Lilith, la primera dona que va dir "NO"

Aquesta associació treballa per a denunciar la violència exercida cap a les dones tant a escala individual, com a social

Guardar

facebook.com/asocialilith
facebook.com/asocialilith

Foto: facebook.com/asocialilith Foto: facebook.com/asocialilith

Lilith és una associació de dones "sobrevivents" de la violència masclista, sense ànim de lucre, que porta des del 2014 treballant a Alaquàs no solament per a denunciar la violència exercida sobre les dones, sinó també per a acompanyar i ajudar a les dones que han sigut víctimes de la violència masclista.

València Extra ha parlat amb elles, i ens han mostrat tot el seu treball, però també ens han explicat la seua història.

Com va nàixer l'associació, i per què el nom de Lilith?

Lilith, va nàixer el 15 de maig de 2014 amb la intenció de cobrir un espai diferent en el teixit associatiu de dones del municipi, assumint un caràcter reivindicatiu i de denúncia en contra de les violències exercides cap a les dones tant a escala individual, social i estructural. La componen inicialment dones (usuàries) del departament de la dona d'Alaquàs, més concretament del grup de suport mutu (GAM) de teràpia grupal. Tardant 10 anys a poder portar-ho a cap a causa dels processos personals dels seus integrants i amb el suport del departament. Les sòcies són dones "sobrevivents", familiars i professionals en l'àmbit de la dona.

Lilith va ser la primera dona que va dir "NO". Simbolitza la independència i la insubmissió en negar-se a sotmetre's al mandat de l'home per considerar-ho un igual, el valor per abandonar el paradís que és l'única cosa que coneixia en adonar-se que per a ella era més aviat un infern i la fortalesa de continuar avant amb l'estigmatització que se li va exercir.

Quines són les vostres reivindicacions?

- Consideració de la Violència de Gènere com a Terrorisme Masclista.- Que l'eradicació del Terrorisme Masclista siga Qüestió d'Estat.- El compliment i aplicació de la Llei Integral contra la violència de gènere- Equiparació en drets de les víctimes de la violència de gènere, a les víctimes del Terrorisme.- Que cessen les concessions de custòdies compartides o al progenitor agressor, una vegada prescrits els antecedents o després de complir condemna.- Que tot el personal que treballe directament amb les víctimes tinga formació feminista.- Que es prohibisca el diagnòstic del S.A.P o alineament parental, en els processos judicials de custòdies.- Que es faciliten recursos de protecció a dones sense la necessitat de presentar denúncia.- Jutjats de violència sobre la dona en totes les comarques i OAVD en tots aquests Jutjats.- Que l'impagament de l'import de la suma de 3 mensualitats de les manutencions permeta accions legals contra el progenitor i no tan sols quan no es paguen 3 mensualitats íntegres i consecutives com s'exigeix ara.- Que la Policia nacional i/o local dispose d'acords entre els mateixos per al trasllat de les víctimes protegides a judicis en municipis diferents del de residència.- Atenció psicològica de les dones i familiars per professionals formats.- L'equitat de gènere en tots els àmbits, tant en drets, deures com a oportunitats.-L'educació inclusiva, la convivència en la diversitat i el dret a viure sense violència, des de la infància.- Incorporació de formació en igualtat des de la infància.

Entre moltes altres...

Quines accions esteu duent a terme?

En aquests dos anys hem "participat" en activitats i projectes tant en l'àmbit local, estatal i internacional com; #Nosotras Paramos (d'associacions feministes llatinoamericanes), Madejas contra la violencia sexista(de l'associació Harituz) que ha estat exposada en el Castell d'Alaquàs i posteriorment es va traslladar a Portugal (amb motiu de la Conferència Internacional sobre Polítiques i Pràctiques d'intervenció en Violència de Gènere) o la Caravana a Grècia. Sense oblidar-nos de les accions provincials, autonòmiques i nacionals com: Manifestació 7N (2015), 5N passada manifestació a Tarragona, suport a les universitàries de Barcelona contra l'assetjament, tancament en els ajuntaments (proposta pel moviment democràtic de les dones) i podríem esmentar algunes més.

Lilith ha dut a terme iniciatives pròpies com; vídeo-fòrums, xarrades, tallers, organització de conferències i curs de formació laboral en l'àmbit local, treballant en moltes ocasions, braç a braç, amb altres associacions i col·lectius del municipi i fora d'ell. Per a nosaltres és primordial la unió de totes per a l'eliminació de la violència.

S'ha sumat a peticions com la realització d'una proposta de reglament per a les OAVD (oficines d'atenció a víctimes del delicte) juntament amb la Marxa Mundial de les dones, intervencions en jornades, taules i xarrades, fins i tot fires organitzades per associacions, moviments socials i/o partits polítics.

