Paiporta aprova per unanimitat en un ple extraordinari l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat (EDUSI)

Guardar

Paiporta
Paiporta

L'Ajuntament de Paiporta ha aprovat per unanimitat en un ple extraordinari l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) 2017-2023 per a l'àrea formada per Paiporta, Picanya i Benetússer. El disseny d'aquesta estratègia s'ha portat a terme amb un procés de participació ciutadana i d'associacions i entitats locals que, a més, s'ha coordinat entre institucions, veïnat i agrupacions de les tres poblacions. Amb el projecte desenvolupat, s'optarà a fons europeus per al seu finançament.

L'encarregat de presentar la moció, que va comptar amb el vot favorable de tots els grups polítics del ple, fou el regidor d'Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat de Paiporta, Pep Val, qui va subratllar la importància que "tres pobles veïns siguen capaços d'ajuntar esforços per tal d'aconseguir recursos per a millorar la vida dels nostres municipis". Segons va explicar el regidor, l'àrea urbana presenta un projecte de 13,5 milions "per a millorar els nostres pobles i les condicions de vida de la ciutadania", dels quals la Unió Europea en finançaria la meitat.

El treball s'ha desenvolupat al llarg de l'últim any i ha comptat amb l'opinió de la ciutadania, expressada a través de dues enquestes; d'entitats i associacions, amb dos tallers temàtics; i de les aportacions de tècnics municipals de les tres localitats, a més de la tasca de l'empresa Notus.

L'estratègia està dividida en huit apartats, un primer amb la identificació de problemes i reptes urbans, un segon amb l'anàlisi integral de l'àrea urbana formada per les tres localitats, i un tercer amb la diagnosi de la situació a través d'una anàlisi de Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats (DAFO). En el quart apartat, l'informe delimita l'àmbit d'actuació, població afectada, i apunta variables de tipus social, demogràfic i econòmic, entre d'altres.

El cinqué apartat marca les passes per a la implementació de l'estratègia, amb els objectius temàtics i línies d'actuació, cronograma, pressupostos i fonts de finançament contemplades.

En el sentit dels objectius i les línies d'actuació, s'ha marcat com a una de les metes millorar l'ús i la qualitat de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), i l'accés a aquestes, amb la línia d'actuació de desenvolupar eines per a la coordinació de recursos, prestació de serveis, gestió del coneixement i desenvolupament de l'administració electrònica.

L'estratègia es presenta d'aquesta manera, amb objectius temàtics i línies d'actuació, perquè és la forma d'accedir al Programa Operatiu de Creixement Sostenible de la Unió Europea. Els objectius temàtics vénen predeterminats per la naturalesa de l'EDUSI, i són les línies d'actuació les que decideixen els diferents actors i actrius que han participat en l'elaboració del document definitiu.

Així, en l'objectiu temàtic quatre, referent a l'economia baixa en carboni, l'estratègia es decanta per l'optimització del transport sostenible de proximitat, i per la defensa de l'espai per als vianants.

A més, el document abunda en altres aspectes com la conservació del medi ambient i l'eficiència de recursos, la millora i l'ampliació del drenatge d'espais emblemàtics del medi ambient urbà per a la defensa enfront de inundacions, i aspectes com la cohesió social, en el sentit de crear una àrea urbana inclusiva i participativa que fomente la ciutadania activa, amb l'accent posat entre els col·lectius amb especials necessitats com són persones majors i en situació de dependència, dones, menors i joves.

Amb l'objectiu de la cohesió social, també es preveu una aposta per noves polítiques actives d'ocupació de qualitat, i actuacions de regeneració social i de l'espai públic en barris perifèrics.

Paiporta, Picanya i Benetússer han sumat a aquests objectius temàtics i línies d'actuació un nou objectiu, al marge dels que marca la Unió Europea, perquè va sorgir en el procés participatiu i, segons es considera des de l'equip redactor, "dóna més consistència a l'estratègia". Es tracta de promoure la sostenibilitat i la qualitat en l'ocupació i afavorir la mobilitat laboral. En aquest sentit, es proposen la línia de creació d'activitat econòmica en sector sostenible, innovador i amb impacte.

El document es presentarà a les autoritats pertinents, i en pocs mesos hi haurà una resposta per a concedir o denegar les ajudes. Paiporta, Picanya i Benetússer opten per primera vegada a aquests fons, que es convoquen per segona ocasió, i es tornaran a obrir a noves propostes en la primavera del 2017, moment en què es tornaria a intentar accedir-hi en cas que no s'accepte l'actual proposta.

Destacats