Mesures per a prevenir la baixada del preu de l'arròs

Guardar

campo-arroz
campo-arroz

L'Ajuntament de València sol·licitarà al Govern de l'Estat que recolze la clàusula de salvaguarda impulsada pel Govern italià davant la Comissió Europea, dirigida a prevenir la baixada del preu de l'arròs. El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui tres declaracions institucionals, la primera d'elles dirigida a protegir aquest cultiu tradicional valencià. I dos més, una que busca l'eliminació de la discriminació racial, i d'altra en suport de les iniciatives en favor dels drets humans.

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat hui una declaració institucional, llegida pel secretari Pedro García Rabasa, i subscrita per tots els grups polítics municipals, amb la qual "insta al govern de l'Estat a secundar la petició del Govern Italià davant la Comissió Europea perquè s'aplique la clàusula de salvaguarda, que permeta prevenir la baixada dels preus de l'arròs".

En aquesta declaració es recorda que València es troba molt lligada al cultiu de l'arròs, "una activitat que reporta un gran nombre de beneficis no només econòmics sinó també socials, culturals i mediambientals, com és sabut", al mateix temps que s'insisteix que "el cultiu de l'arròs va íntimament lligat a la sostenibilitat del parc natural de l'Albufera".

S'afirma que en els últims anys "els preus de l'arròs i la seua activitat econòmica s'han vist perjudicades per les importacions provinents de Cambodja i Myanmar", però assenyalant que "entenem i recolzem les ajudes destinades als països menys desenvolupats, però, ens veiem obligats a destacar que aquestes mesures estan afectant d'una manera notablement negativa al sector de l'arròs valencià".

Davant aquesta situació, la declaració institucional mostra el seu suport a les peticions signades durant el segon Fòrum del Sector de l'Arròs de la Unió Europea que es va celebrar el passat dia 23 de gener a Brussel·les, on es demana l'aplicació de la clàusula prevista a l'article 22 del Reglament de la UE Nº 978/2012, que tenia com a finalitat última iniciar un procés de salvaguarda, "i per tant, que s'introduïsquen els aranzels sobre les importacions del cultiu de l'arròs que estan generant greus pertorbacions al mercat agrícola valencià".

Es recorda que "la República d'Itàlia ja ha demanat a la Comissió l'activació de la clàusula de salvaguarda, en defensa dels productors d'arròs italià, motiu pel qual l'Estat Espanyol ha de recolzar aquesta petició. A més, creiem necessari l'establiment de regles mútues, tant entre els estats membres de la Unió Europea com entre els tercers països en matèria fitosanitària, comercial o ambiental, així com la promoció d'un mercat just quant als drets socials i dels treballadors".

ELIMINACIÓ DE LA DISCRIMINACIÓ RACIAL

Igualment, la portaveu de la Taula de Solidaritat, María del Rosario Polito, ha llegit una altra declaració institucional en contra de "qualsevol incitació al racisme, xenofòbia o una altra manifestació d'incitació a l'odi al diferent" i comprometent-se a fer de València "un territori lliure de xenofòbia i de racisme". Per a això s'aprova "continuar, reforçar i implementar polítiques públiques de prevenció de la discriminació, i la no aprovació de cap mesura que comporte connotacions racistes i xenòfobes", alhora que es demana "la supressió de les que puguen suposar directament o indirectament situacions de discriminació cap a les persones immigrants i refugiades".

A un altre apartat s'explicita que "és també necessari que tots els grups polítics democràtics reivindiquen l'esperit de respecte a la diversitat i que mostren la seua clara sensibilitat davant els processos migratoris, així com la solidaritat que mostra el poble valencià". Igualment s'assenyala la necessitat "d'enriquir-nos de la diversitat i no encaminar les polítiques públiques a la diferència i exclusió".

També es reclama "la il·legalització de tota organització que promoga entre les seues propostes i ideari el racisme, la xenofòbia, la intolerància i la justificació de la violència en aquest sentit".

DRETS HUMANS

En una última declaració institucional, llegida per la regidora de Cooperació i Migració, Neus Fábregas, el Ple de l'Ajuntament reitera el seu suport a Manuel Blanco, José Enrique Rodríguez i Julio Latorre per la seua labor humanitària realitzant treballs de rescat i salvament a l'illa de Lesbos (Grècia). "Es reconeix públicament la utilitat i caràcter humanitari de les ONG's Proemaid i Open Arms, com a organitzacions constituïdes per professionals de les emergències humanitàries que presten el seu treball de manera voluntària i altruista".

A la mateixa declaració, el Ple expressa la seua solidaritat amb Helena Maleno Garzón, "en el seu reconegut treball en defensa dels drets humans" qui ha estat citada a declarar al Marroc per una causa penal sobre les seues crides a salvament marítim per recolzar a les persones migrants que venien a costes espanyoles, i "exigeix que es respecten tots els seus drets fonamentals, en particular, els relatius a la tutela judicial efectiva i a un procés judicial amb totes les garanties".

Destacats