', també ho fa per epígrafs com a 'informàtica' o 'gestió del cobrament', per la qual cosa podria estar incorrent en costos duplicats que acaben repercutint en els veïns i veïnes. La concessió a aquesta empresa, creada en 2006 amb l'impuls del PSPV, finalitza en 2031.

Altra de les companyies és Aigües de València, pertanyent al grup Global Omnium, de la família Calabuig. Eugenio Calabuig, president del grup, s'ha vist esguitat també per casos de corrupció juntament amb els seus germans Enrique, Pedro, Celia i Mercedes. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ells quatre anys de presó i cinc d'inhabilitació per un delicte d'administració deslleial en la compravenda de participacions de la immobiliària Costa Bellver, pertanyent a la família, que va contribuir a engrandir el forat de 30 milions en Bancaixa.

I la tercera empresa en discòrdia és la Cooperativa El Plantío, pertanyent als veïns i veïnes i que actua en el barri de la la Canyada. Aquesta complexa administració de les aigües fa que siga molt difícil la fiscalització i, a més, genera desigualtats en els veïns de la mateixa localitat segons la zona en la qual visquen. Per això, l'Ajuntament de Paterna pretén unificar la gestió en l'empresa mixta, Aigües de Paterna, incorporant inicialment la cooperativa, la concessió de la qual ha finalitzat després de 50 anys.

Destacats