L'IVAJ i 19 ajuntaments col·laboren en el programa pilot JOVE OPORTUNITAT

Guardar

foto_ivaj_joop
foto_ivaj_joop

L'IVAJ ha començat a executar, amb el finançament del Fons Social Europeu, la primera ronda del programa 'Jove Oportunitat', una iniciativa centrada en el suport i motivació a joves entre 16 i 21 anys que han abandonat els estudis sense completar el Batxillerat o una FP de grau mitjà.

La iniciativa es concreta enguany en 19 tallers, on grups de 12 joves són atesos per pedagogs i monitors amb àmplia experiència en el coaching educatiu i, al llarg de dos mesos, reflexionen sobre el seu projecte de vida i professional i adquireixen les eines necessàries per a eixir de la seua situació actual de desmotivació i inactivitat.

Els tallers són organitzats per l'IVAJ i desenvolupats amb la col·laboració dels ajuntaments adherits al programa, la labor principal del qual és contactar i seleccionar als joves del seu municipi que responguen al perfil del programa.

Aquesta setmana està programat l'inici de sessions grupals a Alzira, Xàtiva i Quart de Poblet i, la setmana pròxima, a Burjassot, Elx, Ibi, Torrevella i Novelda. En la segona setmana de febrer s'inicien accions en tres municipis de Castelló: Almassora, Borriana i Vinaròs. Els tallers de Xest, Xiva i Vilamarxant ja estan en marxa des de la setmana passada.

El programa Jove Oportunitat, basat en experiències similars que a França ja tenen 15 anys, part d'un enfocament d'educació informal i pràctica i una visió integral de la persona, que ho singularitza respecte a altres programes focalitzats exclusivament en la cerca d'ocupació. El grup de joves aprendrà estratègies per a, entre altres, organitzar les seues tasques i el seu temps, gestionar les seues despeses o comunicar-se eficaçment en contextos personals o professionals.

El procés de coaching pretén fer un gir radical a la seua forma d'enfrontar-se a la realitat: personal, social i laboral, donant als joves participants la fortalesa mental per a superar situacions de dificultat, enfrontar-se als canvis i prendre les decisions correctes que els porten a canviar la seua vida.

A més de les sessions grupals en aula i les individualitzades, de cada jove amb el seu coach, els joves participants visitaran empreses d'acolliment, on un mentor els acompanyarà mostrant-los la realitat pràctica de les diferents famílies professionals a les quals podrien aspirar si es decideixen a emprendre un itinerari de millora del seu nivell de formació.

L'objectiu d'aquestes visites a empreses és que la/el jove adquirisca una visió global del mercat laboral, des d'on realitzar, de manera fundada, l'opció personal per una via professional o una altra. Aquesta opció pot ser que confirme idees prèvies... però també és possible que siga el resultat del descobriment d'una nova passió per una professió en la qual mai abans s'haguera pensat.

En finalitzar el taller Jove Oportunitat (JOOP), cada jove rebrà un itinerari personalitzat a seguir des del mateix endemà, i successives jornades de "retrobament" del grup serviran per a realitzar un seguiment dels assoliments aconseguits.

Es convocaran rondes successives d'accions de coaching en els diferents municipis que vagen adherint-se al programa, fins a la seua finalització en 2023. Per a la segona ronda de Jove Oportunitat, que es preveu executar a partir de la primavera d'enguany, catorze nous ajuntaments ja han presentat sol·licituds d'adhesió al programa.

Arxivat a:

Destacats