Cultura reconeix el Museu Visigot Pla de Nadal, instal·lat al castell de Riba-roja de Túria

El castell de Riba-roja de Túria constitueix un dels conjunts millor conservats a Occident de l’antiguitat tardana

Guardar

Museo Visigodo Pla de Nadal
Museo Visigodo Pla de Nadal

Cultura ha reconegut la col·lecció museogràfica del Museu Visigot Pla de Nadal, instal·lat al castell de Riba-roja de Túria, el qual constitueix un dels conjunts millor conservats a Occident de l'antiguitat tardana.

Va ser construït per ordre de Teodomir, duc del Cartaginés, després de l'arribada dels àrabs en 711. Es fa un recorregut a través de la seua arquitectura, decoració, epigrafia etc., i s'explica el treball dels pedrapiquers, estucadors i pintors de l'edifici.

En el primer pis del castell s'ubica el Museu Visigot del Pla de Nadal. Del conjunt de 600 peces de la col·lecció del Pla de Nadal es van seleccionar un centenar de peces d'escultura per a la seua exposició que van ser agrupades segons la temàtica en 8 apartats: els visigots. El poble que va arribar del nord; el descobriment de Pla de Nadal. Les excavacions arqueològiques; L'edifici; La decoració. Escultura i pintura; L'epigrafia. Teodomiro el constructor; de la pedrera al palau; Els estucs i la pintura mural; i El Final del Pla.

El descobriment del Pla de Nadal es fixa en 1970 pel Servei d'Investigació Prehistòrica de la Diputació de València per l'aparició d'algunes restes escultòriques i serà en 1981 fins a 1989 quan es realitzaran les excavacions arqueològiques més importants.

El conjunt palatí reprodueix els models clàssics de la viles amb galeria i torres en els cantons, amb pati central i pis superior. Aquest tipus de palau-fortalesa s'inspira en models bizantins orientals. Quant a la decoració, les peces es divideixen en dues categories: les peces romanes reutilitzades amb una funció constructiva i les peces associades al desenrotllament iconogràfic de l'edifici tallades en el lloc: capitals, columnes, bases i dovelles.

Els visigots van arribar a la Península Ibèrica en el segle V i van assentar el seu regne a Toledo. En l'arqueologia valenciana no és un dels períodes més coneguts, però a Riba-roja de Túria hi ha dos importants enclavaments: el recinte fortificat de València la Vella i el conjunt palatí de Pla de Nadal.

Destacats