L'estepa de Cartagena floreix a la Pobla de Vallbona

Aquest exemplar és únic a la Comunitat Valenciana i es troba en perill d’extinció

Guardar

estepa-de-cartagena-a-la-pobla
estepa-de-cartagena-a-la-pobla

L'estepa de Cartagena, coneguda científicament com Cistus heterophyllus, és pròpia del continent africà i presenta una subespècie – Cistus heterophyllus carthaginensis - que només existeix a la Pobla de Vallbona i algunes zones de Múrcia, encara que també hi han diferències entre els exemplars valencians i els murcians.

Aquest arbust, de menys d'un metre d'alt, es va donar per extint durant uns vint anys fins que, en 1986, es va descobrir l'únic individu, estèril, a la Pobla de Vallbona. Anys més tard es trobaren amb una població més gran – nou exemplars – a la regió de Múrcia. La situació no ha millorat – no ha augmentat la població silvestre –, raó per la qual aquesta espècie es troba en perill d'extinció, recullida al Catàleg Valencià de Flora Amenaçada i al Catàleg Nacional d'Espècies Amenaçades.

La principal problemàtica de l'estepa de Cartagena és la seua dificultat per a reproduir-se degut als pocs exemplars que queden. Aquest problema és encara més greu a la Pobla, ja que només existeix un i, per tant, la seua supervivència depén totalment de l'acció humana.Per això, en 2015, la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient va aprobar el Pla de Recuperació de l'espècie, amb l'objectiu de protegir de manera estricta l'única estepa existent i augmentar la seua població natural. Per a aconseguir-ho, entre diversos procesos, s'ha estat treballant amb més éxit en la seua producció mitjançant la germinació d'unes llavors que la planta va produir de manera imprevista en 2013; i, gràcies als nous exemplars resultants d'aquest procés, també ha estat possible pol·linitzar l'estepa original.En l'actualitat, s'està posant en marxa un conveni entre el Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i l'Ajuntament de la Pobla de Vallbona. La finalitat d'aquesta col·laboració és que, a través de la donació de llavors germinades pel CIEF a l'Ajuntament, s'aconseguisca la producció d'aquests exemplars en un Viver que mantindrà el mateix Ajuntament. Si els resultats són possitius, es podria començar a repoblar la zona a finals d'aquest any.No obstant això, hi ha més factors que fan perillar la supervivència de l'espècie més enllà del seu nombre, ja prou reduït. Els riscs d'incendi, la invasió del seu hàbitat (pel desenvolupament urbanístic, per exemple), la falta de pluja i el fet que no tota la societat entén la importància de la seua conservació són les principals amenaces amb què es troba.

Hui en dia, només podem trobar l'estepa de Cartagena a la Pobla de Vallbona, en el Paisatge Natural de La Manguilla, i a Múrcia en el Parc de Calblanque, Monte de las Cenizas y Peña del Águila. Recordem que hem de fer una visita responsable, invaïr el menys possible el seu entorn i, simplement, disfrutar de les vistes que ens proporciona.

Prenent conciència de la seua possible extinció, pot ser que els seus pètals morats no deixen mai de florir.

Destacats