L'Institut Valencià de Cultura programa a València més de 40 activitats de teatre, dansa, música i cine

Guardar

cultura
cultura

La programació de l'Institut Valencià de Cultura al teatre Principal de València, el teatre Rialto, la Filmoteca i altres espais com ara el Palau de la Música, el Palau de les Arts, el Col·legi Major Rector Peset o el Museu Sant Pius V, reuneix un total de més de 40 activitats escèniques de teatre, dansa, música i cine.

El secretari autonòmic de Cultura, Albert Girona, ha destacat que "la programació cultural de la Generalitat comença a entrar en la normalitat, tant pel que fa a la diversitat de les propostes en les diferents disciplines com per la nostra voluntat de realitzar la programació".

Al teatre Principal hi ha nou espectacles, que van de la música tradicional valenciana al teatre de repertori, texts clàssics i contemporanis, i la dansa clàssica o el flamenc. El primer d'aquests, 'Reviscola Tio Canya', també està programat en els espais de l'Institut Valencià de Cultura d'Alacant i Castelló.

La programació continua amb la peça de repertori 'Eloisa està davall d'un ametler', de Jardiel Poncela, li seguirà 'El Test', una producció de la Sala Muntaner de Barcelona, protagonitzada per l'actor valencià Sergio Caballero, la presència de la dansa clàssica en aquest escenari serà l'actuació del Ballet de Sant Petersburg, i el teatre contemporani amb l'obra 'Històries d'Usera', set històries escrites pels més destacats dramaturgs del panorama teatral espanyol, com ara Miguel del Arco, Alfredo Sanzol o Denise Despeyroux, entre d'altres.

Més teatre contemporani amb 'l'electe', de Ramón Madaula, una comèdia dramàtica sobre les relacions entre la política i la psiquiatria interpretada per Ramón Madaula i Roger Coma i dirigida per Jordi Casanovas.

El teatre clàssic està present amb la programació del 'Ricard III', dirigit per Eduardo Vasco i protagonitzat per Arturo Querejeta, i la dansa flamenca amb el Ballet Flamenc d'Andalusia.

Tanca el trimestre al Principal l'actuació del grup de pop-rock valencià Aspencat amb el seu espectacle 'Cap a la Mediterrània'.

Albert Girona també ha declarat que "cal destacar aspectes com hem programat dansa en tots nostres espais i que, per exemple, en l'apartat musical, hi ha programada música tradicional però també música de grups valencians d'actualitat. Pel que fa a la Filmoteca, m'agradaria destacar el suport en el Festival de Drets Humans i el cicle que estem organitzant sobre la figura de Blasco Ibáñez".

Complementa aquesta programació la que es desenvoluparà al teatre Rialto. En primer lloc, es presenten els tallers de Final de Carrera 2017 de l'Escola Superior d'Art Dramàtic de València, amb les obres 'El suïcida' i 'La habitación de Isabella', una mostra de la col·laboració de l'Institut Valencià de Cultura amb la docència de les arts escèniques i les noves generacions en formació.

Continua la programació amb 'Guium o la ciutat adormida', una producció del teatre Principal de Palma de Mallorca, el text de la qual va ser Premi Micalet de Teatre, i que consolida la línia de col·laboració amb el teatre de Mallorca on els dies 28 i 29 de gener, es representarà la producció del Teatre del Poble Valencià 'Happy End'.

El següent espectacle és l'estrena d'un text del nostre gran autor del trimestre 'Trio' de Rodolf Sirera en una coproducció de les valencianes Zirco, Dacsa i Testime Teatre.

El teatre contemporani també està present amb l'obra 'El Crèdit' de Jordi Galceran, dirigida per Sergi Belbel i interpretada pels valencians Joan Miquel Reig i Tomàs Mestre.

La música tradicional arriba a l'escenari del Rialto amb l'espectacle 'Xiromita Trad Project', una enriquidora i ambiciosa aportació a l'escena de les músiques tradicionals encapçalada per Miquel Gironés, dolçainer d'Obrint Pas.

La programació del trimestre al Rialto es tanca amb dos espectacles de dansa contemporània, 'El Buit Ple', de la companyia de la valenciana Eva Bertomeu, i l'última producció del Ballet de la Generalitat 'El cant del cos', amb coreografia i direcció d'Amaury Lebrun.

Respecte a la programació de cine, la Filmoteca ofereix huit cicles i la celebració del VIII Festival de Cine i Drets Humans de València.

Cicles com a 'Menuda Filmo' per a públic infantil i familiar, o Bàsics Filmoteca que es desenvolupen al llarg de tot l'any i altres com a 'Centenari de Kirk Douglas', 'Itàlia, en l'espill de la Comèdia', 'Mostra de cine colombià', 'Homenatge a Stanley Cavell', 'l'edat d'Or de la Comèdia Nord-Americana'.

Comença un cicle que es desenvoluparà durant tot el 2017 amb motiu del 150 aniversari de Blasco Ibáñez.

En la programació musical d'aquest trimestre en altres espais, destaca el concert celebrat el passat dia 4 per la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana en homenatge a Manuel Galduf, el cicle de Jóvens Intèrprets que se celebra al Col·legi Major Rector Peset d'octubre a juny.

El I Concurs Bankia d'Orquestres de la Comunitat Valenciana, nova proposta musical de l'Institut Valencià de Cultura amb el patrocini de Bankia, se celebrarà els dies 11 i 12 de febrer al Palau de les Arts.

Les activitats del Cor de la Generalitat, la seua presència regular en les òperes representades al Palau de les Arts o el concert que oferirà el 30 de març al Museu Sant Pius V.

Destacats