Marzà: "La societat canvia a passos de gegant i espais de reflexió sobre l'educació inclusiva han d'ajudar-nos a impulsar canvis en la manera d'ensenyar i d'aprendre"

Guardar

marza_inicio_curso_1
marza_inicio_curso_1

El conseller d'Educació, Investigació Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha assistit a l'acte d'obertura del II Congrés d'Educació Inclusiva 'La inclusió, el repte del segle XXI'.

Aquest congrés marca l'inici del Pla 2018 de la Conselleria per a la participació i la formació del professorat valencià, que està conformat per nou congressos que es duran a terme des de maig fins a novembre.

Segons el conseller, "la societat canvia a passos de gegant i espais de reflexió sobre l'educació inclusiva han d'ajudar-nos a impulsar canvis en la manera d'ensenyar i d'aprendre". "Des d'Educació estem fent de la inclusió una de les potes més importants de l'educació que volem. Volem un sistema educatiu que atenga la diversitat i camine cap a la igualtat d'oportunitats, perquè no hi ha inclusió social sense inclusió educativa. Treballem per atendre diversos punts de vista que sumen un conjunt coordinat: atenció a les necessitats educatives diferents, convivència, orientació educativa, participació, col·laboració entre institucions i treball en equip", ha afegit.

Així mateix, el responsable d'Educació de la Generalitat ha recordat que "en 2018, dediquem un total de 271 milions d'euros destinats específicament a atendre necessitats educatives especials i mesures inclusives als centres educatius", i ha remarcat que "darrere de les quantitats econòmiques hi ha persones, professionals de l'educació, per a dur a terme l'educació inclusiva valenciana basada en l'atenció a tot l'alumnat, no només a l'alumnat amb necessitats educatives especials".

El congrés 'La inclusió, el repte del segle XXI' compta amb més de 700 docents inscrits i té com a objectiu unir teoria i pràctica, juntament amb diàlegs educatius amb experts en els quals reflexionar sobre els temes que configuren l'educació inclusiva.

La ponència inaugural anirà a càrrec d'Adela Cortina i situarà la inclusió en el marc de l'ètica en la societat democràtica. A més, durant el congrés es podran escoltar ponències d'experts en la matèria, així com experiències pràctiques que actualment es duen a terme als centres educatius de la nostra comunitat.

També hi participaran consells municipals xiquets, connectant així amb el context social i mostrant la capacitat dels xiquets per a transformar el seu entorn quan se'ls donen veu i eines per a participar-hi.

El congrés conclourà amb una reflexió de Victoria Soriano de Gracia, directora adjunta de la Agencia Europea para las Necesidades Educativas Especiales y la Inclusión Educativa, i Filomena Pereira, directora de serveis de la Direcció General d'Educació del Ministeri de Portugal, sobre com estan canviant les polítiques educatives a escala internacional per tal de fer efectiva la inclusió a les aules.

A més del d'educació inclusiva, els huit congressos que el segueixen se centren en les àrees de Formació Professional, Educació en Humanitats i Ciències Socials; Plurilingüisme; Tecnologies de la Informació i la Comunicació; Ensenyaments Artisticoexpressius; Educació en Ciències, Tecnologia i Matemàtica; Formació de Persones Adultes, i Educació Infantil. La informació d'aquests congressos es pot consultar en:

Formació del professorat curs 2017-2018

Cal recordar que la Conselleria d'Educació, Investigació Cultura i Esport ha ampliat els centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius (Cefire) de 9 a 18 centres de formació per al professorat valencià, 11 dels quals són territorials i 7 són específics de diversos àmbits de coneixement.

Aquest curs la plantilla de formadors en els Cefire ascendeix a 224 persones, el doble que en 2015, i des d'aleshores s'ha ampliat el pressupost un 133 %, de manera que s'ha passat dels 9 milions d'euros invertits per l'antic govern als 21 milions d'euros d'aquest curs.

Arxivat a:

Destacats