L'àrea de Carreteres de la Diputació ha resolt 150 incidències en 59 vies durant l'últim temporal de pluges

En 24 hores s’ha recuperat la normalitat en els 1.800 quilòmetres de xarxa viària provincial, excepte a Millars i Cortes de Pallás. S’han arribat a tallar 20 vies de forma esporàdica

Guardar

segui-1-1
segui-1-1

Des que el dijous 15 de desembre el Centre de Coordinació d'Emergències va avisar del temporal que afectaria al litoral mediterrani fins a dilluns passat, l'àrea de Carreteres de la Diputació de València es va engegar per a reforçar la seguretat en els 1.800 quilòmetres de xarxa viària provincial, en els quals al llarg d'aquests dies de vent i fortes pluges han hagut de ser tallades al tràfic una vintena de carreteres, en períodes de diferent durada.

Les xifres globals les ha aportat aquest passat dimecres l'àrea que dirigeix el diputat Pablo Seguí, amb l'actuació en 150 incidències registrades en 59 carreteres de la xarxa provincial. Quant a l'operatiu humà de la Diputació per a l'atenció i solució d'aquestes emergències, ha constat d'un enginyer de Camins, 6 enginyers tècnics d'Obres Públiques per a la coordinació i planificació, 6 capatassos i 12 vigilants per a la vigilància i supervisió de treballs i 12 brigades amb 42 operaris, que han estat mobilitzats durant els 5 dies que ha durat el temporal. En total, més de 60 persones si es suma el personal especialitzat en el maneig de la maquinària pesada necessària per a resoldre les incidències més greus.

 

En alerta des del divendres

El Servei de Conservació i Explotació de Carreteres de la Diputació es va mobilitzar des del matí del divendres, amb la declaració d'alerta per risc de pluges nivell groc per part d'Emergències. Una de les primeres decisions preses per l'àrea que dirigeix Pablo Seguí va ser tancar per precaució la CV-428, en l'accés a Cortes de Pallás, davant el risc de despreniment d'enderrocs, tot esperant la instal·lació de les pantalles dinàmiques amb les quals Iberdrola completarà el reforç del vessant que ha dut a terme la Diputació.

Des del matí del divendres, els 12 equips de Conservació de Carreteres van romandre mobilitzats de forma ininterrompuda, fins que el dilluns a última hora de la vesprada va començar a amainar el temporal i es va poder recuperar la circulació en la major part de les carreteres en les quals es va haver d'interrompre el tràfic per inundacions, despreniments de terra i blocs o caiguda d'arbres a la calçada.

Només dos de les carreteres de la xarxa viària provincial es mantenen tallades al tràfic a causa d'incidències que han revestit especial gravetat. La CV-428 en l'accés a Cortes de Pallás, que segons la previsió dels tècnics podria reobrir-se aquest dijous, i la CV-580 entre Dos Aguas i Millares, que si les tasques de desenrunament acaben a temps es reobrirà al tràfic aquest cap de semana, previsiblement dissabte.

En paraules del diputat de Carreteres, Pablo Seguí, “el més important és que no hi ha hagut que lamentar danys personals en els incidents registrats aquests dies en les carreteres de la província a causa de les pluges”. Seguí ha agraït el treball del personal de Carreteres i especialment dels 12 equips del Servei de Conservació i Explotació, que “han actuat amb la major rapidesa i eficàcia per a solucionar tot el que era solucionable”.

 

Coordinació amb la Generalitat

Una de les claus de l'efectivitat del treball en carreteres durant els episodis de fortes pluges és la contínua coordinació amb el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat. Per part de l'àrea de Carreteres de la Diputació, l'enginyer cap del Servei de Conservació coordina les sis demarcacions de la província, al mateix temps que intercanvia contínuament informació amb el Centre d'Emergències del Consell.

A més, cadascuna de les sis demarcacions de la xarxa viària provincial compta amb un enginyer d'Obres Públiques que dirigeix i coordina els mitjans en cada zona. Al costat de la figura de l'enginyer hi ha un capatàs i dos vigilants que, durant la preemergencia primer i l'alerta després, estan en tot moment disponibles per a atendre els avisos que arriben des dels ajuntaments, el 112, altres organismes públics o els ciutadans.

En cada demarcació es conta també amb dos brigades de conservació per a atendre les alertes diürnes o nocturnes, amb l'objectiu de garantir la seguretat dels usuaris de les carreteres provincials. Aquestes brigades, 12 en total, estan formades per quatre operaris i estan dotades amb els equips de desplaçament necessaris, xicoteta eina i elements de senyalització, per a donar resposta a emergències que no requerisquen de l'ús de maquinària.

Amb aquests mitjans, l'equip de Conservació de l'àrea de Carreteres provincial, amb un dispositiu d'unes 60 persones, ha pogut atendre durant aquests dies nombroses emergències en les quals no ha sigut necessari l'ús de retroexcavadoras mixtes i giratòries i camions o camions grua.

Les incidències més habituals durant el recent episodi de fortes pluges han sigut les inundacions puntuals o generalitzades de les carreteres, així com en creus de llits de rius que s'han desbordat per insuficient capacitat de drenatge; els despreniments de terra i blocs dels talusos de les carreteres, que requereixen d'accions preventives com l'adoptada a Cortes de Pallás per a minimitzar riscos i evitar situacions crítiques i moltes vegades inesperades; i la caiguda d'arbres en les calçades, on el vent té una especial influència.

Destacats