L'Ajuntament prioritza obres d'accessibilitat i eficiència energètica en els centres educatius dins del Pla Edificant

El consistori està a l’espera que la Conselleria aprove la sol·licitud que inclou 64 actuacions en 9 instal·lacions

Guardar

IMG_2837
IMG_2837

L'Ajuntament de Quart de Poblet ha prioritzat les obres lligades a l'accessibilitat i a l'eficiència energètica en els centres educatius del municipi a l'hora de sumar-se al Pla Edificant de la Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport, pel qual l'administració autonòmica delega en els ajuntaments les competències en matèria de construcció, ampliació, adequació, reforma i si escau equipament, de centres públics docents de la Generalitat. A canvi, els consistoris reben el finançament necessari per a executar les obres que finalment els aproven.

En el cas de l'Ajuntament de Quart de Poblet, l'estudi de les necessitats realitzat ha donat com a resultat una proposta de 64 actuacions en els 9 centres educatius públics locals. Segons expliquen des de la Regidoria d'Educació, que dirigeix Cristina Mora, per a elaborar aquest llistat, els equips tècnics municipals han realitzat una exhaustiva anàlisi de necessitats, que s'han portat als diferents consells escolars i les va confirmar, finalment, el Consell Escolar Municipal, recentment renovat, en la primera reunió de la seua nova etapa. La sol·licitud d'adhesió al Pla Edificant va ser aprovada per unanimitat en un ple extraordinari de la corporació municipal.

En l'informe s'arreplega que el manteniment dels centres d'Educació Infantil i Primària es realitza per part de l'Ajuntament i en algunes ocasions fins i tot "s'escometen obres de major envergadura i rehabilitació, amb subvencions obtingudes d'altres administracions, com és el cas de l'adaptació d'accessos mitjançant rampes a la normativa vigent quant a l'accessibilitat es refereix, així com la renovació de condícies dels centres", que tenen una antiguitat de més de 40 (CEIP Villar Palasí i CEIP Ramón Laporta) i més de 30 anys (CEIP Sant Onofre i CEIP La Constitució). En la major part d'ells, urgeix la instal·lació d'ascensors que garantisquen la connexió entre les plantes baixes i els primers pisos per a persones amb diversitat funcional física o mobilitat reduïda.

En els quatre centres d'Educació Infantil i Primària es planteja la renovació general d'aigua potable i xarxa de reg per fugides, garantint el subministrament i evitant les pèrdues. Pel que fa al CEIP Villar Palasí, es contempla la substitució de la caldera i la revisió de la calefacció, del paviment exterior per a fer-lo accessible, de finestres i portes d'accés en l'edifici d'adreça i en el de primària, i de baixants en l'edifici de primària, així com la reforma del bany i magatzem de la cuina o la realització de banys en l'edifici d'infantil, entre altres obres.

En el CEIP Ramón Laporta, les actuacions sol·licitades són: instal·lació d'ascensor en els edificis d'infantil i primària, repavimentació d'accessos al centre, reparació del mur de la tanca, substitució de fusteria exterior i de la interior dels tres edificis, reforma dels banys de la primera planta d'infantil, de l'edifici de primària i del d'adreça, repavimentació i pintura de les pistes esportives, substitució de la coberta i reforma de vestuaris del pavelló, i reforma dels armaris de les classes d'infantil.

Les necessitats marcades en el CEIP Sant Onofre inclouen la instal·lació d'ascensor, la reforma de la cuina, la millora de l'accessibilitat i la reforma de banys de l'edifici d'infantil (també en el de primària i en els exteriors), reasfaltat i pintat de pistes esportives, substitució de fusteria exterior de l'edifici de primera i infantil, reforma dels armaris de les classes de primària, instal·lació de fibra òptica en el centre i reforma de la casa del conserge per a Aula d'Arts Plàstiques, entre altres.

La instal·lació d'ascensor també es demanda en el CEIP La Constitució, al costat de la reforma de la sala i del bany del professorat, reasfaltat i pintat de la pista esportiva, substitució de la fusteria interior i exterior, reforma del bany i el rebost de la cuina i habilitar un tercer bany en l'edifici d'infantil, entre altres.

En l'IES La Senda es proposa l'execució de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS) en una zona d'acumulació d'aigua, substitució de paviment en la zona d'accés, eliminació de reixeta d'aigües en pistes esportives i recollida d'aigües, col·locació de tanca anticaiguda en graderies, escomesa de gas natural i adequació de les calderes, entre altres.

Les actuacions dirigides a l'IES Riu Túria suposen la reparació de goteres, la impermeabilització de la coberta de graves de l'edifici nou i la realització d'un mur de contenció per a reforçar la passarel·la de llambordes; mentre que en el CIPFP Faitanar es preveu una intervenció de major importància, amb la realització d'un nou edifici amb mòduls per a tallers, la instal·lació d'ascensor i eliminació de barreres arquitectòniques, la revisió i renovació de la instal·lació de calefacció i la rehabilitació integral dels tres edificis.

Finalment, en el cas de l'Escola Oficial d'Idiomes, la Generalitat ja s'ha compromés a abordar les obres per a fer-la accessible, per la qual cosa se sol·licita en el marc de l'Edificant la instal·lació d'una escala exterior d'evacuació, la realització de banys accessibles en la primera planta i l'habilitació d'una sala de professorat/espai mediateca/saló d'actes en l'edifici.

Destacats