Les Roques del Corpus Christi de València prenen els carrers de la ciutat

Durant el cap de setmana se celebren multitud d'actes en honor a la festivitat

Guardar

Imatge d'una de les Roques del Corpus
Imatge d'una de les Roques del Corpus

Les Roques són un dels elements més importants de la celebració del Corpus Christi de València. Carros triomfals que representen tant els símbols i personatges més destacats de la ciutat al llarg dels anys. Formen a més una part imprescindible en la representació de la "festa grossa" de València.

Actualment València compta amb onze carros triomfals datats des de 1511 a 2001: la Roca de Plutó-La Diablera, Roca de San Miquel, Roca de la Fe, Roca de Sant Vicent Ferrer, Roca de la Puríssima, Roca de la Santíssima Trinitat, Roca València, Roca de la Fama, Roca del Patriarca, Roca de la Verge dels Desemparats, Roca del Sant Calze. Aquestes peces necessiten una gran atenció a l'hora de restaurar-les, netejar-les i mantenir-les, ja que, algunes, tenen molts anys a l'esquena.

Són monumentals, clàssics i històrics. En primer lloc, ixen les Roques Diablera i Sant Calze portades a mà pels membres de l'Associació Amics del Corpus. Les nou restants són tirades per cavalls. Durant el recorregut, un grup de "Dolçainers i Tabalets" van acompanyant a les roques amb música típica valenciana, tancant finalment el recorregut. Una vegada arribades a la plaça de la Verge, es col·loquen manualment davant la façana de la Basílica. Avui divendres, les 9 h són traslladades des de la Casa de les Roques fins a la plaça dels Furs. A la vesprada, a les 20 h serà quan es traslladen des de les Alameditas de Serrans a la plaça de la Verge. Per a finalitzar els actes del dia, en el Palau Arzobispal se celebra a les 23:30 h la "Nit d'albades".

El dissabte 17 comencen els actes a les 11 h en la plaça de la Verge on el grup de Monitors de les Roques i la "Paraeta d'Amics del Corpus" atendran al públic fins a les 21 h. Durant el dia se celebra la tradicional "Penja de Poals" en els carrers Cabillers i Avellanes seguit del "Dinar de taula amunt" en el carrer Cabillers. A les 19:30 h tindrà lloc la representació "Dels misteris" en la plaça de la Verge. A les 23 h actua la Banda Municipal de València i a les 24 h se celebra la "Nit de Festa", una cercavila pel recorregut invers de la Processó, amb el lliurament dels premis d'aparadors, balconades i façanes engalanades.

El diumenge 18 se celebra la Missa Pontifical, en la Catedral seguida de la tradicional Cavalcada del convit a les 12 h, que envoltarà la plaça de la Verge, Palau de la Generalitat i baixarà pel carrer del Miguelete, Cabillers i Avellanes on estan els "poals d'aigua" i es llançaran a la "Degolla". A les 19 h, la Processó pren els carrers de València.

El Corpus Christi és una de les festes religioses més importants i tradicionals de València. En els seus inicis, la festivitat es va convertir al costat de la Pasqua i el Nadal en el tercer gran esdeveniment litúrgic de cada any. Antigament, les processons se celebraven dins de les Esglésies, fins que el Bisbe de València, Hugo de Fenollet, al costat del cabildo de la Catedral i altres prohoms van acordar, en 1355, organitzar la processó en els carrers de la ciutat.

Data del 1416 quan, mitjançant un bàndol, se sol·licitava als veïns que netejaren els carrers que recorria la processó, adornaren les cases i tiraren herbes aromàtiques com a homenatge al santíssim, actualment predominen pètals de flors.

El festeig de la processó va ser creixent amb el transcurs dels anys en vistositat i grandiositat amb elements ornamentals com a música, balls i danses tradicionals de la ciutat, tal com es coneix hui dia.

Destacats