Més Punts de Trobada Familiar i una atenció personalitzada per a garantir els drets del menor

El nou model estarà compost per 28 Punts de Trobada Familiar a la Comunitat Valenciana

Guardar

puntos-encuentro-familiar
puntos-encuentro-familiar

La Vicepresidenta i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha presentat, aquest matí, el nou model de Punts de Trobada Familiar de la Comunitat Valenciana, que ha sigut consensuat amb una taula d'experts, i que té com a objectiu garantir un espai neutral i idoni perquè, d'una banda, les famílies puguen complir amb el règim de visites establit judicialment i, a més, es complisquen amb els drets del menor a relacionar-se amb tots dos progenitors o altres membres de la família en un entorn que assegure que es produeix una trobada de qualitat.

En paraules d'Oltra, 'l'anterior model de Punts de Trobada Familiar necessitava moltes millors. Per al Govern, les famílies són una prioritat i, més encara, els drets del menor. Aquest servei social d'accés públic i universal ha d'afavorir no solament que es produïsquen les trobades entre els membres de la família, sinó també ha d'oferir eines perquè el nucli familiar puga arribar a realitzar, amb autonomia, aquestes trobades'.

L'anterior model comptava tan sols amb 17 punts de trobada – 2 a Castelló, 8 a València i 7 a Alacant - als quals se li sumava els tres centres de protecció del menor. No obstant això, la Vicepresidenta ha recalcat que 'això no és suficient. A més, l'horari era molt reduït: entre setmana, només s'obria tres vesprades durant tres hores, els dissabtes de 10.00 a 14.00 hores i de 17.00 a 20.00 hores, i els diumenges de 17.00 a 21.00 hores. Per això, amb aquest nou model de Punts de Trobada durem a terme una redefinició integral, que contemplarà modificacions importants per a situar a les persones en el centre de les polítiques. Els xiquets i xiquetes on millor estan és amb les seues famílies, i aquest nou model, a més d'asseure els drets dels menors, orientarà millor a les famílies perquè, en el menor temps possible, puguen exercir les seues funcions, i actuar amb autonomia, sense dependre d'aquest servei'.

Nou model de Punts de Trobada Familiar

La nova xarxa comptarà amb un pressupost de sis milions d'euros, sis vegades major que l'actual model. Un increment pressupostari que permetrà ampliar la xarxa de Punts de Trobada Familiar, passant dels 17 actuals a 28. Onze nous punts que se situaran en les localitats alacantines d'Oriola, Vilajoiosa i Villena; en els municipis valencians de Bunyol, Carlet, Catarroja, Llíria, Sueca, Alaquàs i Xàtiva; i en la localitat castellonenca de Vila-real.

Aquest augment de la xarxa també es traduirà en un increment de la plantilla de professionals. Oltra ha especificat que 'passarem de comptar amb 61 professionals a disposar d'una plantilla de 205 treballadors, entre els quals hi haurà nous perfils, com a tècnics d'integració social, treballadors socials o tècnics en promoció de la igualtat de gènere'. Així mateix, l'ampliació dels Punts de Trobada també facilitarà una distribució més equilibrada d'aquests centres. D'aquesta manera, 'reduirem un 40% la mitjana de distància que han de recórrer les persones usuàries d'aquest servei'.

Una altra de les grans novetats d'aquest model és que els Punts de Trobada es dividiran en tres grups, que comptaran amb major o menor personal i amb un horari més ampli, en funció del volum d'expedients actius que tinguen. Així, Oltra ha explicat que 'el grup 1 ampliarà el seu horari a 50 hores setmanals, en comptes de 20 hores. El grup 2 estarà obert 42 hores setmanals i, finalment, el grup 3 disposarà de 34 hores. Aquesta ampliació d'horari té com a objectiu adaptar-se a les necessitats reals dels serveis, permetent a les famílies tenir un millor equilibri entre el món personal i el professional'.

Totes aquestes noves mesures, per descomptat, garantiran una millora en l'atenció, més personalitzada, i que s'adapte a les necessitats de cada menor i cada família. Així, la Vicepresidenta de la Generalitat ha posat l'accent en l'engegada de plans d'intervenció específics, sobretot, per als menors víctimes de casos de violència de gènere. A més, Oltra ha explicat que 'fins ara l'assessorament i l'acompanyament dels professionals només es realitzava en el centre. En el nou model, hi haurà un seguiment en l'exterior per a fer la transició molt més fàcil'.

Finalment, ha recalcat que 'com a novetat, totes les famílies que ho sol·liciten podran ser derivades als Punts de Trobada Familiar, sense necessitat d'una resolució judicial. Hem d'aconseguir que els menors es desenvolupen amb normalitat perquè el que necessiten és sentir-se sentits'.

Aquest nou model entrarà en vigor al llarg del 2018. Per això, es traurà a concurs la gestió dels centres per lots per a evitar la monopolització d'aquest servei social.

Destacats