Naix l'Autoritat del Transport

Guardar

IMG_4274
IMG_4274

Després de l'acord aconseguit entre la Generalitat Valenciana i els 60 municipis de l'àrea metropolitana de València, amb una població total d'1.700.000 habitants, dels quals aproximadament la meitat viuen a València capital, el pròxim any començarà a funcionar l'Autoritat del Transport que tindrà com a principal tasca promoure la mobilitat sostenible i aconseguir la una finançament per part del Govern central similar a la d'altres grans ciutats. Joan Ribó, alcalde de València, ha expressat la seua satisfacció per l'acord aconseguit i ha ratificat el compromís de l'Ajuntament per a afavorir la mobilitat en l'àrea metropolitana.

 

“Hui estem fent un pas important per a la mobilitat en l'àrea metropolitana en recuperar una Autoritat Metropolitana del Transport que el govern anterior de la Generalitat no havia d'haver tancat perquè no té sentit plantejar-se la mobilitat, com es feia fins ara, des d'un únic municipi. Açò és un desastre i està totalment fora de context. La recuperació d'esta autoritat és començar a treballar per una mobilitat sostenible, i l'Ajuntament de València està compromés molt seriosament amb eixe objectiu”, ha assegurat l'alcalde de València en la seua intervenció després de la reunió realitzada hui en el Palau de la Generalitat, en la qual s'ha acordat la creació d'una entitat que començarà a funcionar de facto el 2017.El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha presidit esta reunió en la més a més de la consellera d'Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i l'alcalde de València, on viuen aproximadament la meitat de l'1.700.000 habitants de l'àrea a la qual afectarà esta coordinació metropolitana en matèria de transport, representants d'alguns dels 60 municipis inclosos, entre altres, els alcaldes de Torrent, Jesús Ros; Mislata, Carlos Fernández Bielsa; o Sagunt, Francesc Fernández Carrasco.

 

La consellera María José Salvador ha recordat la creació en el seu moment d'una comissió tècnica i una comissió Institucional, que ara ha rebut les conclusions aconseguides per la primera, en les quals es destaca la importància que els ciutadans i ciutadanes puguen exercir “el dret a la mobilitat”, i que una adequada i sostenible mobilitat de les persones “és un element fonamental per al benestar social. Salvador ha anunciat que la nova Autoritat Metropolitana del Transport començarà a funcionar l’any 2017 i vetlarà perquè es faça una gestió “eficient i intel·ligent” de la mobilitat en l'àrea de València “que siga impulsora i defensora del transport públic com un element per a millorar la qualitat de vida”.L'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, ha mostrat el seu convenciment que este organisme contribuirà al fet que “l'àrea metropolitana de València siga més forta i més dinàmica” i també que comptar amb una política conjunta de mobilitat “és essencial per a crear benestar i solidaritat, i servirà per a millorar la vida dels ciutadans, acostar-los i solucionar els seus problemes”.Joan Ribó ha recordat en el Palau de la Generalitat que en este mateix moment “està reunida la Comissió de Desenvolupament Urbà, Habitatge i Mobilitat i aprovarà que l'EMT arribe als municipis d'Alboraia, Montcada, Paterna i Vinalesa, i estem treballant amb altres municipis amb la voluntat que este Ajuntament de València impulse la mobilitat sostenible de tota l'àrea metropolitana, perquè no té sentit fer-ho d'una altra manera”. Ha afegit Ribó que “hui tornem a fer un pas de racionalitat perquè mai s'havia d'haver tancat l'autoritat metropolitana. No tenia sentit fer-ho i no era un plantejament raonable”. També s'ha mostrat confiat que la creació de l'Autoritat Metropolitana del Transport “ens ajudarà al fet que el Govern central complisca amb la seua obligació de finançar la mobilitat en l'àrea metropolitana de València”.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha ressaltat que l'acord per a la creació d'esta autoritat del transport “és una operació d'èxit realitzada des d'una visió de governança nova i inclusiva. Ha agraït l'esforç de l'Ajuntament de València i de la resta dels ajuntaments de l'àrea metropolitana “per l'esforç per a mirar per damunt de les fronteres locals i tindre una visió de governança nova i inclusiva que té a vore amb les persones i la seua mobilitat, la seua capacitat per a desenvolupar els seus projectes personals de vida”.Ha ressaltat la voluntat política per a aconseguir este acord”, ja a partir de hui exigim amb més fortalesa que mai al Govern d'Espanya que en els pressupostos de 2017 s'incloga eixa vella reivindicació tan òbvia, com a mínim, de 36 milions d'euros de subvenció per a esta nova Autoritat, perquè és incomprensible que la tercera ciutat d'Espanya i la seua àrea metropolitana siguen excloses d'eixes ajudes que tenen Madrid, Barcelona o Sevilla. No té cap raó de ser “.De part d'esta situació ha culpat l'actitud de l'anterior Govern de la Generalitat i de l'Ajuntament de València, “però ara no hi ha cap excusa per a aportar allò que li correspon al Govern central. Ha assenyalat que durant estos últims anys “hem perdut 350 milions d'euros que hagueren servit per a millorar la nostra mobilitat.

L'alcalde de València ha contestat posteriorment a una pregunta sobre la posada en marxa de la nova línia 99 de l'EMT. “Esperem que la 99 siga una línia igual d'important i que done un resultat semblat al de les línies i 89 i 90. Hi ha una sèrie de línies que volem modernitzar amb l'objectiu de millorar-ne sensiblement les freqüències de pas, d'una banda, i aconseguir que eixes freqüències de pas siguen quasi constants, cosa que no és possible quan es tracta de línies molt llargues”.L'alcalde ha afegit que “en introduir qualsevol canvi en un sistema d'este tipus hi ha algunes persones que es poden sentir perjudicades. Nosaltres ho entenem però pensem que en este cas és molt important atendre la millora de la immensa majoria de la població, que es vorà clarament beneficiada per la disminució del temps de pas i quant a la rapidesa de la circulació”.Ha insistit que l'EMT ha de tindre unes freqüències com més ràpides millor, “uns punts de connexió en els quals estem treballant, i s'ha d'articular d'una manera moderna .És un tema clau per a millorar la mobilitat de la ciutat de València .Per açò, estic molt content que es facen estos canvis a pesar que els canvis sempre provoquen algun tipus de resistència que jo estic segur que quan vegen el funcionament de les noves línies desapareixeran ràpidament”.Finalment, la consellera María José Salvador ha descartat reprendre a curt termini els treballs de la línia T2. En estos moments el cost de reprendre’ls és inassumible i el que és assumible és invertir a millorar la qualitat de vida de la gent".

Arxivat a:

Destacats