La Marató i Mitja Marató de València van generar una despesa turística de 20 milions d'euros

Guardar

València-ciudad-running
València-ciudad-running

Els 28.118 corredors que van participar el passat 17 de novembre en la Marató i Mitja Marató de València, i els seus acompanyants, van generar una despesa turística en la ciutat de 19.950.272 euros, la qual cosa suposa un augment del 50'6% en relació amb l'edició de 2016 i multiplicar per 4'8 els 4.234.021 euros invertits en l'organització. A més, la satisfacció mitjana expressada pels corredors va ser de 8'9 sobre 10 i 4'9 de cada 5 (el 99%) assegura que les recomanaran a altres corredors, segons les dades d'impacte econòmic de la 37 Marató València-Trinidad Alfonso presentades aquest matí en les instal·lacions municipals del Complex Esportiu La Petxina, en un acte al qual han participat les regidores del Govern de la Nau, Sandra Gómez i Maite Girau.

"Aquestes xifres demostren que l'esport és un producte turístic de primer ordre per a la ciutat, i a més València ho té tot perquè així siga: un bon clima, una orografia plana adequada per a practicar esport a l'aire lliure, recursos naturals, bona organització i atractius de tot tipus que fan que s'estiga posicionant com una destinació turística esportiva internacional de primer ordre", ha assenyalat la responsable de l'àrea de Desenvolupament Econòmic, Sandra Gómez, després d'escoltar unes dades que corroboren l'important retorn econòmic que per a València té aquesta Marató reconeguda amb Categoria Or per la IAAF, l'impacte econòmic de la qual sobre la renda (sous, salaris i beneficis aportats al PIB) va ser en l'última edició de 12.740.563 euros i van suposar la creació de 431 ocupacions

4,4 DIES D'ESTADA MITJANA

"La Marató i la Mitja Marató ens situen en eixe mapa internacional dels grans esdeveniments esportius que generen un fantàstic impacte econòmic i turístic per a la nostra ciutat i que fins i tot milloren les xifres mitjanes de turisme", ha afirmat Sandra Gómez en referir-se al fet que mentre que la mitjana d'estada dels visitants de la ciutat va ser en 2017 de 2,4 dies, "un corredor internacional participant en la Marató va passar 4,4 dies."

Aquest dades han sigut extretes d'una enquesta en línia a la qual van contestar quasi 6.000 corredors participants en la prova, el pressupost d'organització de la qual, 4.234.021 euros, va ser aportat en un 50'99 a través del mecenatge de la fundació Trinidad Alfonso, el 26'57 % es va obtenir a través de les inscripcions dels participants, el 18'89% a través d'altres patrocinadors, i el 3'54% ho va aportar l'Ajuntament, que a més va contribuir en l'organització d'efectius de Policia Local, transport públic, infraestructures de recorregut, etc.

"Es tracta d'una prova esportiva i no turística, encara que tinga un impacte econòmic important, i eixa és la forma en què mesurem també a l'hora de decidir què i com recolza l'Ajuntament els esdeveniments esportius que tinguen un impacte esportiu acompanyat per un retorn econòmic. La regidoria d'Esports és coorganitzadora de la Marató. Aportem 100.000 euros a la prova i tota la infraestructura de l'Ajuntament com a Policia local o transport públic per als corredors, i estem satisfets de veure que eixe suport es tradueix en aquestes dades tan favorables i confirma que estem en el bon camí", ha afirmat la regidora d'Esports Maite Girau.

121 EUROS

Dels 28.118 corredors (87'3% homes i 12'7 dones) el 37'95% eren valencians, el 36'6% de la resta de l'Estat Espanyol i un 25'55 d'altres països, "i lògicament van ser els 17.452 corredors no valencians (el 62'1%) els que més van gastar. Els de la resta de l'Estat, amb una mitjana de 3'4 acompanyants cadascun, 112'2 euros per persona. Els corredors estrangers, amb 3 acompanyants de mitjana, 121 euros per persona. L'estada mitjana dels primers va ser de 2'1 dies i la dels segons de 4'4".

"La Marató i la Mitja Marató ens ajuden a visibilitzar tota l'oferta complementària que té València i ens ajuda a augmentar la despesa mitjana en sectors econòmics importantíssims per a la ciutat. També va en la línia de l'objectiu de desestacionalitzar València com una destinació urbana que és atractiva els 365 dies de l'any. Esdeveniments com la Marató es produeixen fora de la temporada alta estival i ens permeten mantenir eixa destinació desestacionalitzada", ha remarcat Sandra Gómez, satisfeta de les dades que demostren el beneficiós impacte en la renda en 80 diferents sectors d'activitat entre els quals destaquen hostaleria, serveis empresarials, comerç i oci, i el fet que per cada euro invertit s'ha generat 4'8 euros en despesa turística.

"Des de turisme València ho tenim clar i no podem més que posar-nos a disposició i col·laborar amb els organitzadors, sobretot visibilitzant promocionant la Marató i la Mitja Marató en totes les nostres accions, i ajudant a complementar la satisfacció dels nostres corredors amb eixa oferta complementària que inclou el Bus Runner o la Tourist Card", ha afirmat Sandra Gómez. "Este tipus d'esdeveniments són una gran oportunitat per a la ciutat i des de l'administració no podem més que col·laborar i contribuir al seu èxit, ja que produeixen una rendibilitat econòmica important i açò repercuteix que genere riquesa, ocupació i benestar social".

Però a més de l'impacte econòmic, s'ha posat de manifest l'alt grau de satisfacció dels corredors, el 99 dels quals recomanaria la Marató de València. Els aspectes més valorats, tots ells amb puntuacions superiors a 4'5 sobre 5, són l'entrada a meta, l'entorn, el recorregut, el nombre de punts d'avituallament i punts d'animació

CUIDAR Al CORREDOR

"Sense satisfacció dels corredors no tindríem aquesta gran Marató, i açò es produeix perquè tenim un recorregut adequat, un escenari privilegiat i inigualable, i perquè es té cura del corredor en tot moment", ha assegurat Girau. "Aquesta enquesta trasllada fidelment eixe resultat de satisfacció, sense el qual no tindríem aqueix increment espectacular de xifres."

Maite Girau ha agraït el seu treball a la Societat Esportiva Correcamins i a la Fundació Trinidad Alfonso "perquè sense aquest mecenatge seria molt difícil organitzar una prova esportiva d'aquesta envergadura que és un clar exemple d'eixa col·laboració públic-privada amb una aportació no solament econòmica sinó també estratègica en la preparació, perquè al final la Marató siga un referent internacional en les proves de fons que se celebren en el món i que hàgem aconseguit el reconeixement d'Etiqueta d'Or de la IAAF"

En representació de la societat Esportiva Correcamins ha intervingut Joan Botella, qui ha dit que les xifres d'aquesta enquesta "són un orgull però també una responsabilitat per a gent que corre i que organitzem la Marató que ens agradaria córrer. La nostra raó de ser són els corredors, als quals seguirem dedicant-los tots els mitjans humans i econòmics que disposem".

Elena Tejedor, directora de la Fundació Trinidad Alfonso, ha expressat la seua satisfacció per haver convertit "un dels principals projectes de mecenatge de la Fundació en una de les millores maratons del món", i s'ha referit al fet que la prova "és en gran eix tractor del mega-projecte València Ciutat de Runnig"

Destacats