Nou reglament per al Ple que garanteix més participació

La normativa regula l’organització i funcionament d’este òrgan i dels seus membres

Guardar

Ribo Pleno
Ribo Pleno

El Ple, l'òrgan del govern municipal en el qual la ciutadania té la màxima representació, compta, des de hui, amb un nou conjunt de normes que regulen la seua organització i funcionament. El Reglament Orgànic del Ple ha sigut aprovat, definitivament, en resoldre les reclamacions presentades i amb el vot favorable de Ciutadans. El Grup Popular s'ha abstingut davant aquesta iniciativa de govern que, en paraules de l'alcalde Joan Ribó, "garanteix una major participació ciutadana a l'hemicicle".

El nou Reglament Orgànic del Ple, que substituirà l'actual (vigent des de l'1 de novembre de 2011), s'adapta a les exigències de l'Administració Electrònica i de les noves lleis estatals i autonòmiques en matèria de transparència i d'accés a la informació pública i bon govern. Contempla els drets i deures dels regidors i regidores, i els dels seus grups polítics municipals, així com el règim d'edils que no estan adscrits a cap formació. A més, deixa clares les funcions i atribucions de la Junta de Portaveus i de les Comissions del Ple. Entre les novetats que inclou, destaca l'obligació de realitzar, durant el tercer trimestre de cada any, un debat sobre l'Estat de la Ciutat, a excepció dels exercicis en què se celebren eleccions municipals.

Durant el debat suscitat per aquesta normativa impulsada per l'Alcaldia i elaborada amb els professionals habilitats per a tal menester, el regidor de Ciutadans Manuel Camarasa ha celebrat l'aprovació d'este document "tot i que no contempla algunes de les mesures proposades pel seu grup per a millorar els debats plenaris". Per la seua banda, el regidor popular Alfonso Novo ha recordat que 20 de les 57 propostes presentades per la seua agrupació política, finalment, "milloren el reglament". "Amb tot, no l'aprovem perquè manté carències com, per exemple, el termini acordat per a lliurar informació als regidors i regidores de l'oposició". Per contra, ha afegit Alfonso Novo, "ens semblen sensats canvis com ara que quan es presenta una alternativa a una esmena, si qui ha presentat la moció l'accepta, la proposta final es vote conjuntament".

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat que el seu desig "era arribar a un acord global amb un reglament adequat tant per als membres de l'equip de govern com per als regidors i regidores dels grups de l'oposició", i ha aclarit que s'han considerat les esmenes "que es troben dins del marc legal". D'aquesta manera, ha explicat les novetats introduïdes respecte als regidors i regidores no adscrits, "als quals no podem donar-los més drets que els que la normativa superior contempla".

RECUPERACIÓ DE LA CASA DELS BOUS AMB ÚS DOTACIONAL

D'altra banda, en matèria d'Urbanisme, el Ple ha aprovat iniciar el procés de consulta i sotmetiment a informació pública de la Modificació Puntual del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) en l'àmbit de la Casa dels Bous.

El regidor del grup Ciutadans, Narciso Estellés, ha donat suport a aquest acord "que suposa donar a conéixer una acció que s'emmarca en la rehabilitació del Cabanyal". "I nosaltres estem per impulsar totes les iniciatives que es desenvolupen en aquesta zona, a més que també volem donar a aquest immoble un ús dotacional, tot i que trobem a faltar un informe sobre la viabilitat econòmica del projecte i considerem que els terminis d'execució porten retard".

En la mateixa línia s'ha manifestat el regidor popular Alfonso Novo que ha argumentat l'abstenció del seu grup "a l'espera de veure el resultat de la consulta realitzada a la Conselleria de Cultura perquè considerem que l'informe de viabilitat econòmica és necessari".

El regidor de Desenvolupament Urbà Sostenible, Vicent Sarrià, ha explicat que les actuacions del Cabanyal són molt complexes que, a més, no s'estan duent a terme en la temporalitat prevista pel problema de finançament econòmic dels fons europeus i per altres conflictes generats per temes de propietat. "Amb tot, treballem per fer valdre béns patrimonials, com ara la Casa dels Bous, al servici del Cabanyal i de la ciutadania en general, infraestructures que, a més, estaven condemnats a la piqueta", ha conclòs el regidor.

Destacats