L'Hospital Clínic realitza la primera donació d'òrgans de la Comunitat per mitjà de la tècnica d'asistòlia controlada mitjançant el sistema ECMO

Guardar

foto_np_h-_clinico_donacion_ecmo
foto_np_h-_clinico_donacion_ecmo

L'Hospital Clínic Universitari de València ha realitzat la primera donació d'òrgans en la tècnica d'asistòlia controlada amb ECMO (oxigenador de membrana amb circulació extracorpòrea) de la Comunitat Valenciana. Aquest nou èxit es consegueix després que l'equip de professionals de l'Hospital Clínic realitzara el mes passat el seu primer explant d'òrgans amb la tècnica de donació en asistòlia controlada, és a dir, procedent d'un donant a cor parat.

Es coneix com ECMO (per les seues sigles en anglès ExtraCorporeal Membrane Oxygenation) un mètode realitzat amb una tecnologia l'objectiu de la qual és restaurar el fluxe sanguini dels òrgans abdominals amb sang oxigenada i a la temperatura adequada.

Segons ha informat Rafael Badenes, metge especialista d'Anestesiologia i Reanimació de l'Hospital Clínic Universitari de València i Coordinador de Trasplants en aquest hospital, "aquest èxit és un impuls per a tots els professionals que treballen en el programa de trasplants de l'Hospital Clínic. Demostra una alta qualificació, implicació i coordinació de tots i cadascú dels professionals que participen. Ha estat un plaer treballar coordinadament amb professionals de diversos servicis i estaments, aunats amb el mateix objectiu".

Així ha explicat "els beneficis fonamentals d'utilitzar ECMO deriven de la perfusió dels òrgans s'inicia de manera inmediata després de la declaració de la mort del pacient, és a dir, el dispositiu permet que després de la mort, la sang circule per la cavitat abdominal, reduint així el temps d'isquèmia (disminució del fluxe sanguini que arriba als òrgans). Açò es tradueix en una preservació molt millor dels òrgans a trasplantar. Existeix una creixent experiència a nivell mundial amb la perfusió abdominal normotèrmica mitjançant el sistema ECMO, el qual ha demostrat que és una bona opció per millorar en la mesura que siga possible la viabilitat dels òrgans abdominals".

Potenciar les donacions en asistòlia controlada

Una de les línies estratègiques del Programa de Trasplants de la Comunitat és augmentar les donacions amb la modalitat d'asistòlia controlada que té unes característiques i necessitats diferencials. El passat mes de març l'equip de l'Hospital Clínic de València va realitzar la seua primera donació en asistòlia controlada mitjançant extracció ultra ràpida. Fins eixe moment les extraccions que s'havien realitzat a l'Hospital Clínic de València havien estat en situació de mort encefàlica.

La tècnica més freqüent utilitzada en la donació a Espanya és en la qual es realitza l'extracció de l'òrgan després de la mort encefàlica. En aquesta, el donant ha mort per el cessament complet de l'activitat cerebral però la sang segueix circulant a altres òrgans durant un temps, la qual cosa permet major marge temporal per a l'actuació. Per la seua part, en la donació que es fa per mitjà d'asistòlia controlada l'extracció d'òrgans es realitza una vegada el pacient ha mort per parada cardio-respiratòria.

L'Hospital Clínic de València està acreditat per l'extracció d'òrgans i teixits. L'any passat les donacions al centre s'incrementaren en un 40% fins arribar als 14 donants en mort encefàlica. Cal destacar l'absència de negatives familiars a la donació.

L'equip de coordinació de trasplants de l'Hospital Clínic Universitari està liderat per tres professionals (un metge especialista en Anestesiologia i Reanimació, un metge especialista en Medicina Intensiva i un infermer) que treballen conjuntament amb el coordinador autonòmic de trasplants, realitzant tot el procés segons els protocols establits per l'Organització Nacional de Trasplants (ONT). Badenes i Segura són, a més, coordinadors de Trasplants Sectorials de la ciutat de València. Segons ha ressaltat Badenes, "nosaltres som el cap visible d'un gran nombre de professionals implicats de diferents serveis i estaments. Agraïm el suport de la Direcció de l'Hospital en el desenvolupament del programa de trasplants".

Destacats