Oltra impulsarà un pla global de reforç de personal per a afermar la gestió en àrees com a dependència o renda

Guardar

monica-oltra
monica-oltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat un pla global de reforç de personal, que afectarà a diferents departaments de la Conselleria i que té com a objectiu "afermar i millorar la gestió" en alguns aspectes que són prioritaris, com ocorre amb la gestió de la dependència o de la Renda Garantida de Ciutadania.

Oltra ha explicat que aquest pla, que es posarà en marxa al llarg de l'últim trimestre de l'any, consistirà en la creació temporal de 94 llocs de treball de naturalesa funcionarial, per un període de sis mesos en les diferents direccions generals, així com en les direccions territorials, i centrades en aquelles qüestions que es trobaven en una situació "més precària" per la falta d'atenció de l'antic govern.

En aquest sentit, ha posat l'exemple de l'aplicació de la llei d'Autonomia Personal i Dependència, que fa dos anys, quan es va produir el canvi en l'executiu, "estava en una situació lamentable i precària, amb 45.000 expedients en llista d'espera", una xifra que s'ha reduït en 17.095, després que 30.425 persones hagen sigut incorporades al sistema, percebent en aquest moment algun tipus de servei o prestació.

"Les xifres són molt bones, però encara cal seguir treballant perquè totes les persones veuen reconegut els seus drets", i per aquest motiu el pla suposarà la incorporació de deu nous auxiliars de gestió en la Direcció General de Serveis Socials i Persones en Situació de Dependència, que s'encarregaran de realitzar labors d'enregistrament, classificació de sol·licituds i documentació de dependència.

La vicepresidenta ha destacat la importància d'agilitzar aquest treball previ a la valoració i resolució d'expedients, "tenint en compte que només en el que va d'any s'han registrat 16.295 noves sol·licituds, la qual cosa demostra que les persones ara saben que a l'altre costat a un govern que respon i que compleix amb les seues obligacions i reconeix els drets dels ciutadans".

Així mateix, ha indicat que aquest reforç "és fonamental perquè el procés de valoració, que ara depèn dels ajuntaments, als quals des de la Conselleria els ha dotat d'una major subvenció per a ampliar el personal destinat a la valoració, mantinga el bon ritme que ha agafat des de la seua implantació, i que està permetent aconseguir uns registres històrics, com ho demostra que enguany en el mes d'agost s'hagen realitzat 1.227 valoracions, enfront de les 240 que es van fer el mateix mes de 2014".

Reforç de la Renda Garantida

La Renda Garantida de Ciutadania és un altre dels objectius d'aquest pla, que preveu la creació temporal de vuit nous llocs de treball en la Direcció Territorial de València per a agilitzar la gestió d'aquesta prestació en aquesta província, on el volum de presentació de sol·licituds és molt superior a la resta de la Comunitat Valenciana.

"L'objectiu, ha explicat, és arribar als nivells d'Alacant i Castelló, on, en el cas d'aquesta última, la tramitació de l'ajuda, tant en el cas de les peticions noves com de les renovacions, no supera el mes".

La Renda Garantida de Ciutadania va arribar per primera vegada l'any passat als 50.000 beneficiaris, ha recordat la vicepresidenta, qui ha incidit que malgrat les xifres evidencien l'avanç que ha suposat el canvi de govern, no es vol caure en la "autocomplaença, i per açò es va a seguir treballant perquè les persones que es troben en una situació més vulnerable es vegen ateses".

La població més vulnerable també és la destinatària dels programes engegats per les entitats del Tercer Sector, i finançats a través dels fons socials recaptats a través de l'Impost de la Renda de les Persones Físiques, i que després d'una sentència del Tribunal Constitucional, han passat a ser competència de les comunitats autònomes.

En el cas de la Comunitat Valenciana, es tracta d'un pressupost de 13,5 milions d'euros, a repartir entre al voltant de 650 projectes, la qual cosa requereix un reforç de personal per a la seua tramitació, ha assenyalat i ha afegit que amb aquest objectiu la Direcció General d'Inclusió Social es reforçarà temporalment amb tres tècnics de gestió i altres tres auxiliars administratius.

Centres de valoració de diversitat funcional

Oltra ha explicat que el pla de millora de gestió també contempla la incorporació temporal de 42 funcionaris, amb titulació en medicina, psicologia i treball social, als centres de valoració de diversitat funcional. D'aquests 14 estaran a Alacant, 6 a Castelló, i 22 a València.

Així mateix, les unitats encarregades d'aquelles persones la tutela de les quals està a càrrec de la Generalitat també veuran incrementada la seua plantilla, passant a comptar amb 13 nous llocs, dels quals 6 estaran en la Direcció Territorial de València, 2 en la de Castelló i 5 a Alacant.

Les direccions territorials també veuran incrementat el personal per a l'obertura i gestió de noves borses de treball i per a la gestió de la "Targeta del Major", amb 13 nous llocs, i el registre de la Conselleria tindrà de forma temporal dos nous auxiliars de gestió.

La vicepresidenta ha incidit en la importància d'aquest pla que persegueix, dins de les limitacions establides pel Govern d'Espanya, que impossibilita incrementar la plantilla d'una forma més estable, donar resposta a les qüestions que es consideren més urgents perquè afecten als drets que tenen les persones, "que són el centre de la gestió del Consell del Botànic".

Destacats