Hem realitzat tallers de sensibilització en instituts de secundària a petició dels mateixos i hem demanat col·laboració al "Col·lectiu Entre Iguals de l'I.I.S. Faustí Barberá" d'Alaquàs, premiat per la Unió Europea per treballar en les aules la igualtat de gènere amb el seu Projecte "Gènere i Igualtat: Una Mirada Europea", per a realitzar diverses performances per a un taller sobre micromasclismes en el nostre municipi.

Amb motiu del nostre segon aniversari vam voler alçar la veu de les dones i xiquetes dels camps de persones refugiades i les menors de Melilla realitzant la conferència "Veus de Dones que Volen Silenciar" a càrrec de la periodista Fátima Martínez i els activistes independents María Escalona i Jorge Méndez.

Participació en mitjans de comunicació: entrevistes, testimoniatges anònims, reportatges i programes de ràdio.

Part del nostre treball s'ha bolcat a construir una xarxa d'associacions de "sobrevivents" en l'àmbit estatal, que el seu objectiu siga lluitar contra la Violència masclista instaurada en la societat, per a generar una integració d'esforços, idees i suport que ens permeten tenir un major abast i pel qual puguem treballar amb major eficàcia. Per a produir, difondre i gestionar propostes, accions i reivindicacions que no solament es limite al nostre entorn més proper.

Quins assoliments heu aconseguit?

Formar part del Consell de dones d'Alaquàs, per a aportar la nostra visió, perspectiva i propostes a la resta d'associacions de dones i partits polítics del municipi. Podent mitjançant el mateix presentar mocions, realitzar accions conjuntes i participar en les millores del nostre municipi en temes d'igualtat.

Formar part de la Coordinadora Feminista de València, ampliant les nostres xarxes, col·laborant i rebent suports a més de participar en accions conjuntes amb les entitats integrants.

Realitzar la primera trobada d'associacions de dones "sobrevivents" amb assistència a escala nacional.

Poder representar a les dones "sobrevivents" de la violència de gènere en primera persona donant-los visibilitat.

Conscienciar a la població sobre les situacions que ens afecten.

Us han atorgat diferents premis com a reconeixement a la vostra labor, Quin és el sentiment generalitzat?

El nostre sentiment és de gratitud cap als qui han mostrat reconeixement a la nostra labor, trajectòria i iniciatives.Ens sentim orgulloses del nostre esforç, tant en l'elaboració de projectes presentats (sent una associació molt recent) com en el desenvolupament d'aquestes. Però sobretot, ens sentim amb l'obligació de promoure que es valoren les trajectòries de la resta d'associacions, per damunt del nombre de persones associades. Ja que són molt necessaris aquests premis i subvencions per a poder desenvolupar les finalitats d'associacions xicotetes com la nostra.

Com poden col·laborar amb la vostra associació?

Posant-se en contacte amb l'associació, transmetent les seues necessitats, propostes i iniciatives.Seguir la nostra pàgina de Facebook, donar-li difusió i participar en ella.Participant en les nostres activitats o unes altres a les quals donem difusió.Facilitar espais de trobada, difusió i debat, com heu realitzat vosaltres.

Finalment, les components d'aquesta associació es defineixen com a "sobrevivents", i ens expliquen per què:

Moltes dones sobreviuen dia a dia a les conseqüències i seqüeles del maltractament. Lilith vol donar rellevància a un procés poc conegut per la societat, el camí que viu la dona des que denuncia fins que aconsegueix el seu apoderament. No des del victimisme, sinó des de la fortalesa de seguir lluitant dia a dia, amb un cúmul de situacions judicials, burocràtiques, econòmiques, laborals, socials i emocionals en un moment de màxima vulnerabilitat, que recorre amb una sensació de solitud.

També cal ressaltar les moltes dones que trenquen les seues relacions de violència per processos civils sense denúncia, però que també són "sobrevivents" a anys de sofriment.

Generalment es creu, que quan una dona trenca la relació, amb o sense denúncia, ja ha solucionat el problema, desconeixent que tan sols és el primer pas que ha de donar en un llarg recorregut que dura diversos anys, amb una mitjana d'entre 3-5 que en molts casos supera els 8, en part pels llargs processos judicials que impedeixen tancar aquesta etapa, i amb unes seqüeles psíquiques i en ocasions físiques, amb les quals haurà d'aprendre a conviure la resta de la seua vida.

És per açò que vam crear Lilith, amb la intenció que les dones puguen parlar en primera persona, puguen transmetre les seues necessitats, dificultats i propostes, però també perquè se senten acompanyades, compreses i recolzades, per dones que han passat per les mateixes situacions, tenint referents reals que els transmeten que "EIXIR, S'IX i que JUNTES ARRIBEM MÉS LLUNY"

Arxivat a:

Destacats