Carmen Martínez: 'La Passejà es manté viva 274 anys després del seu naixement'

La Passejà de Quart de Poblet més prop de considerar-se Festa d'Interés Turístic

Guardar

passeja-quart-poblet
passeja-quart-poblet

PassejàEl passat 19 de juliol, l'Ajuntament de Quart de Poblet aprovava, per unanimitat, sol·licitar a la Generalitat Valenciana, a través de l'Agència València de Turisme, que la tradicional Passejà de Sant Onofre siga declarada com a Festa d'Interés Turístic de la Comunitat Valenciana. I és que la Passejà, els orígens de la qual es remunten a l'any 1723, forma part del senyal d'identitat d'aquest municipi valencià.

D'aquesta manera, l'alcaldessa de Quart de Poblet, Carmen Martínez, no solament ha agraït la labor d'Amics de la Passejà, sinó que també ha volgut expressar la seua confiança 'en què l'Agència Valenciana de Turisme accepte la sol·licitud, com en el seu moment ho va fer amb la d'interés turístic local, perquè la Passejà de Sant Onofre és una festa molt vinculada a la cultura valenciana del foc, però a més ofereix singularitats que la fan única i que han provocat que moltes persones de fora de Quart vengen a gaudir-la'.

Així mateix ha afegit que 'és un espectacle d'alt valor no solament tradicional, sinó també cultural, estètic i lúdic. Una festa popular que es manté viva 274 anys després del seu naixement, alguna cosa que també és molt rellevant, en la qual la participació de la ciutadania és fonamental. Val la pena conéixer-la'.

El naixement de la Passejà data del segle XVIII quan, segons conta la llegenda, després de mesos de sequera que afectava greument als pagesos de Quart de Poblet, el 9 de juny de 1723 va tenir lloc una forta i sorprenent tempestat, ja que mentre en els carrers queia pedres de calamarsa, que podia perjudicar encara més les collites, en els camps només plovia aigua beneficiosa per al cultiu. En aquell precís instant, els veïns es van concentrar en la porta de l'ermita per a donar gràcies a Sant Onofre per haver escoltat les seues peticions, i van traure el camina del vell ermità per a agrair-li la seua intervenció miraculosa.

Des de llavors, en la nit del 9 al 10 de juny, se celebra la Passejà, en la qual la figura de Sant Onofre es passeja pels carrers de Quart de Poblet, acompanyat amb la música del grup de tabal i dolçaina que obri la processó i la de la banda de música que la tanca. Així mateix, al llarg del recorregut es realitzen diverses rodes de foc en la qual els portadors dels coets se situen en cercle per a prendre'ls tots alhora. La primera roda és la que realitzen els guanyadors del 'Concurs Escolar 2017, Sant Onofre i la Passejà', seguits de l'Associació Amics de la Passejà.

El projecte perquè la Passejà siga declarada Festa d'Interés Turístic ja s'ha presentat en l'Agència Valenciana de Turisme, acompanyat d'un DVD amb vídeos, documents i imatges de la festa, així com amb les adhesions d'altres municipis a la sol·licitud i el certificat de l'acord del ple aprovant la sol·licitud. Si en un termini de sis mesos no s'emet cap resolució, la sol·licitud s'entendrà com aprovada.

Destacats