Maribel Albalat: 'Els casos de dones assassinades és l'expressió màxima de la desigualtat'

L'educació és clau en la prevenció de casos de violència de gènere

Guardar

maribel-albalat-benestar-social-paiporta
maribel-albalat-benestar-social-paiporta

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional Contra la Violència Masclista, des de la Regidoria d'Igualtat de Paiporta s'han organitzat diferents activitats que posen el focus d'atenció en la identificació del maltractador, així com en la prevenció. Tallers que cerquen l'apoderament de la dona, així com un teatre-fòrum destinat a joves perquè els ajude a detectar situacions que podrien desembocar en futurs casos de violència de gènere. Per a parlar de tot això, València Extra ha parlat amb Maribel Albatal, Regidora d'Igualtat de l'Ajuntament de Paiporta.

Quin és l'objectiu principal de les activitats que heu organitzat a Paiporta?

L'objectiu principal és erradicar la violència de gènere. És un objectiu ambiciós, que sabem que no depén solament de nosaltres. I en concret, enguany, l'objectiu, i també el lema de la campanya, seria ajudar a identificar al maltractador perquè es donen moltes circumstàncies anteriors a les agressions físiques, que molta gent no detecta. Així que aquesta és la nostra intenció enguany.

Quines situacions tenim com a normalitzades que poden desembocar en un futur cas de maltractament?

Hi ha un terme que és bastant conegut en els últims anys que el micromasclisme. Són actituds quotidianes que no detectem, però que ja suposen una discriminació cap a les dones. Seria, per exemple, en el cas dels joves, el control del mòbil o qualsevol frase despectiva cap a la vestimenta o la imatge de la dona, les actituds condescendents... En definitiva, aquelles actituds que no són agressions, i fins i tot que no són agressions verbals, però que suposen un menyspreu de les dones. Simplement el fet de fer callar a una dona en una conversa ja indica que hi ha una actitud que s'hauria de corregir.

Heu organitzat activitats per als joves, Per què són tan importants?

El treball amb els joves és, sobretot, la prevenció, encara que ja hi ha un repunt de violència de gènere en aquestes edats, és a dir, ja es produeixen situacions de violència, però la principal tasca entre la joventut és la prevenció.

Aquesta activitat és un teatre-fòrum, que va funcionar molt bé l'any passat, i que enguany es titula 'Com quedem'. Així, des d'una obra de teatre interactiva, en la qual participen ells, es parla de com es comencen a construir les relacions afectives a aquesta edat. Si en aquestes edats els ensenyem com és una relació sana, equilibrada i amb respecte, serà molt més difícil que, més endavant, es creuen situacions de violència.

La desigualtat és una de les principals causes de la violència masclista?

Sí, perquè la violència de gènere, i els nombrosos casos de dones i fills assassinats és l'expressió màxima de la desigualtat. El que un home pense que una dona és de la seua propietat fins al punt que es crea amb el dret de disposar sobre la seua vida és el reflex d'una gran desigualtat de base, que és la d'una societat masclista en la qual ser home és un privilegi respecte a ser dona.

Finalment, L'educació és una bona eina per a erradicar la violència de gènere?

L'educació és bàsica en la prevenció, i així el demostrem en les activitats organitzades. Però no podem deixar-nos res. Hem d'intervenir sobre l'educació, però cal protegir a les dones que es troben en situacions de risc o ja en una situació de violència de gènere. La nostra responsabilitat com a Administració Pública és atendre tots els vessants i, per descomptat, l'educació és fonamental.

Destacats