Les tres grans mentides del NO-AVE de Castelló

Castelló acull un ‘AVE’ més lent i més car del que s’esperava

Guardar

ave-castellon
ave-castellon
Després de mesos de prova, i del sonat retard de quasi mitja hora que es va produir en la inauguració oficial del suposat AVE de Castelló, ahir, aquest nou tram iniciava el seu primer trajecte comercial amb al voltant de 300 passatgers, i opinions oposades sobre els beneficis, el cost i l'efectivitat d'aquesta nova connexió entre Castelló, Madrid i València.I és que des que es va anunciar la inauguració del NO-AVE, que ha tingut un cost de 174 milions d'euros per part d'Adif, moltes han sigut les veus que han expressat el seu malestar, com és el cas de Marta Sorlí, diputada del grup Compromís en el Congrés, davant 'l'estafa que suposa per als ciutadans de Castelló aquest fals AVE', que no solament tarda més a cobrir el trajecte Castelló-València que l'Euromed a un preu més elevat, sinó que a més ha interferit en el servei de Rodalies i que, d'acord amb la Plataforma de Defensa del Ferrocarril, aquest servei podria arribar a afectar el 50% dels trens de rodalia.A continuació, desvetlem les tres grans mentides que han provocat que el suposat AVE haja suscitat aquesta polèmica.

Instal·lació d'un tercer raïl

Amb l'objectiu de poder engegar, com més prompte millor, el NO-AVE de Castelló s'ha optat per la instal·lació d'un tercer raïl a la via convencional existent. Una solució molt criticada que, malgrat utilitzar-se per a l'adaptació de trams curts, mai abans s'havia plantejat la possibilitat d'aplicar-ho en una distància tan àmplia. I és que si bé és cert que aquest tercer raïl ha permés la creació de la connexió entre Castelló i Madrid i València, els trens no podran aconseguir els 300 quilòmetres per hora, és a dir, la velocitat comercial dels trens AVE. Un important punt a destacar, si es té en compte que els temps d'arribada es reduiran lleument, comparats amb els trens Euromed o Alvia.Aquest tercer raïl, unit a la via convencional, també suposa que la resta de connexions ferroviàries es vegen afectades, ja que els trens AVE hauran de circular per les mateixes vies que circulen els trens de rodalia, els regionals, Euromed o els trens de mercaderies. Una incorporació que ja ha suposat importants retards, i que des de la Plataforma de Defensa del Ferrocarril no estan molt convençuts que aquesta mesura no continue afectant, concretament, als trens de rodalia.Això sí, des del Ministeri de Foment ja van anunciar la previsió que en, aproximadament, dos anys començarà a executar-se la connexió entre Castelló i València a la xarxa AVE. Una inversió de 1.170 milions d'euros, que suposarà la instal·lació d'una nova via de doble ample internacional que, aquesta vegada sí, permetrà als trens aconseguir una velocitat que rondarà els 350 quilòmetres per hora.

Un tren més lent del que s'esperava

Com hem comentat, el tercer raïl impedeix que els trens AVE aconseguisquen la seua velocitat característica. Un fet que es tradueix que l'estalvi real de temps en el trajecte és mínim en comparació d'altres trens. Així, el temps d'arribada entre Castelló i Madrid es reduiria 37 minuts en comparació d'altres trens de llarga durada, i entre Castelló i València tan sols seria una reducció de 10 minuts.És precisament en el tram recentment inaugurat entre Castelló i València on els trens AVE hi hauran de reduir considerablement la seua velocitat, passant dels 350 quilòmetres per hora als 160 quilòmetres per hora. I és en aquest punt quan comencen les comparacions amb altres trens de velocitat alta. Si es té en compte que la durada del trajecte en el NO-AVE no serà la mateixa, ja que dependrà de la franja horària, segons les dades de Renfe, l'Euromed connectaria les dues ciutats valencianes en 39 minuts, enfront dels 42 minuts del primer AVE del dia i els 50 minuts del segon.

Un preu més elevat

I si a tot això li sumes que el preu del fals AVE, una vegada finalitzades les promocions, serà superior a la resta de trens sense oferir la rapidesa que li caracteritza, les queixes dels usuaris tornen a fer-se sentir. Actualment, Renfe ha llançat una campanya promocional, que durarà fins a la Magdalena – les tradicionals festes de Castelló -, que permet viatjar als usuaris per 25 euros o 20 euros per al tram Conca-Castelló. No obstant això, el cost del bitllet de l'Euromed en classe turista, i també amb tarifa promocional, ronda entre els 5,90 euros i els 13,70 euros.En definitiva, un preu del bitllet més elevat per a un tren més lent del que es prometia, que també ha generat divertides ocurrències dels usuaris, a través de Twitter, per a mostrar el seu descontentament davant el fals AVE.https://twitter.com/JorgeBF/status/955400162641371136
Destacats