Las Naves projecta 'El Camino del Sol'

Guardar

Las Naves
Las Naves

César Vea dirigeix aquest curt documental que relata el frau de l'Estat respecte les energies renovables i que afecta a més de 62.000 famílies espanyoles. El mateix Vea és una d'aquestes persones afectades. Posteriorment a la projecció del documental se celebrarà una xarrada col·loqui en la què participaran l'economista Marta Flich; l'actor Pepe Viyuela; el diputat, Joan Baldoví; el diputat autonòmic, Antonio Estañ; el regidor d'Energies Renovables de l'Ajuntament de València, Jordi Peris; el director de l'Associació Nacional de Productors d'Energia Fotovoltaica (ANPIER), Rafael Barrera; el president de l'Associació Valenciana d'Empreses del Sector de l'Energia (AVAESEN), Marcos J. Lacruz; el representant de Som Energia València, Andrés Montesinos; el coordinador de la Plataforma per un nou Model Energètic, Salva Moncayo; i el mateix director del curt, César Vea.

El frau de l'Estat amb l'energia solar afecta a més de 62.000 famílies espanyoles. L'any 2007, el Govern de Rodríguez Zapatero llançà un pla de foment de la inversió en energies renovables. Milers de famílies van invertir els seus estalvis o es van endeutar per a participar en un pla que semblava segur, en comptar amb el suport de l'Estat. Amb l'arribada de la crisi, les ajudes es van retallar, i després el govern de Rajoy, liderat pel ministre Soria, va pegar l'anomenada "destralada a les renovables": pujada d'impostos (el "impost al Sol") o directament la il·legalització de les plantes. Açò va provocar la ruïna de milers de famílies.

L'actor i director César Vea (conegut per sèries com "Compañeros" o "Isabel" i pel·lícules de Julio Medem o Guillermo del Toro) és un dels afectats per aquest frau. Per açò, ha decidit tirar avant una campanya de denúncia. En 2016 va estrenar el curt "El camino del Sol" i actualment es troba en fase de producció del documental "Sol(d) Out. El Sol es de todos", on aprofundeix més sobre el cas.

Vea presentà fa unes setmanes «El camino del Sol» en el Senat, on relatà la seua experiència i la seua decisió de donar veu als milers d'afectats i afectades. «M'he trobat situacions dramàtiques: depressions, embargaments, fins i tot suïcidis. I tot per invertir els nostres estalvis en una cosa que era beneficiosa per a la societat. Crec que ja està bé d'abusos amb les energies renovables", clamà.

Destacats