La contaminació, un problema europeu

València també està en l’avantguarda de les ciutats europees en la lluita contra la contaminació

Guardar

contaminacion-valencia
contaminacion-valencia

Les principals ciutats europees porten, des de fa anys, implantant mesures per a intentar reduir la contaminació atmosfèrica. Un problema que, d'acord amb l'Agència Europea del Medi ambient, va causar la mort prematura, en 2014, d'al voltant de 428.000 persones en 41 països d'Europa. Davant aquestes xifres, no és d'estranyar que més de 200 ciutats europees hagen engegat polítiques de restricció de vehicles o alternança de circulació.

D'aquesta manera, París ja va anunciar la seua intenció de prohibir la circulació de vehicles dièsel en 2024, i els de gasolina per a 2030. Així, no solament s'està accelerant el desenvolupament de cotxes elèctrics i el reforç del transport públic, sinó que a més els carrils bici estan cobrant un protagonisme molt especial, igual que ocorre a Berlín, que ja ha anunciat un pla per a construir 'autopistes' reservades, exclusivament, a ciclistes.

I és que la reducció de la contaminació atmosfèrica seria molt més notable si es conscienciara sobre la importància de desplaçar-se per la ciutat amb mitjans de transport més sostenibles, com són les bicicletes. Una acció que ja s'està impulsant en les grans ciutats europees. Així, mentre a Copenhaguen també s'estan construint autopistes ecològiques per a garantir una mobilitat segura als ciclistes, a Londres tenen implantat un sistema de tarifes de congestió que limiten la circulació pel centre de la ciutat. En 2008, aquesta ciutat ja va impulsar la 'Zona LEZ' (zona de baixes emissions), on es controlen les matrícules dels vehicles per a saber si compleixen o no els requisits per a conduir dins d'ella, i evitar la contaminació produïda pels cotxes dièsel i els de gran grandària,

Finalment, la capital europea, Brussel·les, compta amb la zona per als vianants més gran d'Europa, amb més de 50 hectàrees. Així mateix, l'any passat, la ciutat va anunciar la prohibició de circulació als vehicles dièsel de més de deu anys a partir de 2018. Iniciatives pioneres que posen a aquestes ciutats en l'avantguarda de la lluita contra la contaminació, garantint, d'aquesta manera, una millor qualitat de vida per als seus ciutadans.

La València europea

Com no podia ser d'una altra manera, València també es troba en la llista de ciutats europees que comencen a impulsar accions per a reduir la contaminació. En aquest sentit, des de l'Ajuntament s'està treballant per a transformar el model de mobilitat de la ciutat, gràcies a l'ampliació del carril bici o el reforç del transport públic, que té com a objectiu oferir alternatives a l'ús del vehicle privat.

L'Alcalde de València, Joan Ribó, anunciava que 'València camina, per fi, cap a la mobilitat sostenible'. D'aquesta manera, també s'està fomentant la recuperació de l'espai públic perquè els ciutadans siguen els protagonistes. Així, mesures com l'ampliació de voreres, la conversió en zona de vianants de la Plaça de l'Ajuntament o la limitació a 30 km/h pel centre de la ciutat són algunes de les accions que ajuden a contribuir a millorar la qualitat de l'aire que respirem.

Destacats