Montón presenta la XarxaVALort, un programa per a recuperar productes ortoprotètics

Es tracta d’un programa d’economia col·laborativa que persegueix reciclar articles exoprotèsics i evitar el prepagament i copague d’aquests productes

Guardar

monton-xarxavalort
monton-xarxavalort

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat la XarxaVALort, un programa basat en l'economia col·laborativa, que permet recuperar i revaloritzar articles ortoprotètics susceptibles de ser reutilitzats i fa partícip a la ciutadania, a través de la solidaritat, en la gestió eficient del sistema sanitari públic.

Amb aquesta iniciativa "seguim eliminant barreres en l'accés a la prestació exoprotèsica, ja que és un programa que permet l'accés totalment gratuït a determinats productes d'ortopèdia que provenen de la donació d'altres persones quan ja no li són necessaris i que han sigut revaloritzats i es troben en perfectes condicions d'ús perquè les utilitze qui ho necessite", en paraules de la consellera.

Els articles susceptibles de ser inclosos en aquest programa són andadores, bipedestadors, bastons infantils, bastons amb suport en avantbraç, o amb tres o més potes, crosses axil·lars, andadors metàl·lics i cadires de rodes manuals i electròniques i audiòfons lligats a implants coclears fonamentalment.

Així mateix, la consellera ha mantingut una reunió amb representants de diferents associacions i entitats que representen a col·lectius de persones amb diversitat funcional, per a la signatura d'un acord, amb la finalitat del fet que col·laboren en la difusió i millora del programa i en la captació activa d'articles.

A aquesta trobada han assistit la directora general de Farmàcia i Productes Sanitaris, Patricia Lacruz, l'Associació Valenciana d'Empresaris d'Ortopèdia, el Col·legi de Tècnics Superiors Sanitaris de la Comunitat Valenciana i els Col·legis de Farmacèutics de la Comunitat Valenciana, la consellera ha signat un protocol d'intencions amb la Federació d'Associacions d'atenció a les persones amb paràlisi cerebral (ASPACE CV), l'Associació de dany cerebral adquirit de València (FEVADA/Nova Opció), l'Associació Valenciana d'Esclerosi Lateral Amiotrófica (ADELA CV), l'Associació de persones amb lesió medul·lar i altres discapacitats físiques (ASPAYM CV), el Comité d'entitats representants de persones amb discapacitat (CERMI CV), la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat física i orgànica (COCEMFE CV), la Fundació Activa Espina Bífida (FAEB CV) i la Federació d'associacions per a la integració del sord a la Comunitat Valenciana (HELIX CV).

La Consellera ha destacat que "és un model innovador que hem construït entre tots i totes, tant amb els professionals, com amb la ciutadania a través de les associacions esmentades i amb els establiments d'ortopèdia".

Les etapes del procés

La ciutadania podrà donar els articles que ja no necessiten en el seu centre de salut o bé en les ortopèdies col·laboradores. A continuació, els articles seran valorats pels tècnics ortoprotètics i per a açò s'ha establit la següent classificació:

Articles classificats A: aquells que estan en excel·lent estat i que solament requereixen un sanejament. Articles classificats B: aquells que estan en bon estat però que requereixen reparació bàsica o recanvis bàsics. Articles classificats C: aquells que per les seues condicions no permeten reparació però algunes de les seues peces es poden usar per a altres productes. Articles classificats D: aquells que no tenen cap utilitat per presentar greus deficiències o per aconseguir el límit de vida màxima.

Tots els articles classificats com A i B seran posats a punt per l'establiment autoritzat i tindran les mateixes garanties d'ús que un article nou i una garantia de reparació de 6 mesos. A canvi d'açò, l'Administració abona a l'ortopèdia el treball de revaloració del producte.

Així, cada vegada que des d'un centre sanitari es prescriga un article que està inclòs en la XarxaVALort, se l'informarà al pacient sobre el programa i si decideix accedir al mateix, li indicaran les ortopèdies on pot acudir per a la seua recollida, i allí signarà un document de cessió. Després de finalitzar el tractament, es lliurarà l'article on indique el departament de salut o de nou a l'ortopèdia, perquè puga ser de nou valorat i revaloritzat per al seu ús per una altra persona que ho necessite.

Eliminació del prepagament

Montón ha explicat que la Comunitat Valenciana va optar en el seu moment per un procediment d'abonament directe a les ortopèdies evitant el pagament previ de la prestació per part de la ciutadania. Amb posterioritat, es va establir un procediment mixt pel qual el pacient avançava una part de l'import que després li era reemborsat (prepagament).

La consellera ha recordat que en els col·lectius més vulnerables des d'un punt de vista clínic, aquesta part de prepagament ha sigut eliminat al febrer d'aquest mateix any en els següents col·lectius: dones mastectomitzades, a les quals s'ha eliminat el prepagament de les pròtesis mamàries que actualment estaven pagant (fins a 85,96 euros), persones amb hipoacúsia bilateral, que han vist eliminat el prepagament dels audiòfons (actualment estaven pagant 50 euros) i les persones amb diversitat funcional que no tenen un grau de discapacitat reconeguda igual o superior al 65% o bé no tenen acreditat el seu grau de discapacitat -pacients paraplègics, paralítics cerebrals i amputats de membres, entre altres-.

Amb XarxaVALort es dóna un nou pas en l'eliminació de prepagaments i copague, mesures que també s'han estés als medicaments i productes ortoprotètics en col·lectius com a pensionistes i menors amb rendes baixes o persones amb diversitat funcional amb les ajudes engegades al gener del 2016 (pensionistes i persones amb diversitat funcional) i febrer del 2017 (menors).

Destacats