Les àguiles ja volen sobre l’horta de Burjassot per a espantar els coloms que es mengen els cultius

Guardar

_DSC0090
_DSC0090

Aquest dijous s’ha dut a terme, a l’horta de Burjassot, el primer vol dissuasiu de les aus rapinyaires que, a partir d’ara, espantaran a colomes, i altres espècies que estan menjant-se els cultius del municipi. Es una de les iniciatives que ha posat en marxa l’Oficina de Sostenibilitat Local de Burjassot que dirigeix la regidora de Medi Ambient, Lluna Àrias.

Els vols es repetiran una quinzena de vegades, en dies alterns, a diferents hores i des de diferents zones d’horta, per tal d’adequar-se a la presència d’aquestes aus no desitjades. A més de les àguiles, també s’utilitzaran falcons, que volen a una altura diferent, per tal d’abraçar una major extensió de cel. L’objectiu, segons explica Lluna Àrias, “no és caçar aquests animals, sinó espantar-los, que deixen de considerar l’horta una zona segura”.

La idea va sorgir arran la demanda del Consell Agrari Municipal, a la disposició del qual l’Ajuntament va posar una dotació de 3.000 euros perquè decidiren en quin àmbit actuar. D’aquesta reunió, els llauradors i les llauradores que formen part d’aquest organisme decidiren que la prioritat era “controlar” el que consideren una plaga, la dels coloms que es mengen els cultius de creïlles, encisams i carxofes, entre d’altres.

“A partir d’eixe moment ens posarem a investigar i estudiar les diferents possibles actuacions», explica la regidora. Així, «paral·lelament a aquests vols, s’ha encomanat, i ja està pràcticament a punt, un estudi que determine quants exemplars de coloms hi ha i si, científicament, es pot declarar com una plaga, a més d’analitzar la presència d’altres espècies que estiguen afectant l’horta, quines son les zones més danyades, i que valore les diferents possibles mesures per a controlar aquesta situació”.

Segons Lluna Àrias, “per a nosaltres és una prioritat protegir la activitat econòmica de l’agricultura, perquè amb ella protegim l’espai natural de la horta, però ho volem fer d’una manera segura i sostenible, fomentant i afavorint la biodiversitat, clau per a una protecció ecològica dels cultius”.

D’una altra banda, i també com a resposta a la demanda del Consell Agrari, l’Oficina de Sostenibilitat Local de Burjassot ha instal·lat un total de 16 caixes per a rates penades. Aquests animals actuaran contra els mosquits i altres insectes- un altre dels problemes que les llauradores i els llauradors van manifestar com a prioritaris- no només a l’horta sinò també a tot l’entorn urbà. S’estima que, en una nit, les rates penades poden menjar-se el 80% del seu pes, per això se’ls utilitza ja en bodegues i arrossars.

Destacats