Oltra: '2017 és un any per a recordar per la signatura del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista'

Guardar

438710288_41933
438710288_41933

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que enguany 2017 serà per a "recordar" pel compromís adquirit amb el Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista, signat per 63 entitats i institucions el passat mes de setembre i al que ara com ara ja s'han adherit prop de 700 persones a títol individual i prop de 600 entitats. Oltra ha celebrat el "suport i compromís social" dels valencians i valencianes per a acabar amb el "terrorisme masclista".

Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença a petició pròpia en la Comissió de les Corts de Polítiques d'Igualtat de Gènere i del col·lectiu LGTBI per a informar del desenvolupament, durant l'exercici 2016 de la llei integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat. Es tracta de la segona vegada que un membre del Consell acudeix a explicar d'aquest mandat de les Corts. L'any passat va ser la primera vegada, quatre anys després de l'aprovació de la norma.

La consellera ha mostrat el compromís del Consell amb la viabilitat del Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i Masclista i, en aquest sentit ha assenyalat que la proposta de la Conselleria per al pressupost de 2018 es preveu destinar 12.800.000 euros a l'impuls ajudes, indemnitzacions i atenció en centres a les dones víctimes de la violència masclista. D'aquesta manera, ha agregat, es dóna resposta a la cinquena de les línies estratègiques del pacte, referent a "dotar d'un pressupost estable" a la lluita contra les violències masclistes, i "complint així amb el que han demanat les associacions feministes".

En la seua intervenció s'ha referit també que una de les mesures incloses en el pacte i reflectida també en els Pressupostos com és l'equiparació de les indemnitzacions de les dones assassinades per violència de gènere amb les de les víctimes del terrorisme, que actualment són de 6.000 euros i aconseguiran els 75.000 euros amb els comptes de 2018.

A l'inici de la comissió parlamentària, la vicepresidenta ha recordat a les 12 dones assassinades a la Comunitat Valenciana en 2016 i 2017: María, Francisca, María del Carmen, Kristina, Johana, Jacqueline, Margaret, Gloria Amparo, Dolores, Irina, Jessica, Katherina, i la xiqueta de dos anys, Maia. També s'ha referit a les 44 dones assassinades a Espanya durant enguany. "S'imaginen vostés que l'any passat a Espanya hagueren assassinat a 44 representants públics, pel fet de ser-ho, o a 44 esportistes, o a 44 músics?", ha emfatitzat la consellera sobre aquest tema.

D'altra banda, la vicepresidenta del Consell ha explicat que en 2016 es van presentar un total de 19.431 denúncies en els Jutjats de Violència sobre la Dona, que es corresponen amb 18.049 dones víctimes, un 11% més que en 2015. A més, en els Centres Dona 24 Hores, el 64% de les 2.055 dones ateses per primera vegada durant eixe any, van presentar denuncia el que, segons el parer de la vicepresidenta, significa que les dones "són més conscients, cada vegada callen menys" i que el camí en la lluita para per "la denúncia i l'acompanyament".

Transversalitat en prevenció i atenció

Entre les actuacions en matèria de lluita contra la violència de gènere executades l'any 2016, Mónica Oltra s'ha centrat en les de prevenció i atenció. Així, ha esmentat que de 5.602 dones inscrites en el Servef amb la condició de víctimes de violència de gènere, es van gestionar ofertes de treball per a 1.496 candidates que reunien la condició de víctimes de violència de gènere.

En aquesta línia, a través de la xarxa de Centres Dona de la Conselleria d'Igualtat s'ha realitzat un treball d'inserció sociolaboral amb 555 dones, de les quals 191 van poder trobar ocupació.

En matèria de sanitat ha citat el protocol d'actuació sanitària davant la mutilació genital femenina a la Comunitat Valenciana i el programa de garbellat de violència de gènere des dels equips d'atenció primària. De les 82.398 dones a les quals se'ls va realitzar el garbellat, es va comprovar que 2.215 dones convivien amb una situació de maltractament sense saber-ho, i presentava una afectació directa en la seua salut, per la qual cosa van ser derivades tant als serveis mèdics especialitzats com en els Centres Dona 24 hores.

Així mateix, es van adjudicar habitatges socials a 27 a dones víctimes de violència de gènere i 191 unitats de convivència van ser beneficiàries d'ajudes per un import total de 256.000 euros. En la lluita contra la violència de gènere, ha esmentat el protocol de coordinació de les actuacions en matèria de violència de gènere a la Comunitat Valenciana.

En l'apartat educatiu, la vicepresidenta ha destacat, entre altres, les exempcions de taxes universitàries per a les dones víctimes de la violència masclista i per als seus fills i filles menors de 25 anys; i ajudes de menjador escolar per a 2.784 alumnes i alumnes en el curs 2015/2016 i a 3.097 en el curs 2016/2017, entre altres mesures.

Destacats