La Llei de la Infància aposta per la reducció de deures fora de l'horari lectiu

La futura Llei de la Infància també reconeixerà el dret d'identitat i expressió de gènere dels menors

Guardar

curso escolar
curso escolar

Molt s'ha debatut, en els últims anys, sobre la funció dels deures escolars. Així, mentre un sector de la societat ha defensat la seua importància per a reforçar els coneixements apresos, i crear un hàbit d'estudi entre els xiquets, uns altres han considerat la importància que els menors disposen de temps lliure per a poder gaudir. I és que Espanya és un dels països que més deures mana als seus estudiants.

No obstant això, aquest debat podria arribar a la seua fi. L'avantprojecte de Llei de la Generalitat d'Infància i Adolescència que, a més de reconéixer l'exercici dels seus drets a xiquets i adolescents, s'ha realitzat tenint en compte les aportacions rebudes des dels consells d'infància, s'ha proposat afavorir l'apoderament dels menors, i assegurar-los moments d'oci.

En aquest sentit, aquest projecte de llei reflecteix un dels punts més aplaudits: 'Durant l'educació primària, es procurarà que les activitats d'aprenentatge programades puguen realitzar-se dins de la jornada lectiva, de manera que no menyscaben el dret de l'alumnat a l'oci, a l'esport i a la participació en la vida social i familiar'.

De fet, la Vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, va posar l'accent en aquest punt per a recalcar que 'només s'és xiquet una vegada en la vida' i, per tant, no solament aquesta futura legislació autonòmica establirà com un dret l'accés a l'oci educatiu, sinó que a més ha instat al Conseller d'Educació, Vicent Marzà que aposte per la reducció de les tasques fora de l'horari lectiu.

Dret a la identitat i expressió de gènere dels xiquets

Sens dubte, un altre dels punts que suposaran un canvi de paradigma és el reconeixement, per primera vegada, del dret a la identitat i a l'expressió de gènere, que també porta implícit l'obligació dels pares, mares o tutors d'escoltar i respectar les opinions dels menors en referència a la llibertat ideològica o religiosa, encara que, per descomptat, no implica una obligació a acatar-ho per part dels pares.

Així mateix, la Llei de la Infància i Adolescència garantirà que s'escolte la seua opinió en aquells aspectes relacionats amb els tractaments mèdics o en les polítiques d'oci educatiu, així com el disseny urbà dels municipis que els afecten de primera mà. En definitiva, un projecte de llei que converteix a xiquets i adolescents en agents actius de la societat, capacitats per a prendre decisions importants sobre el seu futur i el seu entorn.

Arxivat a:

Destacats