Arriba Llenguaviva, la setmana del valencià a Paiporta

Guardar

llengua-viva -paiporta
llengua-viva -paiporta

Del 22 al 24 de març se celebra a Paiporta la segona edició de Llenguaviva, la setmana del valencià, organitzada per l'Agència de Promoció del Valencià AVIVA Paiporta. Amb tot un seguit d'activitats destinades al públic escolar, però també a la població en general, l'objectiu d'aquesta activitat és valorar la creació literària, musical i artística en la nostra llengua. Dins de Llenguaviva es presentarà, a més, l'Auca de Paiporta, obra que es repartirà a tota la població i en què l'il·lustrador Paco Giménez i l'escriptor i conta-contes, a més d'ambaixador de la lectura de la Fundació FULL, Carles Cano, fan un tast de la història de Paiporta i la seua realitat actual.

Tallers, presentacions de llibres, animacions infantils i concursos conformen l'activitat central de la segona edició de Llenguaviva, que es desenvoluparà al Museu de la Rajoleria, la seua sala annexa i els jardins exteriors. La programació també conté un vessant de reflexió sobre la igualtat de gènere, i l'assetjament escolar o bullying, elements que reforcen el vessant educativa de la setmana.

Segons ha explicat l'alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, "amb la consolidació de Llenguaviva com a activitat cultural i educativa, volem donar-li un impuls a l'ús del valencià com a ferramenta de comunicació d'idees i pensaments, posar-lo en valor i reivindicar-lo com a tret fonamental de la nostra cultura i de la nostra identitat com a poble".

Per a la dirigent, "fins fa poc, la nostra llengua estava relegada a un protagonisme secundari en l'administració i en la creació i l'activitat cultural, especialment al nostre poble, però també en la societat valenciana en general. Volem començar a revertir aquesta tendència i donar-li un protagonisme principal, promovent-la i prestigiant-la, mostrant que hi ha creadores i creadors en valencià, i que contribueixen a fomentar el seu ús i coneixement".

L'Auca de Paiporta

Una de les activitats més destacades de Llenguaviva és la presentació de l'Auca de Paiporta, aquest dijous, a les 16.30 hores. L'obra és una creació de Paco Giménez i Carles Cano, i relata amb il·lustracions i llegendes la història del poble, dels seus personatges més destacats, així com d'anècdotes i llocs emblemàtics de la localitat. L'Auca de Paiporta té com a objectiu contribuir al coneixement de la idiosincràsia paiportina. Aquesta làmina es repartirà als centres escolars, i estarà disponible en l'Agència de Promoció del Valencià i també en format digital per a la seua descàrrega.

El mateix dia 22 obrirà l'activitat de Llenguaviva el taller de poemes de Marc Granell, conduït pel rapsode Vicent Camps, amb sessions concertades amb les escoles a les 9.30 i les 11.00 hores. També d'acord amb els centres educatius paiportins, hi haurà un taller sobre el llibre d'Anna Oliver Borràs 'Parlem d'amor? Tu tries', i que suposarà una reflexió sobre la igualtat de gènere. Totes aquestes activitats es desenvoluparan en la Sala Annexa del Museu de la Rajoleria. A les 15.30 hores, als jardins del Museu, hi haurà també animació infantil basada en les Rondalles d'Enric Valor.

L'endemà, divendres 23 de març, es repetirà el taller al voltant dels poemes de Marc Granell, i se celebrarà un concurs de booktrailer a les 12.30 hores. Seguidament, a les 13.00 hores, el presentarà el llibre sobre assetjament escolar o 'bullying' 'I si fores tu?', de Guillem Montoro i Patrícia Estellés. De vesprada, a partir de les 17.30 hores, tindrà lloc el concert de Bressolant, el llibre-disc de cançons de bressol de Cristina Blasco i Josep Maravilla. Aquesta activitat és oberta al públic en general. Per a tancar els actes del dia 23, a les 19.00 hores es presentarà el llibre 'La memòria de les ones', de Pepa Guardiola.

Llenguaviva es tancarà amb una activitat destinada al públic jove i adult: el concert del grup de rap Suquet de Rap, que oferiran els seus temes en una actuació gratuïta a les 19.00 hores als jardins del Museu de la Rajoleria.

Destacats