Més del 40% dels ciutadans de Manises qualifiquen amb una nota superior al notable els serveis socials municipals

Guardar

2018 01 24 Presentació Radiografia Social
2018 01 24 Presentació Radiografia Social

Més del 40% de la població de Manises qualifiquen amb una nota per damunt del notable el treball dels serveis socials municipals. Aquestes dades es desprenen de l’avanç de l’estudi de la Realitat Social de Manises, elaborat per la Universitat de València (UV), i que s’ha presentat aquest matí l’Ajuntament de Manises.

L’estudi havia sigut encarregat a la UV per part de la Regidoria de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manises amb l’objectiu d’analitzar les demandes i necessitats de la població i les seues possibles propostes de millora dels serveis socials municipals.

En concret, l’avanç de l’estudi que hui s’ha presentat té com a objectius específics verificar les dades censals; analitzar la tipologia dels usuaris dels serveis socials; analitzar la tipologia dels serveis i prestacions socials; caracteritzar els Serveis Socials Municipals; i descriure l’impacte de la crisi econòmica en la ciutadania de Manises.

Com ha explicat el regidor de Serveis Socials, Carles López, amb aquest estudi “volem escoltar i avaluar les necessitats dels veïns de Manises en matèries de serveis socials per oferir una solució real i eficaç a les seues demandes i preocupació. Des de l’Ajuntament volem estar sempre al costat del ciutadà i construir un municipi inclusiu i on valga la pena viure”.

Segons paraules del Doctor José Vicente Pérez Cosin, professor titular a la Universitat de València hui a la presentació: “des de l'any 2015 les polítiques de serveis socials han canviat molt i el model valencià de serveis socials està a punt de publicar la nova llei que serà de les més avançades de l'estat espanyol. Una llei revolucionària en alguns sentits que donarà molt d'espai no soles a la societat civil, sinó també a entitats públiques, privades, empreses, etc., que contribuiran en la configuració d'eixe model de serveis socials que es necessari canviar ja que, durant 30 anys, els serveis socials a la Comunitat Valenciana no s'han mogut ni un pèl”.

Per tal d’elaborar l’informe, els professionals de la UV han analitzat la darrera década (2006-2016) amb les dades que ara ens ajuden a interpretar els resultats actuals.El mètode de treball ha consistit en enquestes telefòniques i presencials. Després d’aquest informe provisional presentat aquest matí, es posarà en marxa un grup de treball per a dissenyar el Pla Municipal d’Inclusió Social de Manises.L’equip investigador de la Universitat de València que ha donat suport a aquest estudi està format per José Vicente Pérez Cosín (director, membre del Instituto de Desarrollo Locali professor titular del Departament de Treball Social i Serveis Socials); Angel Joel Méndez López (professor del Departament de Sociologia i Antropologia Social); Josefa Fombuena Valero, Xavier Montagud Mayor i Eliseu Martínez Muñoz (professors del Departament de Treball Social i Serveis Socials).

Resultats més rellevants de l’estudi

De les persones enquestades, el 40,5% compta amb estudis primaris; el 38% amb estudis secundaris; el 15% té estudis universitaris i només un 6,5% no té estudis.La situació laboral dels enquestats situa a Manises en un percentatge d’atur inferior a la mitjana nacional i de la Comunitat Valenciana, ja que hi ha un 14% d’aturats amb un treball anterior i un 1% d’aturats que busquen el seu primer treball.De les relacions de convivència que tenen les persones enquestades, és important destacar que existeix un 10,5% de persones soles que implica l'emergència d'una situació social preocupant. En un curt termini implica haver d'afrontar la problemàtica social de l'aïllament i exclusió social de persones majors i amb problemes de diversitat funcional i dependència.

La riquesa del teixit social de Manises queda perfectament reflectit en els resultats de l'enquesta, ja que el municipi té una població sensible a les polítiques municipals amb capacitat per respondre amb criteri a les mateixes.

L'avaluació que les persones enquestades fan sobre les polítiques municipals per afrontar els problemes a través dels serveis socials és positiva. Més del 70% respon amb una nota superior a l'aprovat, mentre que el 18,5% li qualifica amb un notable. Si sumem totes notes superiors al 7, tenim una qualificació molt bona entorn del 40%, pels qui qualifiquen la gestió municipal en serveis socials amb una nota superior al notable, com ja hem avançat.

Malgrat aquest nivell de satisfacció amb les polítiques de serveis socials, els enquestats segueixen manifestant que s'ha de dedicar més esforços a resoldre les problemàtiques socials dels grups necessitats, amb major prioritat en la joventut i les persones majors.

Finalment, s’ha de destacar la qualitat i l'accés a la informació sobre els serveis socials municipals i les possibilitats de trobar resposta a les necessitats de la ciutadania. Els enquestats valoren que la informació està a prop i sempre accessible.

Destacats