Montón: 'Amb el protocol de detecció precoç enfront de la mutilació genital volem que qualsevol xiqueta se senta segura independentment del seu origen'

Guardar

PROTOCOLO_MGF
PROTOCOLO_MGF

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha presentat el Protocol d'Actuació Sanitària davant la Mutilació Genital Femenina (MGF) a la Comunitat Valenciana, un document que estableix un conjunt ordenat d'actuacions de caràcter multidisciplinari i integral per a abordar la MGF, des de la detecció precoç i la prevenció fins a la cirurgia reconstructiva en dones que han patit una ablació. I tot açò dins del sistema sanitari públic valencià.

"Qualsevol xiqueta que visca a la Comunitat Valenciana, siga el que siga el seu origen, ha de sentir-se segura i, com a professionals sanitaris, hem d'implicar-nos a protegir la seua integritat física i psicològica. Per açò, la detecció precoç i la prevenció de la mutilació genital, com una forma més de violència de gènere, ha de ser una de les nostres prioritats encara que afortunadament no siga un problema molt prevalent en la pràctica quotidiana dels nostres centres", ha assenyalat Carmen Montón.

El protocol ha sigut elaborat amb la participació de professionals sanitaris d'atenció primària i unitats de suport com són els Centres de Salut Sexual i Reproductiva, atenció especialitzada i centres de salut pública de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. També s'ha comptat amb la col·laboració de líders comunitaris de l'àmbit associatiu, pilar fonamental per a aconseguir sensibilitzar a la població davant aquesta pràctica.

"Després de mesos de treball, presentem un document que permet abordar un problema que fins ara ens semblava llunyà i que no s'hi havia fet visible en l'àmbit sanitari. Amb aquest protocol s'estableixen les pautes d'actuació perquè qualsevol professional puga detectar una situació de risc de mutilació genital, puga prevenir-la i, si s'ha produït, oferisca a la persona afectada tots els recursos sanitaris dels quals disposem per a aconseguir la seua recuperació", ha explicat Montón.

Així, en el protocol es detallen consells per a l'atenció en consulta de qualsevol dona o xiqueta procedent de països on es practica la mutilació genital femenina, també s'assenyalen els centres i serveis que poden establir un diagnòstic i com han de realitzar-se les remissions de les pacients.

A més, el protocol inclou criteris d'actuació sanitària segons els grups de població: intervenció en xiquetes menors de 15 anys en situació de risc; intervenció en dones joves a partir de 15 anys en situació de risc; intervenció en dones menors de 18 anys que han patit mutilació genital femenina; i intervenció en dones que han patit MGF. També s'estableix la necessitat de col·laboració intersectorial (amb Educació, Serveis Socials i Justícia i Cossos de Seguretat) per a aconseguir una atenció integral.

Destacats