Set anys sense que Rajoy convoque l'Observatori Estatal per la Convivència Escolar

L’edat de l’assetjador en les escoles ha baixat fins als set anys

Guardar

acoso escolar
acoso escolar

L'assetjament escolar o bullying en el nostre país és una trista realitat des de fa anys. Tant és així que els últims informes adverteixen no solament que, cada vegada, les agressions són més fortes, sinó que s'ha notificat un augment de l'assetjament presencial, de la mateixa manera que l'edat dels assetjadors és, cada vegada, més baixa, arribant, en molts casos, a presentar-se casos de bullying als set anys. A totes aquestes dades, és necessari afegir que el telèfon mòbil i les xarxes socials també s'han convertit en una de les principals eines per a assetjar sense descans a les víctimes, donant pas al que ja es coneix com a ciberbullying.

Abans aquesta situació, Ana Besalduch, portaveu d'Educació del PSPV-PSOE ha instat al Govern de Mariano Rajoy al fet que convoque, d'una vegada per sempre, l'Observatori Estatal per la Convivència Escolar, un organisme que s'encarrega de vigilar, coordinar i dissenyar les accions contra l'assetjament en les aules en coordinació amb les Comunitats Autònomes, i que l'Executiu Central no convoca des de l'any 2011.

En aquest sentit, i davant el no compliment de la promesa del ministre d'Educació de convocar aquest observatori, Ana Besalduch li ha recordat que 'tant les associacions de pares com els experts i el Consell Escolar de l'Estat han reiterat en nombroses ocasions la seua convocatòria, sense que el Govern haja atés les seues reivindicacions', i ha lamentat que 'davant un problema de tanta envergadura, que afecta menors i que exigeix una acció coordinada de totes les administracions de l'Estat, el Govern de Rajoy haja decidit posar-se d'esquena i posposar la seua reunió. No podem esperar al fet que un altre xiquet o xiqueta perda la vida per algun cas dramàtic de bullying per a convocar-ho perquè llavors serà massa tard'.

En els últims quatre cursos escolars, els casos de bullying a la Comunitat Valenciana s'han duplicat, passant dels 1.800 en el curs 2012-2013 als 3.400 en el 2015-2016. Un considerable increment que des de la Generalitat Valenciana consideren que no es tracta d'un augment dels casos, sinó que existeix una major consciència social i, per tant, un augment de les denúncies. Una valoració que també es comparteix des d'ANAR, ja que asseguren que s'ha duplicat el nombre de casos en els quals tant l'assetjat, com els seus companys s'enfronten a l'agressor, encara que la víctima encara tarde una mitjana de 13 mesos a contar-ho. I és que campanyes com 'Se buscan valientes', encapçalada pel Langui, han ajudat a visibilitzar aquesta terrible realitat, i al fet que no es consideren normals les actituds que atempten contra la convivència en els centres escolars.

En aquest sentit, Ana Besalduch ha assegurat que 'no podem estar més d'un any esperant el suposat 'Pla Estatal de Convivència' perquè l'assetjament i el ciberassetjament són un dels problemes més greus de l'àmbit educatiu', i ha recordat que han sigut les diferents comunitats autònomes les que 'de forma individual, i sense comptar amb el suport de l'Estat hem engegat polítiques per a la seua erradicació'. Així mateix la dirigent ha afegit que 'el Govern de Rajoy no solament no ha convocat l'observatori des de 2011, sinó que no té dades actualitzades des de 2010'.

Així, els centres educatius de la Comunitat compten amb 1.800 coordinadors d'igualtat i convivència, que es coordinen amb les unitats territorials. A més, el passat mes de novembre, Les Corts van aprovar, per unanimitat, el dictamen de subcomissió sobre l'erradicació de la violència masclista, en la qual s'han arreplegat mesures per a la protecció del menor enfront de casos d'assetjament escolar, entre les quals es troben els protocols d'actuació en els centres escolars.

Destacats