L'Ajuntament vol que els municipis gestionen el tribut turístic

Guardar

tasa-turismo
tasa-turismo

Tant l'alcalde, Joan Ribó, com la regidora de Turisme, Sandra Gómez, han expressat avui la postura de l'Ajuntament de València a favor de què la gestió del tribut turístic que es puga implantar a la Comunitat Valenciana estiga en mans dels municipis. Tots dos defensen que la tramitació de la llei que ha de definir aquest concepte es recolze en el consens amb el sector, i que el que s'arreplegue amb l'impost revertisca a la ciutadania.

L'alcalde ha subratllat que, si bé són Les Corts les que han de legislar i la Generalitat engegar la iniciativa, "són els municipis els que han d'aplicar la norma segons cadascuna de les seues realitats". A preguntes dels periodistes, en el marc de la inauguració d'Hàbitat, en Fira València, l'alcalde ha explicat que "el turisme de València no és el mateix que el de Canet d'en Berenguer o el de Benidorm, Morella o Torrevella –ha assenyalat Ribó- i per açò és imprescindible que els municipis puguen concretar aquest tribut turístic com consideren, o fins i tot no concretar-ho, en funció la seua situació i circumstàncies. El marc ho ha de posar la Generalitat, però la seua concreció l'hem de posar els municipis".

Ribó ha defensat que aquesta eina ha d'utilitzar-se des de la flexibilitat perquè són moltes les realitats i les possibilitats en l'àmbit del turisme. Fins i tot en una mateixa població hi ha diferències substancials, per exemple, entre els hotels o els apartaments turístics, ha argumentat, ja que els primers són generadors d'ocupació, enfront dels segons.

Finalment, l'alcalde ha expressat el seu convenciment que, si s'engega aquest tribut, la recaptació que es derive d'ell ha de revertir sobre la ciutadania. "El tribut ens ha d'ajudar a pal·liar alguns dels dèficits que tenim tant en promoció del turisme com en un augment del cost dels servicis per al seu funcionament", ha indicat Ribó. L'alcalde ha assenyalat com a imprescindible apostar per la sostenibilitat i la viabilitat futures del sector, al mateix temps que ha explicat que les despeses per a les arques públiques que es deriven de l'entrada de visitants, també ha de revertir a ajudar a millorar servicis públics com la neteja, la mobilitat o la seguretat en la ciutat.

Tant l'alcalde com la regidora de Desenvolupament Econòmic i Turisme, Sandra Gómez, han defensat la necessitat de treballar des del "consens entre el sector turístic, la Generalitat, que és qui ha d'articular, i els municipis". En aquest sentit, Gómez ha subratllat la seua posició "en contra d'una taxa autonòmica uniforme per a tots els municipis de la Comunitat Valenciana perquè no tots ells tenen la mateixa realitat turística". De fet, la regidora s'ha reunit avui amb representants del sector turístic, davant els qui també ha defensat la necessitat que les decisions sobre la implantació d'una taxa turística s'assenteixen sobre el consens amb el sector i la participació dels ajuntaments.

"Volem que s'escolte al sector, i també als municipis –ha manifestat Gómez- Partim del convenciment que València ha d'aspirar cada vegada més a ser una ciutat autònoma, amb majors competències i major capacitat de regulació i de dirigir les seues pròpies polítiques a través de la seua administració; i entenem que si hi ha una competència de caràcter municipal és, precisament, la turística".

Per açò, ha exigit a la Generalitat "que deixe aquest àmbit de competències als ajuntaments, que serem els qui decidim quan, com, per què i a qui s'imposa la taxa en cada cas. Perquè, al final, les realitats turístiques són molt diferents també dins de la comunitat, entre àrees, entre ciutats, entre productes turístics i entre estratègies. Que ens deixen la capacitat de decidir".

COMISSIÓ MUNICIPAL ESPECÍFICA SOBRE EL TRIBUT TURÍSTIC

En aquest sentit, la regidora ha anunciat la constitució d'una comissió municipal "per a aprofundir en el debat i tractar d'arribar a una sèrie de punts d'acord i de diàleg". Gómez ha demanat "serenitat, ja que és un tema molt important que mereix un debat rigorós, seriós, professional i pausat, ja que estem parlant d'imposar un nou impost, que és molt complex. I en la nostra comunitat no podem fer "curtes i pegues" d'altres autonomies que tenen unes realitats turístiques completament diferents". La delegada ha assenyalat com a exemple les lleis de Catalunya o de les Illes Balears, "però que, amb el seu percentatge majoritari de visitants internacionals, tenen una realitat turística molt diferent de la de la Comunitat Valenciana, que rep majoritàriament un turisme nacional. I per açò, hem de tenir una posició que s'adapte a la nostra circumstància. No cal tenir presses ni copiar models que no s'assemblen al nostre".

L'alcalde ha exigit que l'aplicació del tribut revertisca sobre la ciutadania, mentre que la delegada s'ha referit a la possibilitat que també revertisca sobre el sector.

Davant els hostalers, la regidora ha reiterat també el compromís de l'Ajuntament per a lluitar contra la competència deslleial dels apartaments turístics il·legals, "que deterioren la convivència i produeixen tensions, i contra l'economia submergida d'aquests establiments que queden al marge del control i de la regulació".

Arxivat a:

Destacats