Mercedes Berenguer: “És necessari un canvi urgent del concepte de persones majors com a grup passiu que demana prestacions”

València es troba entre les ciutats de referència escollides per la Comissió Europea per a compartir bones pràctiques en serveis socials

Guardar

mercedes_jornadas-polibienestar-14
mercedes_jornadas-polibienestar-14

Europa serà la regió “de més edat” en el món en 2030. En aquest context, l'envelliment saludable és essencial en l'agenda d'institucions com la Diputació de València, que participa aquest dijous i divendres en una trobada internacional per a millorar la qualitat de vida dels més majors.

La diputada de Benestar Social, Mercedes Berenguer, en delegació del president de la Diputació, Jorge Rodríguez, ha inaugurat les jornades organitzades per l'Institut de Polítiques de Benestar Social de la Universitat de València (UV) en el centre de Las Naves. “És necessari un canvi urgent en la consideració de les persones majors com a grup passiu i demandant de prestacions”, ha iniciat la seua intervenció Berenguer.

Agents internacionals han tingut l'oportunitat de discutir com fomentar l'envelliment actiu i saludable a Europa, a més d'intercanviar bones pràctiques tant en l'àmbit nacional com local. Per la seua banda, Berenguer ha emfatitzat que les persones majors “són ciutadans i ciutadanes de ple dret i representen un col·lectiu cada vegada major en la nostra societat”. “Tenim la responsabilitat, i la gran sort també, de compartir els seus anys d'experiència”, ha afegit.

 

València, ciutat europea de referència

Juntament amb altres comunitats espanyoles, València constitueix una de les ciutats de referència per a la Comissió Europea en el desenvolupament d'intervencions en envelliment actiu i saludable. La responsable de l'àrea de Benestar Social ha destacat els programes dirigits a persones majors, els quals inclouen iniciatives centrades en la salut i benestar d'aquest col·lectiu, així com la promoció de la seua autonomia personal amb el servei de Teleasistencia, projectes de participació social i voluntariat, propis –com les visites culturals Açò és la Dipu– o en col·laboració amb diversos col·lectius de la província.

Així mateix, la diputada ha recordat els tallers de formació promoguts per la Corporació provincial sobre alimentació saludable, l'ús de dispositius mòbils i Internet i la prevenció d'accidents domèstics, entre uns altres. “L'objectiu és fomentar la participació activa de les persones majors i fer-les presents en la nostra societat, adaptant-nos a les seues necessitats”, ha manifestat.

L'esdeveniment està organitzat per l'institut de Polibienestar de la UV, la consultoria Kveloce i l'antena de la Comissió Europea European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing. Els objectius principals han sigut analitzar les polítiques socials a nivell europeu quant a envelliment actiu, estudiar l'impacte dels diferents sistemes de salut i avaluar els reptes als quals s'enfrontaran en els pròxims anys.

Destacats