caixa popular

Paiporta augmenta un 113% en dos anys el pressupost per combatre l'exclusió social

Paiporta augmenta un 113% en dos anys el pressupost per combatre l'exclusió social
04/01/2017 -

La delicada situació econòmica que pateixen centenars de famílies paiportines ha trobat una resposta ferma de l’Ajuntament de Paiporta. En dos anys, l’àrea de Benestar Social ha augmentat un 113% el pressupost per a ajuda a l’emergència social, i ha multiplicat per tres el nombre de peticions d’ajuda ateses. A més, s’han impulsat noves iniciatives per a donar resposta altres problemàtiques com les drogodependències i la lluita per la igualtat que abans, senzillament, no s’abordaven.

Les dades facilitades pels tècnics de l’àrea de Benestar Social, i que fan una estimació fiable de com s’ha tancat l’exercici 2016, trauen a la llum que s’ha apostat decididament per ajudar a qui més ho necessita centrant-se generalment en l’àmbit que per llei és competència de l’Ajuntament, la infància.

La primera mesura important que va prendre el nou equip de govern l’any 2015 fou el canvi de l’Ordenança Municipal d’Ajudes Socials per a ampliar el paquet de prestacions, limitat per l’anterior equip. A partir d’aquest moment, i amb la decisió d’incorporar dos llocs de treball social per a reforçar l’atenció a problemes de habitatge i dependència, tercera edat i servei d’ajuda a domicili, la regidoria va poder augmentar els serveis prestats i agilitzar la tramitació d’expedients i peticions.

Entre les millores que han permés aquestes mesures prèvies, està la de garantir l’alimentació de famílies amb menors que acudeixen als menjadors escolars durant els períodes de vacances (103.000 euros), o els 35.000 euros dedicats a activitats d’oci i temps lliure de menors de famílies amb dificultats. En el mateix capítol de la infància, s’han tramitat 400 expedients i s’han dedicat 80.000 euros a unitats familiars amb greu risc d’exclusió social. A més, s’ha intervingut en 94 casos detectats en l’àmbit educatiu, tant de Primària com de Secundària, i en 15 casos de menors amb mesures judicials.

En l’apartat de la dependència, s’han incrementat les peticions ateses entorn del 120%-150% respecte a 2015. També ha pujat un 24% la dotació per al Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), que ha augmentat dels 50.000 euros en 2015 als 62.800 d’enguany, el que ha permés atendre 43 llars ocupades principalment per persones majors.

En aquest sentit, l’alcaldessa, Isabel Martín, s’ha mostrat sorpresa pel comunicat fet públic per l’Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials, que ha inclòs Paiporta en els seus premis ‘Corazón de piedra’ com un dels pobles que menys recursos destina a aquesta partida. “El punt de partida del nou equip de govern era un servei desmantellat pel Partit Popular, amb una única treballadora social atenent milers de casos. És una prioritat de l’actual equip de govern revertir aquesta situació, que ja ha millorat en 2016, i encara ho farà més en 2017”.

Martín ha convidat a aquesta associació a conéixer de primera mà la realitat de Paiporta i els seus serveis socials: “Quan vulguen, estan convidats a vindre a l’Ajuntament i veure com treballem, i a consultar el detall de les xifres i l’evolució de la despesa en assistència social que fa el consistori”, ha contestat l’alcaldessa.

Així mateix, ha afegit la seua sorpresa per la manca de crítica a l’anterior equip de govern, “que va deixar l’ajuda a l’emergència social en mínims. On estaven aleshores? No observaren el que estava passant a Paiporta i a altres localitats i administracions governades pel PP i castigades per les retallades?”.

Isabel Martín, que convidarà oficialment a l’associació a visitar l’Ajuntament de Paiporta en les pròximes dates, ha suggerit com a candidat als premis al ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, “que és qui retalla en finançament local, no ens permet augmentar personal als ajuntaments per atendre totes les necessitats, i ens obliga a fer malabars amb els recursos que tenim per a garantir els drets socials de les persones”.

Novetats del 2016 que es consoliden

A més de l’increment en la partida d’assistència social, en 2016, l’àrea de Benestar Social, de la qual és titular la regidora Maribel Albalat, ha implantat nous programes i ha realitzat accions en habitatge, drogodependències, igualtat, immigració, atenció a persones majors i cooperació social.

En habitatge s’han tramitat 250 expedients d’ajuda al lloguer i a subministraments d’aigua, gas i electricitat, amb l’objectiu de pal·liar la pobresa energètica. Així mateix, s’han subscrit convenis d’assessoria jurídica per a la mediació hipotecària que evite desnonaments. Hi ha, a més, un protocol amb la Policia Local per a frenar llançaments.

També s’han elaborat plans municipals d’Igualtat, Drogodependències i Immigració, que permetran aprofundir en la millora de prestacions de l’Ajuntament en aquests aspectes. A més, s’ha creat el servei de teleassistència per a persones majors sufragat al 100% pel consistori mentre es tramiten els que van a càrrec de la Generalitat o la Diputació, per a què el servei es preste des del primer moment.

tags


feria tomate perelló

Més notícies

campaña prevencion suicidio

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − dos =

trobades escola valenciana
oceanografic aniversario
mas mislata