Paiporta recorda el seus orígens de treball artesà de la seda amb un taller al Museu de la Rajoleria

Guardar

paiporta
paiporta

El Museu de la Rajoleria de Paiporta ha programat per als pròxims dies un taller perquè els xiquets i xiquetes de la població coneguen el procés d'obtenció de la seda. D'aquesta manera, es pretén que la població escolar siga conscient de la importància que va tindre dècades enrere la localitat com a pol industrial productor d'aquest teixit.

Al mateix temps, amb el taller, anomenat 'Cuca, la papallona', aprendran el procés de metamorfosi dels cucs de seda i adquiriran habilitats per a tindre cura d'un ésser viu al qual han d'alimentar i del qual seran responsables en tot aquest procés.

Paiporta té una gran tradició de fabricació de seda. Les indústries més conegudes foren la de Rafael Català i la de Bartual, que encara es troba al polígon de La Mina de la localitat. Una tercera fou la dels Catalans, anomenada així perquè els propietaris eren originaris de Barcelona. Les dones paiportines tenien un gran pes en les plantilles d'aquestes indústries.

El taller va començar aquest 25 d'abril, es perllongarà fins al 2 de maig, i estarà impartit per Eva Escamilla i personal propi del Museu de la Rajoleria. En total passaran per aquest taller 360 xiquetes i xiquets dels col·legis l'Horta, Lluís Vives i Rosa Serrano, des dels cinc anys als de tercer curs de Primària.

És costum al Museu de la Rajoleria oferir sempre un taller paral·lel a cadascuna de les activitats que es realitzen al llarg de l'any, i relacionats amb la recuperació d'oficis artesanals o amb les exposicions. Per aquests tallers, finançats per la regidoria de Cultura, passen al llarg de l'any al voltant de 5.400 xiquets i xiquetes.

Destacats