Medi Ambient anuncia que el romanent de 1,5 milions de Reciclatges la Marina es destinarà a millorar la gestió de residus de la comarca

Guardar

El secretari autonòmic de medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha assenyalat que el romanent de 1,5 milions d'euros que posseïx actualment la mercantil Reciclatges la Marina Alta S.L., de la qual és accionista majoritària l'empresa pública VAERSA, es va a destinar a millorar la gestió de residus de la comarca de la Marina.

Durant la seua última compareixença en la Comissió de medi ambient de les Corts Valencianes, Álvaro va exposar que els municipis de la Marina Alta pertanyents al Consorci del Pla Zonal de Residus A1 formen part de la mercantil Reciclatges la Marina Alta S.L., de la que Vaersa té el 93% de les accions.

El secretari autonòmic ha subratllat que ja s'han produït reunions amb els alcaldes dels municipis afectats "i es faran tantes com siguen necessàries, perquè la voluntat del Consell és la d'arribar a un acord que beneficie a tots i en el mínim de temps possible".

Ha explicat que estos municipis, per causa de la negativa del Consorci de Residus Comarcal "que llavors controlava el PP, es van negar a revisar durant els anys 2011 i 2012 les taxes d'havien de pagar a l'empresa Foments de Construccions i Contractes (FCC), per a l'arreplega i tractament dels seus residus urbans, la qual cosa va generar un deute de 1,5 milions d'euros".

Es tracta d'un "deute que, encara que amb el canvi de Govern reconeixen i assumixen els ajuntaments dels municipis deutors, sol·liciten que siga pagada amb el romanent de Reciclatges Marina Alta, que en eixe moment simplement actuava com a intermediària entre els ajuntaments i la FCC", ha assenyalat el secretari autonòmic.

Julià Álvaro ha recordat que, al tindre Vaersa el 93% de les accions de Reciclatges Marina Alta, el deute recauria en ella, quan en realitat és dels ajuntaments. "Per tant, si Vaersa pagara estaria cometent un delicte de malversació de fons, a més d'estar establint un tracte desigual respecte a altres ajuntaments que pogueren tindre el mateix problema".

"A pesar de tot, ha continuat Álvaro, des de Vaersa com a accionista principal i com a empresa dependent de la secretaria autonòmica de medi ambient, es reconeix la necessitat i obligació d'invertir els romanents de Reciclatges Marina Alta, no per mitjà del pagament del deute contret per part dels municipis, sinó per mitjà d'una sèrie de propostes d'inversió en la zona, amb l'objecte de gestionar de manera correcta els residus, com pot ser la creació de noves plantes de compostatge o de carbó hidrotermal, que es puguen amortitzar a mitjà termini perquè els ajuntaments compensen el seu deute gràcies als beneficis que es generen".

Destacats