Oltra: "Els pressupostos d'Igualtat per a 2018 consoliden la 'inversió social' com a generadora de cohesió i activadora de l'economia"

La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha incrementat en dos anys un 42,6% el seu pressupost fins als 1.194,7 milions d'euros

Guardar

oltra
oltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha afirmat que els pressupostos del seu departament per a 2018 consoliden la "inversió social" com un instrument clau per a generar cohesió social i per a "activar l'economia, ja que generen ocupació, i són una font de cerca i recerca per al futur".

Oltra ha obert la ronda de compareixença dels membres del Consell en la comissió d'Economia, Pressupost i Hisenda de les Corts Valencianes, en la qual ha informat als grups parlamentaris dels comptes del seu departament per a l'any pròxim, que ascendeixen a 1.194,7 milions d'euros, la qual cosa reflecteix un increment del 42,6% en els últims dos anys.

"És la Conselleria que més puja de tot el pressupost de la Generalitat, mostra evident de l'aposta per les polítiques que rescaten persones que impulsa el Consell", ha reivindicat la vicepresidenta, qui ha destacat l'increment de quasi el 20% del capítol I dedicat a la contractació de personal, "ja que per a poder implementar les polítiques que requereixen els valencians i les valencianes, es necessiten professionals per a executar-les".

Les partides contemplades en els pressupostos de l'any pròxim tenen dotació suficient per a crear 513 noves places estructurals en l'Administració, més 93 per acumulació de tasques, la qual cosa implica "un salt qualitatiu i quantitatiu enorme respecte a les polítiques de retallades i precarització de l'ocupació pública", ha incidit.

Polítiques de proximitat i municipalisme

Les polítiques de proximitat i el municipalisme, ha recordat, és un dels grans eixos en els quals es basa el pressupost d'aquesta conselleria, com ho evidencia el que en els últims dos anys les partides per a reforçar els serveis socials municipals han crescut un 327%, permetent "millorar la intervenció social i comunitària i actuar en la prevenció".

Oltra ha assenyalat que a través del nou model de serveis socials els ajuntaments han pogut incrementar les seues plantilles fins a 1.400 professionals, una xifra que en 2018 es podrà augmentar en 104 nous llocs de treball, amb la incorporació de noves figures professionals.

La vicepresidenta ha lamentat la falta d'implicació del Govern central en aquest tipus de polítiques de suport als municipis, i en aquest sentit ha indicat que el pla concertat per al finançament dels serveis socials generals, que deuria ser finançat a parts iguals per l'Estat i les administracions autonòmiques i locals, només compta amb una aportació del Ministeri de Sanitat, Polítiques Socials i Igualtat que no arriba al 6%, enfront del 60% que posa la Generalitat.

Aquesta falta d'implicació del ministeri, ha recordat, també es produeix en l'aplicació del sistema d'autonomia personal i dependència, on la seua conselleria ha ampliat el pressupost un 3% i manté la consideració de la partida com a crèdit ampliable.

Pressupost d'infància

La vicepresidenta ha fet especial esment al pressupost de la Direcció general d'Infància i Adolescència, del que també ha destacat l'important increment de la partida destinada a personal, i que permetrà la creació de 90 nous llocs funcionarials, amb els quals serà possible assumir des del públic la valoració dels processos d'adopció i acolliment, la dotació del centre de recepció de Llíria, l'adreça i coordinació dels centres de titularitat pública, i la coordinació dels Punts de Trobada Familiars.

Així mateix, ha apuntat el fet que les prestacions econòmiques individualitzades per a acolliment familiar s'incrementa fins als 17,5 milions d'euros, la qual cosa converteix a la Comunitat Valenciana en l'autonomia espanyola amb les quanties més altes per a aquest tipus d'ajudes, que a més tenen la consideració de crèdit ampliable, la qual cosa implica que si s'esgota la partida consignada, es demanarà una ampliació.

"Aquestes ajudes, per tant, seran de 420 euros mensuals tant per a famílies extenses com a educadores. A més, i com a novetat, es contemplen les actuacions d'acolliment en famílies monoparentals, que tindran una prestació de 450 euros al mes, mentre que les famílies d'acolliment especialitzat, rebran mensualment 990 euros", ha afirmat Oltra, qui ha reivindicat que d'aquesta manera es tracta de "dignificar el paper fonamental que les famílies solidàries valencianes tenen amb els nostres xiquets i xiquetes".

Violència de gènere

La Direcció general de l'Institut dels Dónes i per la Igualtat de Gènere incrementa el seu pressupost en un 23,5%, fins als 21,86 milions d'euros, i entre els augments més destacats es troben les polítiques de lluita contra la violència de gènere, que pugen fins als 12,8 milions d'euros, en compliment de l'establit en el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista.

En aquest sentit, ha assenyalat també que el fons d'emergència contra la violència sobre la dona s'incrementa en un 150%, i que les indemnitzacions a les víctimes de violència masclista s'equiparen a les quals reben les de terrorisme, passant dels 6.000 euros actuals a 75.000.

En matèria d'igualtat, la vicepresidenta s'ha referit a la xarxa d'agents d'igualtat, el pressupost de la qual s'ha incrementat en un 37%, ampliant els serveis de 35 als 78 actuals, entre els quals hi ha oficines noves en les mancomunitats de La Safor, La Vega Baixa, El Comtat i la Ribera Alta.

La vicepresidenta també ha ressaltat l'important increment que experimenta la Direcció general d'Inclusió Social, que creix un cent per cent, per la forta inversió derivada de la renda valenciana d'inclusió, a la qual es destinarà 88,5 milions d'euros, que situaran a la Comunitat Valenciana entre les cinc comunitats autònomes amb major cobertura.

En aquest apartat, també ha fet referència a la millora del 157% que experimenten els programes d'acció comunitària, "donant cabuda a la participació de les entitats locals i atenent a la incorporació de més col·lectius, com per exemple de les persones amb VIH".

Noves places residencials

La Direcció general de Diversitat Funcional també destina una part del 15,43% d'increment del seu pressupost, a la creació de nous llocs de treball, tant temporals (55), com a estructurals (86), que reforçaran els centres de valoració de la discapacitat i les unitats de tuteles, de manera proporcional en les tres províncies.

"Dins de la política de dignificació de serveis socials, en l'apartat destinat a persones amb diversitat funcional i malaltia mental ampliem places i baixem ràtios. Així, es crearan 960 noves places i s'obriran 6 centres d'atenció primerenca, que són també una de les grans demandes del sector", ha explicat la vicepresidenta.

Quant a les persones majors, l'increment pressupostari supera els 9 milions d'euros, destinats sobretot a la reducció de ràtios i l'ampliació de ràtios que, entre 2017 i 2018 serà de 532 noves places en residències públiques. En aquest capítol també es contempla la creació de 85 noves places funcionarials per a diferents centres de la xarxa pública.

Destacats